Una vicepresidenta del Parlament Europeu, la socialdemòcrata grega Eva Kaili, ha estat detinguda per la trama corrupta lligada a Qatar. És una de les cinc persones arrestades a Brussel·les en el marc de la investigació pel possible cas de corrupció vinculat a intents del país del golf Pèrsic d'influenciar la posició parlamentària amb qüestions com el Mundial de Futbol. La detenció s'ha produït aquest divendres a la tarda, quan la policia judicial també ha registrat casa seva. De fet, el cos policial ha efectuat un total de setze registres domiciliaris i ha detingut quatre persones més, entre les quals hi ha el company de Kaili (col·laborador del grup dels Socialistes i Demòcrates a l'Eurocambra).

Els mitjans belgues Le Soir i Knack han avançat aquest divendres al matí que existia una investigació per un suposat cas de corrupció, organització criminal i blanquejos de capitals que la Fiscalia federal belga havia iniciat al juliol davant de les sospites que Qatar hauria intentat influir la posició del Parlament Europeu. En un comunicat, la Fiscalia només ha parlat "d'un Estat del Golf". Però els dos mitjans han assegurat que aquest Estat és Qatar i que la investigació la dirigeix un jutge especialitzat en delictes financers. Una de les qüestions en les quals el país del golf Pèrsic hauria volgut influir és el mateix Mundial de Futbol.

Registres a assessors del Parlament Europeu

És en aquest context que aquest divendres s'han efectuat setze registres domiciliaris en diversos districtes de Brussel·les, centrats en assessors parlamentaris de l'Eurocambra. Una operació durant la qual s'han produït cinc detencions: la de la vicepresidenta Kaili i el seu company, la d'un eurodiputat, la d'un sindicalista i la d'un lobbista. La Fiscalia s'ha abstingut de facilitar les dades de les persones detingudes, però els esmentats Le Soir Knack han assegurat que es tracta de l'exeurodiputat socialdemòcrata italià Pier Antonio Panzeri i del nou president de la Confederació Internacional de Sindicats, Luca Visentini. Les identitats del lobbista i del company de Kaili no han transcendit. A tots ells se'ls aplica la presumpció d'innocència i hauran de declarar davant del jutge encarregat del cas, Michel Claise.

Durant els registres s'ha confiscat material informàtic, telèfons mòbils i uns 600.000 euros en efectiu, segons ha confirmat la mateixa Fiscalia. Les informacions periodístiques apunten que 500.000 dels 600.000 euros en efectiu s'han localitzat a casa de l'exeurodiputat Panzeri, que ara és president de l'associació Fight Impunity — dedicada a lluitar contra la impunitat per violacions greus dels drets humans o crims contra la humanitat. En la seva etapa com a parlamentari europeu (2004-2019) va ser membre del grup sobre integritat, transparència, anticorrupció i crim organitzat.

La reacció dels socialistes de l'Eurocambra

Un portaveu del Parlament Europeu ha indicat a Efe que la institució "no fa comentaris sobre procediments judicials", de manera que s'ha limitat a dir que l'Eurocambra "coopera plenament amb les autoritats nacionals a càrrec" d'aquests procediments. Per la seva banda, el grup dels Socialistes i Demòcrates s'ha mostrat en una nota "consternat per les acusacions de corrupció en les institucions europees". També ha assegurat tenir "tolerància zero" amb la corrupció i s'ha obert a cooperar "plenament" amb les autoritats judicials, tot donant suport a una investigació "exhaustiva i una divulgació completa". "Donada la gravetat de les acusacions, fins que les autoritats competents proporcionin informacions i aclariments rellevants, sol·licitem la suspensió del treball sobre qualsevol expedient i votació plenària relacionada amb els Estats del Golf, en particular la liberalització de visats i les visites planificades", ha conclòs el grup.

Abans, la Fiscalia havia informat que "durant diversos mesos els investigadors de la policia judicial han sospitat que un Estat del Golf ha intentat influir en les decisions econòmiques i polítiques del Parlament Europeu". Una influència que han intentat aconseguir "pagant substancials quantitats de diners i oferint importants regals a tercers amb una posició política o estratègica important en el si del Parlament Europeu", afegeix la nota.