Tot i que se'n poden trobar durant cada mes de l'any gràcies al cultiu en hivernacles, la temporada oficial del tomàquet és del juny al setembre. És a l'època de l'estiu quan millor color tenen i quan el seu sabor és més atractiu i, també, és a l'estiu els mesos de l'any en què viatgem i agafem més avions comercials. Vols internacionals o intercontinentals en els quals hi ha disponible per als passatgers una carta amb aliments i begudes per amenitzar el viatge. Una de les opcions més freqüents i que, a més a més, se sol·licita amb una sorprenent alta demanda és el suc de tomàquet.

El motiu pel qual el suc de tomàquet té millor gust quan estàs a un avió

Concretament, ho explica Miguel Ángel Lurueña al seu llibre Del ultramarinos al hipermercado (Destino, 2023), esmentant el cas específic de la companyia alemanya Lufthansa els passatgers dels quals consumeixen ni més ni menys que 1,7 milions de litres de suc de tomàquet a l'any. I són dades que es repeteixen amb xifres similars a altres companyies aèries.

Zumo de tomate, suc de tomàquet / Foto: Pixabay
El sabor del suc de tomàquet millora en una cabina de vol / Foto: Pixabay

A bord dels avions, el suc de tomàquet té més acceptació que a terra ferma. Mentre que a casa nostra es prefereixen opcions com el gaspatxo o sucs de fruita, a la majoria de les companyies aèries es consumeixen anualment centenars de milers de litres de suc de tomàquet. I per què aquest fervor per aquesta beguda? Les condicions de vol alteren la percepció del gust. La pressió i la humitat més baixes dins la cabina redueixen la sensibilitat als sabors dolç i salat, però potencien l’umami, present de manera natural en el tomàquet i responsable de la seva intensitat característica. A això s’hi afegeix el soroll constant dels motors, que podria activar mecanismes nerviosos i reforçar encara més aquesta sensació.

Diversos estudis han demostrat que l’ambient també juga un paper clau: la música, els sons i fins i tot la il·luminació poden modificar la manera com percebem el gust. Tot plegat explica que, en ple vol, el suc de tomàquet resulti especialment atractiu i fins i tot més saborós que en qualsevol altre context a terra.

Zumo de tomate, suc de tomàquet / Foto: Pixabay
Moltes companyies aèries registren un consum de centenars de milers de litres de suc de tomàquet a l'any / Foto: Pixabay

Com preparar un suc de tomàquet casolà

No tothom té el temps o els diners per viatjar en avió i, per tant, descobrir de primera mà si aquest fet és verídic o no. No obstant això, preparar un suc de tomàquet casolà és molt fàcil i el resultat és deliciós. En primer lloc, has de rentar 1 kg de tomàquets madurs, retirar-ne la part verda i tallar-los a quarts. Després, escalda’ls 1 minut en aigua bullent, refreda’ls en aigua amb gel i pela’ls. Tritura’ls amb mig litre d’aigua, una cullerada de suc de llimona, sal i, opcionalment, pebre negre i un polsim de sucre per equilibrar l’acidesa. Cola la barreja amb un colador fi per eliminar llavors i restes de pell, i refrigera’l almenys 1 hora abans de servir. Per potenciar el gust d'umami, pots afegir unes gotes de salsa Worcestershire, un toc d’api fresc triturat o una mica de tabasco. Remena abans de beure’l i serveix-lo ben fred, sol o amb glaçons.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!