L'assessor italià Francesco Giorgi, company sentimental de la ja destituïda vicepresidenta de l'Eurocambra Eva Kaili, ha confessat a les autoritats belgues que l'han detingut la seva implicació en la trama de suborns al Parlament Europeu (PE) que esquitxa a Qatar i el Marroc, i ha assenyalat a alguns d'implicats, informa aquest dijous el diari belga Le Soir. Més concretament, ha assenyalat a l'exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri, que també fou detingut, com a supòsit capitost de la trama. Així, Giorgi hauria admès la seva culpabilitat davant de la policia i davant del jutge d'instrucció en els interrogatoris als quals ha estat sotmès per les autoritats belgues en el marc de les investigacions del 'Qatargate'.

Giorgi confessa i assenyala Panzeri pel 'Qatargate'

L'assistent parlamentari, a qui el jutge va decidir aquest dimecres mantenir en presó preventiva, ha assenyalat com a cervell de la trama l'exeuroparlamentari italià Pier Antonio Panzieri, a qui la policia va decomissar 700.000 euros al seu domicili i que també es troba a presó provisional. A més, l'esposa i la filla de Panzeri han estat detingudes a Itàlia per participar en la recollida dels regals que els feia un ambaixador del Marroc. Bèlgica ha sol·licitat la seva extradició. El jove italià ha inculpat, a més, uns altres dos eurodiputats socialdemòcrates: el belga Marc Tarabella, el domicili del qual ja havia estat registrat per les autoritats en el marc de la investigació, però qui es trobava en llibertat; i a l'italià Andrea Cozzolino, per a qui Giorgi treballava com a assistent.

Destapen la trama de suborns

Kaili, per la seva part, es troba a presó provisional i té fixada la seva vista davant del jutge el pròxim dia 22, després de no haver pogut comparèixer aquest dimecres per una vaga de funcionaris. En els registres, la policia va trobar centenars de milers d'euros en metàl·lic al domicili de Kaili i Giorgi, amb qui manté una relació des de fa cinc anys i tenen una filla en comú. Hores després, els agents també van sorprendre el pare de Kaili sortint d'un hotel de Brussel·les amb bosses de diners, circumstància que els va permetre actuar, malgrat la immunitat parlamentària de la política grega, en entendre que estava cometent un delicte flagrant. Le Soir, diari que juntament amb Kanack va donar la primícia de l'escàndol, agrega que Giorgi no va imputar a l'europarlamentària belga Maria Arena, a qui no ha assolit ara per ara l'operació policial, però que ha fet públic que un dels seus assistents a l'Eurocambra està també inculpat en la trama. Les noves dades revelades per aquest diari apunten cada vegada amb més força al Marroc, no només a Qatar, com a origen dels suborns. Assenyala en concret a l'ambaixador del Marroc a Polònia, Abderrahim Atmoun, i a dos agents del servei secret marroquí als que no identifica.