Primer pas a l'Ajuntament de Barcelona perquè l'antic Comèdia allotgi el Museu Carmen Thyssen. La Comissió d'Urbanisme celebrada aquest dimarts ha aprovat de forma inicial la modificació del Pla General Metropolità per ampliar el Palau Marcet —l'edifici del passeig de Gràcia on s'ubicava el cinema fins a l'any passat— per a la construcció del museu, que té previst obrir el 2027. El projecte plantejat canvia l'aspecte exterior de l'edifici, però respecta les façanes i el cos principal. La proposta ha prosperat amb els vots a favor del PSC, Junts, el PP i Vox, i l'oposició d'ERC i els comuns. Ara, la proposta s'haurà d'aprovar de forma definitiva en sessió plenària.

L'edifici actual va ser obra de l'arquitecte Toni Sabater i actualment té quatre nivells —semisoterrani, dues plantes i un altell—, però creixerà substancialment si s'aprova la modificació del PGM. Fonts municipals citades per l'ACN han recordat que el palau ja es va modificar de manera substancial el 1934, quan es va convertir en teatre, i posteriorment ha estat objecte d'altres modificacions per ajustar-ho als diferents usos que ha tingut. En aquesta línia, han remarcat que la nova volumetria no especifica un nombre de plantes, sinó un gàlib, i han assenyalat que respecta les façanes i el cos principal, que són les parts més representatives i protegides de l'edifici.

La modificació del PGM

La primera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, ha defensat que el projecte dels promotors es basa en el respecte a l'edifici i al seu entorn: "S'ha fet una feina interessant d'adequació dels volums i de la conservació de les façanes originals. Es tracta d'una intervenció que resol un buit urbà existent, consolidant l'alineació amb els edificis veïns i potenciant l'ús social del xamfrà i les seves façanes". La modificació del PGM que es planteja defineix una superfície edificable de gairebé 10.000 metres quadrats i estableix que el museu estarà destinat majoritàriament a un ús sociocultural, amb un 25% d'activitats complementàries que permetran usos diferents com "botigues especialitzades, restaurant i sales d'exposició". Aquesta modificació "puntual" inclou una ordenació detallada de la parcel·la, que farà innecessari un pla especial posterior, amb la qual cosa s'acceleraran els terminis administratius i l'execució serà també més àgil i eficaç. La inversió total assumida íntegrament per la propietat serà de més de 19 milions d'euros.

D'altra banda, Bonet ha recordat que el museu acollirà una part significativa d'una de les col·leccions d'art més importants del panorama europeu, amb una atenció especial a l'art català, espanyol i internacional dels segles XIX i XX. Així, ha defensat que es tracta d'una "aposta clara" per reforçar Barcelona com a capital cultural internacional i que el projecte respon a posar al servei de la ciutat el patrimoni arquitectònic amb un projecte de col·laboració publicoprivada.

Els vots en contra d'ERC i els comuns

Per part dels comuns, Guille López ha explicat que el vot en contra del seu grup és perquè no consideren que el Thyssen sigui el model cultural que Barcelona necessita, ja que és "mercantilista i menys favorable al teixit artístic de la ciutat". A més, ha argumentat que un projecte com aquest no s'ha d'ubicar en una zona tan cèntrica i saturada ja de visitants, i que la volumetria del projecte és "desproporcionada". També ha criticat que es prevegi el mateix espai per a exposicions que per a activitats complementàries: "Ens qüestionem si estem davant d'un museu o d'un espai comercial". En el cas d'ERC, Eva Baró ha explicat que el 'no' és contra la forma del projecte, que "malmetrà el patrimoni perquè hauran d'encaixar-lo modificant l'aspecte del Palau Marcet de forma dràstica i contundent, i de retruc el paisatge urbà d'una de les cantonades més icòniques del passeig de Gràcia". Ha insistit que "l'art sempre és benvingut a Barcelona", i més si es tracta d'una col·lecció tan important com aquesta, però ha defensat que cal preservar el patrimoni: "El que no podem fer és malmetre el nostre patrimoni canviant les fitxes del catàleg per encabir allò que no hi cap en aquests moments".

Per la seva banda, el regidor de Junts Damià Calvet ha defensat que amb el nou museu "s'amplia l'oferta cultural, es projecta Barcelona internacionalment i es recupera l'oferta cultural en un lloc on és molt necessària". La regidora del PP Sonia Devesa ha considerat una "bona notícia" que la ciutat reforci el seu rol com a capital cultural, posant en valor el patrimoni i revitalitzant un espai emblemàtic que generarà activitat econòmica i cultural. Finalment, el regidor de Vox Liberto Senderos ha celebrat que s'erigeixi a Barcelona "un museu tan important com el Thyssen" i ha demanat que la ciutat atregui més galeries.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!