El Parlament Europeu ha decidit posar fi al mandat de la vicepresidenta Eva Kaili, acusada per la fiscalia belga d'acceptar suborns per part de Qatar.  Unes hores abans, la conferència de presidents ja havia acordat acabar amb el mandat de l'eurodiputada grega, però els ha calgut el suport de l'Eurocambra. Poc després de les 12 d'aquest dimarts ha començat la votació a la Cambra per a la destitució de Kaili, la qual ha estat acceptada per majoria absoluta, amb més de 600 vots a favor i un en contra. A través de les seves xarxes socials, la presidenta del Parlament, Roberta Metsola, ha comunicat que la decisió té efecte immediat. 

Prèviament a la votació, la conferència de presidents de l'Eurocambra ja havia decidit dur la seva destitució davant dels eurodiputats. "No puc predir com acabarà tot plegat, però després de les troballes inicials, la història no acabarà aquí", ha afirmat Metsola i ha afegit que el Parlament Europeu "no s'aturarà" a l'hora de perseguir la corrupció. La presidenta de la Cambra no ha descartat que puguin haver-hi més casos, en aquesta línia ha afirmat que la institució "no abaixarà la guàrdia" i impedirà que països tercers vulguin influir en les decisions de l'Eurocambra. 

Kaili es declara innocent

Per la seva banda, Kaili ha negat totes les acusacions i relació amb Qatar. Així ho ha indicat aquest dimarts un dels seus advocats, Mijalis Dimitrakópulos. "Ella no té res a veure amb el finançament de Qatar, res, explícitament i inequívocament. Aquesta és la seva posició", ha assegurat l'advocat. Actualment, l'eurodiputada socialdemòcrata grega està suspesa de totes les seves funcions tant al seu país com al Parlament Europeu. Ella i quatre persones més es troben en presó preventiva sota l'acusació de presumpta participació en organització criminal, blanqueig de capitals i corrupció en relació amb un país àrab.

Kaili, de 44 anys, forma part de l'ala més conservadora del partit socialdemòcrata grec, PASOK-Kinal, i va ingressar com a diputada al Parlament hel·lè el 2007. Des del 2019 és diputada de l'Eurocambra i en els passats dos anys va duplicar els seus dipòsits bancaris, segons les seves declaracions anuals de béns que estan disponibles al lloc web del Parlament hel·lè.

La policia belga ha trobat més d'1,5 milions d'euros en efectiu

Al llarg dels darrers dies, des que va començar l'exhaustiva investigació al voltant de la ja exvicepresidenta del Parlament Europeu, Eva Kaili, i de l'exeurodiputat socialista italià Pier Antonio Panzeri, la policia belga ha trobat més d'1,5 milions d'euros en efectiu entre els domicilis dels dos implicats. D'una banda, els investigadors han trobat al voltant de 600.000 euros en l'habitatge de Panzeri, mentre que la resta dels diners va ser trobat en el domicili d'Eva Kaili i del seu company Francesco Giorgi, així com en mans del pare de l'exvicepresidenta de l'Euroacambra.