En aquesta recepta podríem parlar de dos plats en un. Resulta que vaig fer els xampinyons farcits a l'aroma de sajolida, però alhora... ho vaig derivar cap a un plat més complet, afegint pollastre, ou i una guarnició de carabassó i ceba tendra. Per tant, podeu fer la versió senzilla només amb els xampinyons farcits... o el plat sencer. Courem els xampinyons en la seva pròpia aigua que, afegint la sajolida, crearà un vapor que aromatitzarà els bolets.
Pels xampinyons farcits amb oli de sajolida:
6 o 8 xampinyons grans
30gr. pernil ibèric a daus
50gr. formatge Eddam
pebre vermell dolç
unes rames de sajolida fresca
oli d'oliva
sal
Per la crema de xampinyó i verdura:
carabassó
pastanaga
ceba tendra
xampinyó
nata líquida
sal
Per a muntar el plat:
mitja ceba tendra
mig carabassó
un pit de pollastre tallat a filets prims
8 ous de guatlla
pebre vermell dolç
julivert picat
oli d'oliva
sal
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas1 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/34/62/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas1.jpeg)
Primer de tot prepararem un crema de xampinyons. La podeu fer amb mig carabassó, una ceba tendra, 4 o 5 xampinyons grans i una pastanaga. La podeu fer bullida o al vapor (amb una BabyCook per exemple). Un cop cuita la verdura, afegir sal, oli i uns 100ml. de nata líquida. Ho tritureu tot i ho reserveu.
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas2 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/35/04/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas2.jpeg)
Ara prepararem els xampinyons. El netejarem bé i els traurem el peu, que podem utilitzar més endavant.
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas4 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/35/88/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas4.jpeg)
Utilitzarem unes rames fresques de sajolida per aromatitzar el plat.
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas5 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/36/30/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas5.jpeg)
Tirarem la sajolida per sobre... juntament amb un nou xorret d'oli d'oliva.
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas6 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/36/72/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas6.jpeg)
Deixeu que es faci una mica... un polsim de sal...
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas7 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/37/14/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas7.jpeg)
... i li feu mitja volta. Normalment, ho faríem a l'inrevés... és a dir, els couríem primer cap per avall per aprofitar l'aigua que tenen, però en aquesta ocasió busquem que aquesta aigua faci vapor que juntament amb la sajolida... aromatitzaran els bolets.
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas8 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/37/56/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas8.jpeg)
Un cop els tinguem mig fets (no del tot), els col·locarem en una safata pel forn amb unes gotes d'oli.
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas9 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/37/98/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas9.jpeg)
Ara, farcirem els xampinyons amb una mica de pernil ibèric ben picadet.
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas10 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/38/76/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas10.jpeg)
A continuació, ho cobrirem amb uns talls de formatge Eddam...
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas11 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/39/60/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas11.jpeg)
... que siguin una mica gruixuts, i els enforneu en mode grill fins que estigui el formatge fos.
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas12 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/40/68/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas12.jpeg)
Ara només ens queda emplatar-ho: una base de crema de xampinyons... i els decorarem amb un polsim de pebre vermell dolç... sal maldon... i oli d'oliva. També podeu afegir una rameta de romaní... i combinar les aromes de bosc.
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas13 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/41/55/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas13.jpeg)
Aquí ja tindríem un plat o tapa finalitzat.
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas14 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/41/97/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas14.jpeg)
Anem ara per muntar el platillo, que ja els podrem servir per dinar. Saltejarem uns talls de ceba tendra juntament amb uns talls de carabassó... fins que tinguin coloret.
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas15 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/42/39/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas15.jpeg)
Els ous de codorniu...
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas16 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/42/81/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas16.jpeg)
... sembla mentida, però costen molt d'obrir aquests ous tan petits, oi?
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas17 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/43/23/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas17.jpeg)
En farem un per cada xampinyó.
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas18 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/43/65/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas18.jpeg)
Ara farem uns filets prims de pit de pollastre a la planxa... amb oli, sal i unes gotes de llimona.
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas19 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/44/07/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas19.jpeg)
I muntem el plat...
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas20 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/44/82/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas20.jpeg)
... com us deia abans, podem aprofitar els peus dels xampinyons.
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas21 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/45/45/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas21.jpeg)
Manteniu-los calents fins al moment de muntar el plat.
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas22 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/46/08/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas22.jpeg)
Un parell de xampinyons farcits... amb ou de guatlla... una mica de crema... el pollastre... i la verdura de guarnició, clar, i una mica de julivert picat.
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas23 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/46/56/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas23.jpeg)
Ho haureu d'acompanyar amb una llesca de pa per sucar aquesta salseta que s'ha generat.
![xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas24 xampinyons farcits pernil iberic loli sajolida sobre crema verdura pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/53/46/98/xampinyons-farcits-pernil-iberic-loli-sajolida-sobre-crema-verdura-pas24.jpeg)
Bon Profit!