L'Alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell, s'ha reunit aquest dimarts amb el seu homòleg qatarià, el ministre Mohamed bin Abderraman, a Jordània enmig de la controvèrsia pels suposats suborns d'aquest país i del règim marroquí per influenciar les decisions al Parlament Europeu. Després de la visita, tots dos polítics n'han fet una valoració als seus respectius comptes oficials a les xarxes socials. D'una banda, el socialista Borrell ha assegurat en to positiu que "hem debatut temes bilaterals i reptes regionals, així com altres qüestions, incloses acusacions contra alguns membres i personal del Parlament Europeu. Acordem la necessitat que les recerques en curs proporcionin plena claredat". Per contra, el ministre d'Exteriors qatarià ha traslladat a l'alt diplomàtic europeu que "rebutja les filtracions mediàtiques enganyoses que impliquen el nom de Qatar en l'assumpte".

Demanen respectar les investigacions del Qatargate

"Insistim en la necessitat de respectar els procediments judicials i no anticipar-nos als resultats de les investigacions", s'ha limitat a dir el ministre de Qatar en el seu compte oficial de Twitter, en el qual també ha indicat que es va reunir amb Borrell el dimarts a Amman al marge d'una conferència internacional sobre l'Iraq. "Li vaig assegurar la nostra posició que rebutja les enganyoses filtracions mediàtiques que impliquen el nom de Qatar en l'assumpte", va afegir el cap de la diplomàcia de Qatar. El règim qatarià ja havia rebutjat de "manera categòrica" en diversos comunicats les informacions que els vinculen amb l'escàndol de suposats suborns a l'Eurocambra, si bé aquesta és la primera vegada que un alt responsable del país àrab parla obertament del tema.

Sospites sobre l'entorn de Borrell

La policia belga va detenir la setmana passada a diverses persones sospitoses de rebre suborns de Qatar i el Marroc, entre elles l'eurodiputada socialdemòcrata grega Eva Kaili, que era també una de les vicepresidentes del PE. Precisament, l'advocat de Kaili, Michalis Dimitrakopoulos, va afirmar que quan aquesta va anar a Qatar, on va celebrar diverses entrevistes, seguia un pla que havien engegat el 2019 Josep Borrell, i també la comissària d'Afers Exteriors, Ylva Johansson, per cooperar amb aquest país àrab i amb Kuwait i Oman. Kaili formaria part d'una presumpta trama de suborns vinculada a Qatar i el Marroc en la qual estarien implicades persones de l'entorn de la política grega i diversos eurodiputats, sindicalistes i lobbistes de diverses nacionalitats, alguns dels quals han estat detinguts.