La gastronomia és una manera excel·lent de conèixer un territori. La cultura que hi ha darrere un plat és immensa, des dels ingredients que s'utilitzen fins a les tècniques per cuinar o la manera de menjar. La cuina defineix en gran part una societat, però no sempre tenim temps de recórrer tots els bars, restaurants i obradors del país. És per això que avui et portem tres llibres perfectes per conèixer una mica més la realitat culinària del país amb productes de proximitat i frases fetes que utilitzes cada dia.

3 llibres gastronòmics

A més de receptes i biografies, els llibres de cuina també poden ser una bona manera de conèixer Catalunya pam a pam a través dels productes que s'hi fan.

Per sucar-hi pa - Comanegra

El llibre Per sucar-hi pa (editorial Comanegra), de Lluc Quintana i Marta Montenegro, és un excel·lent punt de trobada entre la cuina i la llengua. T'has parat a pensar mai d'on surten les expressions gastronòmiques que fas servir en el teu dia a dia? "Donar carabasses", "qui no té una ceba té un all" o "s'ha acabat el bròquil" són només algunes de les que sentim habitualment. El llibre proposa una quarantena de receptes vinculades amb aquestes expressions per conèixer més a fons les arrels d'algunes tradicions gastronòmiques catalanes.

Llibre Per sucar hi pa / Foto: Editorial Comanegra

Formatgeries artesanes de Catalunya - Cossetània 

El formatge és un dels productes insígnia de Catalunya. Amb desenes d'obradors artesans repartits per tot el país, el llibre Formatgeries artesanes de Catalunya (editorial Cossetània), de Ramon Roset i Morera, recull totes les formatgeries i formatges artesans que s'elaboren a Catalunya per acostar al lector aquest immens patrimoni gastronòmic de casa nostra. A més del formatge, el llibre també recull la història que hi ha darrere cada productor. Una obra que inclou consells de tast i una guia territorial per comarques dels diferents productors catalans.

Llibre Formatgeries artesanes de Catalunya - Foto: Editorial Cossetània

Cerveses artesanes de Catalunya - Cossetània

Del formatge saltem a la cervesa, un producte relativament modern a Catalunya i que malgrat no ser tan tradicional com el vi, cada vegada té més adeptes. El llibre Cerveses artesanes de Catalunya (editorial Cossetània), de Cristina Nicolau i Roberto Pérez, és una bona guia per conèixer la cervesa artesana que es fa a Catalunya. A diferència de les grans distribuïdores, els projectes de cervesa artesana són únics i singulars. El llibre explica els diferents estils de cervesa que existeixen, dona consells de tast i ens acosta les 60 millors cerveseries artesanes catalanes.

Llibre Cerveses artesanes de Catalunya / Foto: Editorial Cossetània

Tres opcions excel·lents per fer país.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!