La justícia belga manté Eva Kaili en presó preventiva pel Qatargate, tal com ha decidit un tribunal de primera instància aquest dijous. L'eurodiputada grega segueix imputada per pertinença a organització criminal, corrupció i blanqueig de diners en la presumpta trama corrupta de suborns en el Parlament Europeu vinculada a Qatar i el Marroc — i que ha esquitxat a José Ramón Bauzá. "La Cambra del Consell ha prolongat la detenció preventiva d'E.K. durant un mes", ha informat la Fiscalia en un comunicat. D'aquesta manera, la justícia ha rebutjat la petició de llibertat amb un braçalet electrònic.

Ha estat durant el matí d'aquest dijous que la defensa de l'eurodiputada socialdemòcrata havia sol·licitat al tribunal que fos alliberada amb el braçalet electrònic. "Hem demandat que Kaili pugui ser posada sota vigilància electrònica amb un braçalet, ja que participa en la investigació de manera activa i rebutja qualsevol acte de corrupció", havia declarat el seu advocat belga André Risopoulos. El seu advocat grec Michalis Dimitrakopoulos havia afegit que "és innocent" i que "mai ha estat corrompuda", després de viatjar des d'Atenes per a l'audiència. Després, ha visitat la seva clienta a la presó d'Harem — on es troba des que va ser detinguda el passat 9 de desembre.

Advocats Eva Kaili, Qatargate / Efe
Els advocats Eva Kaili, Michalis Dimitrakopoulos (esquerra) i André Risopoulos (dreta) / Efe

El Parlament Europeu va destituir Kaili de la vicepresidència, però encara conserva el seu escó i és eurodiputada. Va ser detinguda tot i tenir immunitat parlamentària perquè les autoritats belgues van pensar que estava cometent un delicte flagrant. En l'operació hi va haver una vintena de registres i es van decomissar més d'1,5 milions d'euros en efectiu, equips informàtics i telèfons. Els agents també van detenir a altres tres imputats per les mateixes acusacions, que van comparèixer el passat 14 de desembre en una primera vista judicial — a la qual Kaili no va poder comparèixer per una vaga a la seva presó.

La justícia belga va mantenir en presó preventiva a l'italià Pier Antonio Panzeri, qui fou eurodiputat, líder de l'ONG Fight Impunity (Lluita contra la Impunitat) i presumpte cap de la xarxa de suborns. També va enviar a la presó al seu compatriota Francesco Giorgi, assessor del Parlament Europeu i parella sentimental de Kaili. El lobbista i secretari general de l'ONG No Peace Without Justice (Sense pau no hi ha justícia), Niccolò Figa-Talamanca, sí que va quedar en llibertat amb un braçalet electrònic. 

Les filtracions de la instrucció

El cas també esquitxa els eurodiputats socialistes Marc Tarabella (belga) i Andrea Cozzolino (italià), que no estan imputats. Tarabella ha assegurat que és innocent i ha denunciat una "cacera de bruixes", però ja ha estat suspès en el seu partit. Cozzolino també ha estat suspès del grup socialdemòcrata i també ha defensat la seva innocència, fins al punt de demanar comparèixer davant d'un jutge per defensar-se i renunciar a la seva immunitat parlamentària.

Respecte de Kaili, els advocats han criticat les nombroses filtracions de la instrucció que s'han produït i han confirmat que la Fiscalia ja ha obert una investigació. "És una violació frontal de la instrucció i no soc l'únic que ho pensa. El fiscal general ha iniciat una investigació sobre això", ha dit Risopoulos. Una d'aquestes filtracions és la suposada confessió de Kaili, que hauria reconegut demanar ajuda al seu pare per desfer-se dels diners. Segons aquest relat, l'eurodiputada no sabia res dels diners i tot va ser cosa de la seva parella. De fet, la seva parella també hauria confessat: Kaili no tindria cap culpa i tot hauria estat cosa de Panzeri. Finalment, Panzeri hauria admès pagaments de 50.000 euros de Qatar i el Marroc l'any 2019.