Aquest és un plat molt tradicional al que he incorporat un parell de canvis: la incorporació de xampinyons i calamar. Hi ha molts tipus d'arròs amb bacallà i és clar, tothom té les seves preferències i «truquillos». Aquest no té massa misteri i ofereix un bon resultat. Com sempre, us caldrà una bona dosi d'amor i paciència, i no fallareu.

Ingredients

400 g d'arròs

400 g de bacallà dessalat  

3 tomàquets

1 ceba

oli d'oliva

aigua o brou

100 g de pèsols

1 pebrot vermell

5 xampinyons frescos

1 calamar

3 grans  d'all

julivert  

uns brins de safrà

Variants:

Se li pot afegir carxofa i pebrot verd

Preparació
1.
arros bacalla calamars xampinyons pas1

Preparem els ingredients.

2.
arros bacalla calamars xampinyons pas2
3.
arros bacalla calamars xampinyons pas3

Abans de res, poseu a bullir els  pèsols.

4.
arros bacalla calamars xampinyons pas4

Aprofitarem aquesta aigua per a escaldar el bacallà.

5.
arros bacalla calamars xampinyons pas5

L'heu de deixar un minut de rellotge... i el traieu.

6.
arros bacalla calamars xampinyons pas7

El reserveu. Un cop estigui el bacallà fred, ja el podeu esqueixar una mica i reservar.

7.
arros bacalla calamars xampinyons pas6

Jo utilitzaré un vi blanc especial per a cuinar de Pinord, "Gran Chef".

8.
arros bacalla calamars xampinyons pas8
9.
arros bacalla calamars xampinyons pas9

Ratllem els tomàquets i els reservem.

10.
arros bacalla calamars xampinyons pas10

Agafeu una cassola maca... i escalfeu un bon raig d'oli d'oliva verge extra.

11.
arros bacalla calamars xampinyons pas11

Sofregirem la ceba, l'all i el pebrot vermell.

12.
arros bacalla calamars xampinyons pas12

A continuació, afegirem els xampinyons...

13.
arros bacalla calamars xampinyons pas13

... i els pèsols ja cuits i escorreguts.

14.
arros bacalla calamars xampinyons pas14

Ho remenem bé i deixem que el xampinyó deixi anar tota l'aigua.

15.
arros bacalla calamars xampinyons pas15

En una paella apart, farem un calamar a la planxa i guardarem les potes senceres per a decorar.

16.
arros bacalla calamars xampinyons pas16

Un cop fet el calamar, l'incorporem al sofregit...

17.
arros bacalla calamars xampinyons pas17

... una mica de julivert...

18.
arros bacalla calamars xampinyons pas18

... un raig de vi blanc...

19.
arros bacalla calamars xampinyons pas19

... ho tapem i deixem reduir el vi a foc mitjà... uns 5 minutets...

20.
arros bacalla calamars xampinyons pas20

Ara ja hi podrem tirar el tomàquet. Deixarem coure 5 minutets més.

21.
arros bacalla calamars xampinyons pas21

I hi tirem l'arròs.

22.
arros bacalla calamars xampinyons pas22

Barregeu-lo bé amb la resta d'ingredients... i deixeu-lo enrossir una mica. Vigileu que no s'enganxi al cul de la paella, heu d'anar rascant.

23.
arros bacalla calamars xampinyons pas24

... i l'aigua o brou de peix.

 

 

24.
arros bacalla calamars xampinyons pas25

Ho remenem una mica...

25.
arros bacalla calamars xampinyons pas26

... rectifiquem de sal...

26.
arros bacalla calamars xampinyons pas27

... hi tirem els brins de safrà...

27.
arros bacalla calamars xampinyons pas28

... no gaires...

28.
arros bacalla calamars xampinyons pas29

... i finalment deixarem coure l'arròs a foc mitjà-baix...

29.
arros bacalla calamars xampinyons pas30

... que faci "xup-xup"... i controleu la sal.

30.
arros bacalla calamars xampinyons pas31

Quan estigui l'arròs gairebé cuit, ja podeu parar el foc. El deixarem reposar 5 minutets.

31.
arros bacalla calamars xampinyons pas32

Ja podem muntar el plat. Avui he escollit un motlle quadrat, que m'ha fet gràcia.

32.
arros bacalla calamars xampinyons pas33

A sobre, hi col·locarem un tros maco de calamar.

33.
arros bacalla calamars xampinyons pas34

Fa bona pinta, o no?

34.
arros bacalla calamars xampinyons pas35

Què us sembla, nanos?

35.
arros bacalla calamars xampinyons pas36

... quin animal més peculiar el calamar... i què bo.

36.
arros bacalla calamars xampinyons pas37

Espero que us hagi agradat la recepta.

37.
arros bacalla calamars xampinyons pas38

Bon Profit!