El dimarts ha posat punt i a part al temps estable i calorós de la canícula per una entrada d'aire fred en altura que dispararà la inestabilitat a tota Catalunya. El tàlveg s'endinsarà en el sector nord-est de la península Ibèrica i posarà la llavor necessària per a la formació de tempestes violentes en gran part del territori. Els cumulonimbus apareixeran cap al migdia i començaran a descarregar fortes intensitats de precipitació, que podran venir acompanyades de fenòmens extrems, com calamarsades o esclafits. El Mediterrani bull després de les calorades de les setmanes passades i la disponibilitat de vapor d'aigua és molt gran: les tempestes es podrien tornar a activar quan arribin a la costa i es trobin amb els vents humits. Els aiguats poden ser localment intensos durant el vespre a Tarragona i al litoral i prelitoral central: aneu amb compte amb les zones inundables i eviteu desplaçaments innecessaris! Sembla que aquesta configuració de masses d'aire es mantindrà uns quants dies i la refrescada serà molt efectiva: els termòmetres cauran en picat fins a valors propis del mes de maig. Fins quan duraran les tempestes? Baixarà la temperatura a la costa? En el següent vídeo hem explicat tots els detalls del temps per a demà:

Subscriu-te a YouTube

 

 

 

Ruixats explosius amb llamps i trons

La previsió meteorològica per aquest dimecres anuncia un canvi de temps radical a Catalunya. L'arribada d'una massa d'aire freda provinent de latituds superiors crearà l'arquitectura perfecta per un nou episodi de diluvis: l'aire càlid i humit de les capes més baixes de l'atmosfera, menys dens, podrà ascendir sense dificultats, formant nuvolades amb gran desenvolupament vertical que poden deixar precipitacions molt intenses en tot el territori. A més, les elevades temperatures de la superfície del mar seran responsables de la gran quantitat d'aigua precipitable que pot alimentar els ruixats, incrementant la seva severitat. Les tempestes es formaran durant el matí i entraran per l'extrem oest i nord, descarregant a partir de primera hora de la tarda sobre les comarques de la Noguera i el Pallars Sobirà, entre d'altres. Aquests nuclis convectius s'estendran cap al Pirineu i Prepirineu central, on podrien arribar amb molta ràbia: no es poden descartar pedregades o ventades intenses en aquestes regions. Cap al tard, arribaran desgastats al quadrant nord-est, però amb l'entrada del vespre podrien agafar forces. Durant les darreres hores de la jornada i la matinada del dijous, les pluges torrencials afectaran la Garrotxa, Osona i el Ripollès, mentre que a Tarragona també es podria escoltar alguna tronada. Cal tenir en compte que els ruixats seran moderats i localment forts, amb distribucions irregulars i poden dur canvis ràpids de temps. D'altra banda, les màximes es frenaran per sota dels 30 °C en tot el país, tot i que en moltes zones no se superaran els 26 o 27 °C, tot i que la xafogor encara trigarà un dia més per abandonar la costa. Els aiguats deixaran termòmetres nocturns molt agraïts, per sota dels 20 °C a l'interior. Vent de marinada suau, del sud-est, i tramuntana moderada al nord durant el matí. A tall d'anècdota: els cims dels pics més alts podrien quedar enfarinats!

 

 

Breu oasi primaveral

El dijous es presenta com una jornada més tranquil·la que ens recordarà al mes de maig o principis de juny. Seguirà plovent durant la matinada i fins a la sortida del sol al Garraf, el Barcelonès i el Maresme, on no es pot descartar la formació de mànegues marines. Cel força ennuvolat a partir del matí a la costa i al Pirineu, mentre que els núvols alts oferiran un dia una mica més clar a l'interior i al sud. A partir de la tarda, els xàfecs no donaran treva a la serralada i podrien ser localment violents al sector central, on es repetirien les tronades i la possibilitat de fenòmens extrems. Els ruixats baixaran cap al Prepirineu i la depressió central, tot i que seran menys abundants i intensos. Mestral moderat o fort al nord del Cap de Creus i que persistirà durant la setmana. A partir del migdia, el llevant bufarà amb ganes a la costa central i la maror podria arribar fins a 1 metre d'alçada. Temperatures de luxe a tota Catalunya: màximes de 25 °C a la costa, el prelitoral i la depressió central, mentre que el mercuri no passarà dels 21 o 22 °C en molts punts del terç nord. Mínimes per sota dels 20 °C en general, i menys de 15 °C en moltes valls del Pirineu, on més d'un enyorarà el jersei. A partir del divendres, la situació es començaria a estabilitzar, tot i que les nuvolades seran freqüents i el cel variable la norma. Els darrers xàfecs d'aquest episodi amollarien algunes precipitacions minses en el Pirineu central i oriental. El mercuri tornaria a pujar, però de forma discreta; encara ens trobarem per sota de la mitjana canicular.

 

🌳 Estàs compromès amb la sostenibilitat del nostre planeta? Nosaltres també. Per això et convidem a la nostra comunitat GREEN, on podràs calcular la teva empremta de carboni i reduir-la plantant arbres.