Salvador Illa ha comparegut aquest dimarts al Parlament per donar explicacions pel cas Cerdán (a proposta de Junts) més d'un mes després que esclatés l'escàndol que afecta de ple al PSOE i que va fer trontollar la legislatura. Ho ha fet amb lloances als treballadors públics nets, negant en rotund qualsevol mena de vinculació seva o del seu Govern amb la trama que afecta a l'exsecretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, l'exministre José Luis Ábalos i qui era el seu assessor, Koldo García, però també per expressar clar el seu suport total, tant personal com polític a Pedro Sánchez, agraint la seva "contundent, rotunda i ràpida" resposta.

Illa ha assegurat que es va assabentar de tot plegat amb la publicació de l'informe de l'UCO quan es trobava de viatge a Andorra i que aquesta informació li va provocar "sorpresa, decepció i ràbia". Pel president de la Generalitat, la resposta que va oferir Pedro Sánchez en una roda de premsa a Ferraz aquella mateixa tarda va estar a l'alçada, com la reformulació de la direcció del PSOE i la seva compareixença davant del Congrés el 9 de juliol. "Com a màxim responsable del PSC he aplaudit Pedro Sánchez. Té tot el meu suport, polític i personal". Ha manifestat, clar i rotund, mentre ha demanat que s'arribi fins el final amb les investigacions i que "es depurin totes les responsabilitats", deixant clar, però, que en l'informe de la UCO no existeix cap ni una vinculació amb la Generalitat: "Lògicament, ni jo ni ningú d'aquí en teníem cap coneixement".
Illa estudiarà personar-se per l'adjudicació de les obres a Sant Feliu
Illa ha volgut aportar tres mesures en aquest ple per mirar de lluitar contra la xacra de la corrupció des de Catalunya, entre les quals, ha recollit el guant d'Albert Batet, que en el seu primer torn de paraula ha demanat a Illa que personi la Generalitat com acusació particular en el cas de l'adjudicació de les obres de Sant Feliu de Llobregat, que apareix en l'informe de l'UCO. Concretament, Cerdán, Ábalos i Koldo són investigats per, presumptament, haver rebut contraprestacions derivades de l'adjudicació del soterrament a la capital del Baix Llobregat a Acciona. "Això afecta directament a Catalunya, actuï com ja van actuar altres governs de la Generalitat", ha demanat Batet, reclamant garanties que ni el mateix Illa o altres ministres del PSC tenien "coneixement o vinculació amb aquest o altres casos de corrupció". El president de la Generalitat ha assegurat al grup parlamentari de Junts que estudiarien aquesta proposta: "No tinc cap inconvenient per personar-nos en casos que puguin haver generat un prejudici a les institucions catalanes".
A més, Illa s'ha compromès a aprovar, abans que acabi aquest 2025, una llei per protegir alertadors que denuncien casos de corrupció: "Donem màximes garanties, ningú no ha de tenir por de denunciar pràctiques que consideri corruptes", ha plantejat el president de la Generalitat, a banda de recordar, també la llei de direcció pública professional anunciada aquest migdia, amb l'objectiu de "professionalitzar" la direcció pública del Govern.
L'oposició, entre exigir garanties a Illa i furgar en la Chili
Després de la compareixença de Salvador Illa, han tingut torn d’intervenció els diferents grups parlamentaris, amb tons bens diferents. Junts ha lamentat que la compareixença de president s’hagi produït tard i que abans passés pel Palau de la Moncloa, per reunir-se amb Pedro Sánchez, en mig de l’escàndol i per “intentar salvar el PSOE del naufragi”, posant els interessos del seu partit per damunt dels catalans. La portaveu, Mònica Sales, també ha reclamat “garanties” que ell, com a exmembre del govern espanyol, no tenia coneixement ni ha estat implicat en l’escàndol. Unes paraules molt semblants a les que ha emprat Josep Maria Jové, d’ERC, que ha exigit que Illa prengui “decisions nítides” si el cas Cerdán l’acaba esquitxant a ell, al Govern de la Generalitat o al PSC: “La qüestió és si pot garantir-nos que els casos no l’afectaran a vostè, al seu Govern o al PSC”, s’ha preguntat. Durant la rèplica, Illa ho ha tornat a negar.

Si durant les darreres setmanes qui s'ha encarregat de portar el nom de la Chili al Parlament, en referència a l'empresària xinesa Xiaojuan Li, aquest dijous Alejandro Fernández no n'ha fet esment. Però això no vol dir que no hagi aparegut durant la compareixença del president, ja que els encarregats de portar-lo al faristol han estat dos partits ben diferents: Vox i la CUP. La cupaire Laia Estrada ha ironitzat amb què el PP reclami explicacions sobre la corrupció, ara més que mai amb el cas Montoro sobre la taula, però ha demanat a Illa que reconegut que mai no s'havia posat tant nerviós com quan els populars el van acusar de relacionar-se amb aquesta empresària. Illa ha insistit que no té "ni punyetera idea" de qui és aquesta persona.