Hi ha moltes receptes que són focus de debat. La pizza amb pinya o sense; la truita de patata amb ceba o sense; i el gaspatxo, amb cogombre o sense? Una recepta feta a base de tomàquet que tothom té clar que també inclou pebrot, però que no hi ha tant consens sobre si ha de dur cogombre. És molta la gent que l'hi posa, però també hi ha veus discordants que s'hi han posicionat obertament en contra. És el cas del xef Dani García, amb dues estrelles Michelin, que afirma que afegir cogombre al gaspatxo és "terrorisme gastronòmic".

Cogombre al gaspatxo: sí o no?

El gaspatxo és la sopa freda reina de l'estiu arreu de l'Estat. Una recepta que es fa en un tres i no res amb tomàquets, pebrot, oli i... cogombre? El cogombre és un ingredient habitual en la majoria de receptes de gaspatxo. Tècnicament, la "recepta original" en porta, però és difícil afirmar res irrefutable amb una recepta senzilla tan estesa com aquesta. Original d'Andalusia, el gaspatxo s'ha popularitzat arreu d'Espanya. A Catalunya es prepara des de fa dècades, sobretot gràcies a l'arribada d'immigrants andalusos durant la segona meitat del segle XX.

Hi ha una veu discordant, la de Dani García, que afirma en un comentari que "el cogombre al gaspatxo és terrorisme gastronòmic"

I si hi ha un cuiner andalús il·lustre és Dani García, xef del restaurant Smoked Room, a Madrid, amb dues estrelles Michelin. Un xef carismàtic i sense pèls a la llengua que acostuma a prendre partit en les polèmiques gastronòmiques. En aquest cas, una polèmica que li toca molt de prop: la del gaspatxo. Tot comença amb una enquesta publicada a la xarxa social X per Sergio Fernández, més conegut com El Monaguillo. A l'enquesta, l'humorista de Marbella, mateixa ciutat d'on és originari Dani García, preguntava si el gaspatxo ha de portar cogombre o no. La majoria la gent, gairebé un 63%, vota que sí. Però hi ha una veu discordant, la de Dani García, que afirma en un comentari que "el cogombre al gaspatxo és terrorisme gastronòmic".

Gazpacho o salmorejo
Gots de gaspatxo. / Foto: Cedida

Una recepta polèmica

La del cogombre no és l'única polèmica en la qual s'ha vist involucrada el gaspatxo. Una altra de recent és si aquesta sopa freda de tomata es pot considerar com a cuina catalana o no. El Corpus de la Cuina Catalana, l'obra de referència del patrimoni culinari català, recull el gaspatxo (amb cogombre) al seu inventari. Però han sigut diverses les veus que s'hi han posicionat en contra, considerant que un plat d'origen andalús mai podrà ser cuina catalana. La recepta que recull el corpus inclou els següents ingredients:

  • 1 kg de tomàquet
  • 1 cogombre
  • 2 grans d'all
  • 1 pebrot vermell o verd
  • 1/2 kg de ceba
  • Oli
  • Vinagre
  • Sal

El que Dani García proposa per elaborar el gaspatxo és fer servir cireres en comptes de cogombre: "De debò compares l'elegància de la cirera amb l'agressivitat del cogombre?", afirma a les xarxes el cuiner. L'opinió de Dani García difereix, a més d'amb la majoria de gent que ha votat a l'enquesta, amb la de reconeguts gastrònoms catalans com Toni Massanés, que es mostra "a favor del cogombre".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!