Agents de la policia belga han escorcollat el Parlament Europeu per l'escàndol de corrupció, amb l'objectiu d'aconseguir les dades necessàries per a la investigació sobre la trama corrupta vinculada a Qatar. Els serveis de seguretat de l'Eurocambra havien congelat des de divendres els mitjans informàtics de deu col·laboradors parlamentaris per evitar que desapareguin dades necessàries per continuar amb les indagacions. "El registre d'avui en el Parlament Europeu tenia per objecte recollir aquestes dades", ha informat aquest dilluns a la tarda la Fiscalia federal belga.

Els escorcolls a Brussel·les han coincidit amb la celebració d'un debat en el mateix Parlament Europeu, però d'Estrasburg. Es tracta d'un ple sobre el cas de suposada corrupció, blanqueig de capitals i organització criminal que es va destapar divendres passat (tot i que feia cinc mesos que s'investigava). Des d'aleshores, han tingut lloc vint registres —19 dels quals a residències particulars i oficines. En els escorcolls s'han confiscat "diversos centenars de milers d'euros", que se sap que són 600.000 euros trobats en el domicili d'un dels sospitosos. També s'han requisat "diversos centenars de milers d'euros en una maleta en una habitació d'un hotel de Brussel·les" i "uns 150.000 euros en l'apartament d'un eurodiputat", segons ha detallat la Fiscalia.

Els detinguts i escorcollats per la policia belga

De les sis persones detingudes, el jutge n'ha mantingut la presó a quatre — que compareixeran dimecres davant d'un tribunal belga. Una d'elles és la vicepresidenta Eva Kaili, que fou detinguda el mateix divendres i a qui li van trobar els 150.000 euros en efectiu esmentats. També romanen arrestats la parella de Kaili i assessor a l'Eurocambra, Francesco Giorgi; l'exeurodiputat socialista Pier Antonio Panzeri (qui tenia els 600.000 euros en efectiu) i el lobbista Niccolò Figa-Talamanca. En canvi, va deixar en llibertat "amb condicions" el sindicalista Luca Visentini i el pare de la vicepresidenta detinguda, Alexandros Kaili — que fou enxampat dissabte mentre intentava fugir amb la maleta plena de bitllets.

La Fiscalia ha recordat que durant el cap de setmana es va escorcollar el domicili d'un altre eurodiputat en presència de la presidenta de l'Eurocambra, Roberta Metsola. Es tracta de l'eurodiputat socialista belga Marc Tarabella. A més, entre les residències i oficines registrades hi ha la d'una altra eurodiputada socialista belga: Maria Arena, que ha renunciat temporalment a presidir la subcomissió parlamentària de Drets Humans fins que hi hagi "claredat" sobre la qüestió. Amb tot, la Fiscalia ha destacat "l'excel·lent col·laboració" amb els serveis de seguretat del Parlament Europeu en la investigació i ha insistit en el fet que les autoritats poden intervenir amb registres als eurodiputats (tot i la immunitat).