Per a acontentar-vos a tots, avui us presento la versió dels xampinyons al forn amb ou de guatlla, però, ara si, amb una cocció mínima de l'ou, garantint que en tallar el xampinyó, el rovell esclati com si es tractés d'un ou ferrat.

Com veureu, no té més secret que afegir l'ou en l'últim moment i tenir-lo coent el temps mínim. Per la xarxa també corre el truc de col·locar només la clara de l'ou fins que quedi cuita i en treure'ls del forn afegir-hi el rovell. Però la meva experiència és que no queda igual i encara ho compliquem més. Simplifiquem-ho doncs. Aquests xampinyons estan a l'abast de tothom. Més fàcil impossible, i és una bona i econòmica tapa que podeu presentar en qualsevol ocasió, fins i tot per Nadal. Espero que us agradi.

Ingredients

12 xampinyons frescos grans

12 ous de guatlla

oli d'oliva

orenga

pebre negre

sal

Variants:

Hi podeu posar un puntet de sal en escates per sobre

Ho podeu acompanyar de llesques de pa torrat o formar-ne un pintxo (compte on claveu l'escuradents)

Preparació
1.
xampinyons ou guatlla al punt pas1

Preparem els xampinyons...

2.
xampinyons ou guatlla al punt pas2

... i els ous de guatlla.

3.
xampinyons ou guatlla al punt pas3

Comencem per retirar la part baixa dels xampinyons.

4.
xampinyons ou guatlla al punt pas4

Els rentarem bé.

5.
xampinyons ou guatlla al punt pas5

Amb les mans, arrencarem la pota del xampinyó que no utilitzarem. La podeu fer servir per a una truita o un remenat.

6.
xampinyons ou guatlla al punt pas6

Col·loqueu els xampinyons cap per amunt sobre una safata pel forn amb un raig d'oli. Saleu-los...

7.
xampinyons ou guatlla al punt pas7

... i empebreu-los al gust.

8.
xampinyons ou guatlla al punt pas8

Tireu-hi un raig d'oli d'oliva per sobre dels xampinyons.

9.
xampinyons ou guatlla al punt pas9

Ara els hem d'enfornar. Han d'estar uns 15 minuts a 200 graus, aproximadament.

10.
xampinyons ou guatlla al punt pas10

A mitja cocció el xampinyó deixarà anar molta de l'aigua que conté...

11.
xampinyons ou guatlla al punt pas12

Ja sabeu que els ous de guatlla costen d'obrir, no és cap misteri. Jo utilitzo un ganivet de serra per fer-los un petit tall. A l'hora d'obrir-los la tasca se simplifica molt.

12.
xampinyons ou guatlla al punt pas13

N'aboquem un ou a sobre de cada xampinyó.

13.
xampinyons ou guatlla al punt pas14

El salem lleugerament...

14.
xampinyons ou guatlla al punt pas15

... un polsim de pebre...

15.
xampinyons ou guatlla al punt pas16

... i, per acabar, un polsim d'orenga.

16.
xampinyons ou guatlla al punt pas17

Ara és quan heu de sincronitzar el temps d'acabar la cocció amb el servei a taula. Els ous han d'estar al punt i s'han de servir immediatament.

17.
xampinyons ou guatlla al punt pas18

Torneu a enfornar la safata fins que la clara es torni blanca. Més o menys són 3 minuts i si bellugueu la safata notareu com els ous ballen com un flam. No poden quedar cuits. En aquest cas, pequeu de cru que no pas de cuit.

18.
xampinyons ou guatlla al punt pas19

I ja els podem emplatar, ben calentons.

19.
xampinyons ou guatlla al punt pas20

És una bona tapa que agrada a tothom i no li calen massa filigranes.

20.
xampinyons ou guatlla al punt pas21

I a clavar-li la queixalada...

21.
xampinyons ou guatlla al punt pas22

Comprovem l'ou: el rovell està perfecte.

22.
xampinyons ou guatlla al punt pas23

Aquesta és la textura que busquem. El xampinyó tampoc ha d'estar excessivament cuit.

23.
xampinyons ou guatlla al punt pas24

Bon profit!