La compareixença de la vicepresidenta del Parlament Europeu investigada per acceptar suborns de Qatar, Eva Kaili, ha quedat posposada al dijous 22 de desembre. Kaili, que havia de declarar davant la fiscalia belga aquest dimecres, no ha pogut assistir a la vista per una vaga de funcionaris a la presó on està detinguda, segons ha informat el seu advocat. Malgrat la seva absència, el fiscal que investiga el cas sí que ha pogut interrogar la seva parella i assessor del grup socialdemòcrata europeu, Francesco Giorgi, així com l'exeurodiputat socialista italià Pier Antonio Panzeri i el secretari general de l'ONG 'No Peace Without Justice', que estan implicats en el mateix afer.

En paral·lel a la investigació, les autoritats gregues han congelat els actius de Kaili al seu país d'origen. Tot i que la ja exvicepresidenta de l'Eurocambra –va ser desposseïda de les seves funcions aquesta mateixa setmana- no ha comparegut davant el fiscal, el seu advocat, Michalis Dimitrakopoulos, ha defensat la innocència de la seva clienta i ha assegurat que "no té res a veure amb els suborns de Qatar".

Mentrestant, la policia belga ha fet públics els diners que ha confiscat als dirigents de l'eurogrup socialista detinguts, i també les bosses de paper, de tela, maletins o maletes de viatge on estaven dipositats. "En el marc de l'expedient de la Fiscalia Federal de sospites de corrupció, adreçat a persones actives al Parlament Europeu, la Policia Judicial Federal ha requisat prop d'1,5 milions d'euros durant els escorcolls realitzats a la regió de Brussel·les", ha informat.

Mentrestant, l'Eurocambra estudia mesures de contenció després de l'aparició de l'escàndol de corrupció 'Qatargate'. Ha acordat suspendre la tramitació de tots els 'dossiers' legislatius relacionats amb Qatar i les visites planejades al país àrab. Per un altre, planteja impedir l'accés de "representants dels interessos qatarians" a la institució fins que la investigació sobre el presumpte cas de suborns, que de moment ja li ha costat el càrrec a la vicepresidenta de la cambra, es resolgui. Aquests són alguns dels compromisos negociats pels eurodiputats per a la resolució sobre l'escàndol de corrupció que ha esquitxat la institució, un text que es votarà aquest dijous. D'altra banda, el grup 'Amics de Qatar', presidit per l'eurodiputat de Ciutadans José Ramón Bauzá, ha cessat per complet la seva activitat "fins que s'arribi al fons de l'assumpte".