Ja hi tornem a ser amb un plat d'arròs. Bé, de fideus millor dit. Avui us presento una senzilla recepta de mar i muntanya. Veurem com fer una fideuada amb xampinyons frescos i crancs vermells. Com sempre passa amb aquesta mena de plats, el sofregit i el brou emprats marcaran la diferència.

Ingredients

250 g de fideus del número 0 

10-12 xampinyons frescos

2 o 3 crancs vermells frescos

1 tros de pebrot vermell trinxat

3 tomàquets madurs  

2 dents d'all

1 ceba trinxada

1 cullerada de pebre vermell

1 litre i mig de brou de pelut  

uns brins de safrà

oli d'oliva

sal

Variants:

S'hi poden afegir uns daus de sípia

Podeu fer servir pebrot verd en lloc de vermell

Es poden substituir els crancs vermells per potes de cranc vermell (cuerpos)

Podeu acompanyar el plat amb un allioli suau

Preparació
1.
fideuada crancs vermells xampinyons pas1

Preparem els ingredients.

2.
fideuada crancs vermells xampinyons pas2

I aquí tenim una de les nostres víctimes d'avui. Quina mala llet que té!

3.
fideuada crancs vermells xampinyons pas4

Trinxem un tros de pebrot vermell. El podeu fer ben petit o a tires grosses, com més us agradi.

4.
fideuada crancs vermells xampinyons pas5

Trinxem també la ceba.

5.
fideuada crancs vermells xampinyons pas6

Tallem l'all a làmines.

6.
fideuada crancs vermells xampinyons pas7

Ratllem els tomàquets madurs.

7.
fideuada crancs vermells xampinyons pas8

A aquests, hi afegirem una cullerada de pebre vermell dolç.

8.
fideuada crancs vermells xampinyons pas9

Ara els xampinyons. Renteu-los bé, que no continguin gens de sorra.

9.
fideuada crancs vermells xampinyons pas10

Talleu-los per la meitat. Es poden fer més petits, però la gràcia del plat és trobar el xampinyó.

10.
fideuada crancs vermells xampinyons pas11

Posem una mica d'oli d'oliva a la paella...

11.
fideuada crancs vermells xampinyons pas12

i enrossim l'all.

12.
fideuada crancs vermells xampinyons pas13

Mentrestant, tallarem els crancs per la meitat, directament. No els feu patir gaire!

13.
fideuada crancs vermells xampinyons pas14

I els afegim a la paella. COMPTE! PERILL DE CREMADES! Els crancs contenen aigua i quan l'aigua entra en contacte amb l'oli calent ja sabeu què passa.

14.
fideuada crancs vermells xampinyons pas15

Doneu-los la volta, que es facin per totes dues bandes.

15.
fideuada crancs vermells xampinyons pas16

Els reservem.

16.
fideuada crancs vermells xampinyons pas17

Ara afegirem a la paella el pebrot vermell. El deixarem uns minutets fins que agafi color.

17.
fideuada crancs vermells xampinyons pas18

Seguidament la ceba trinxada.

18.
fideuada crancs vermells xampinyons pas19

Ho barregem i ho deixem sofregir.

19.
fideuada crancs vermells xampinyons pas20

Al tomàquet ratllat hi afegirem uns brins de safrà, que aromatitzaran el plat.

20.
fideuada crancs vermells xampinyons pas22

Quan la verdura tingui un bon coloret...

21.
fideuada crancs vermells xampinyons pas23
22.
fideuada crancs vermells xampinyons pas24

Remeneu-lo tot plegat. És important que es barregin els gustos.

23.
fideuada crancs vermells xampinyons pas25

Quan els xampinyons estiguin fets, ja hi podrem abocar la preparació de tomàquet.

24.
fideuada crancs vermells xampinyons pas26

Ho salarem lleugerament...

25.
fideuada crancs vermells xampinyons pas27

i deixarem que redueixi el sofregit fins a caramel·litzar.

26.
fideuada crancs vermells xampinyons pas28

Incorporeu els crancs i barregeu-lo tot junt.

27.
fideuada crancs vermells xampinyons pas29

En aquest punt podeu parar el foc i sortir a comprar el diari o a fer el vermut. És el millor moment per aturar el procés d'elaboració.

28.
fideuada crancs vermells xampinyons pas30

Continuem amb els fideus. Com he comentat, avui farem la fideuada amb el número 0.

29.
fideuada crancs vermells xampinyons pas31

Hi afegim una tassa i mitja per persona.

30.
fideuada crancs vermells xampinyons pas32

I ho remenem. La idea és torrar una mica els fideus.

31.
fideuada crancs vermells xampinyons pas33

Remeneu constantment ja que s'enganxen i es poden cremar.

32.
fideuada crancs vermells xampinyons pas34

Quan tot plegat s'enfosqueixi, ja hi podrem tirar el brou.

33.
fideuada crancs vermells xampinyons pas35

Tenim escalfant-se un excel·lent brou de pelut fet amb peix de roca.

34.
fideuada crancs vermells xampinyons pas36

Aboquem a la paella un litre, aproximadament, per a 4 persones.

35.
fideuada crancs vermells xampinyons pas37

Una mica de sal.

36.
fideuada crancs vermells xampinyons pas38

Deixeu que es faci la pasta uns 5-8 minuts a foc no massa fort, fins que el fideu sigui cuit.

37.
fideuada crancs vermells xampinyons pas39

Quan la pasta estigui al punt, ja podrem aturar el foc.

38.
fideuada crancs vermells xampinyons pas40

Poseu la paella al forn durant uns 5 minuts en mode gratinar i a uns 200ºC.

39.
fideuada crancs vermells xampinyons pas41

Veureu com l'escalfor del forn fa que els fideus s'aixequin.

40.
fideuada crancs vermells xampinyons pas42

Finalment, deixeu-la reposar a la paella entre 5 i 10 minuts abans de servir.

41.
fideuada crancs vermells xampinyons pas43

I ja ho podem servir.

42.
fideuada crancs vermells xampinyons pas44

Procureu posar mig cranc a cada plat.

43.
fideuada crancs vermells xampinyons pas45

Bon profit!

44.I PER BEURE...
fideuada crancs vermells xampinyons pas46