La nostra xef Ada Parellada, especialista a reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, proposa un nou format per facilitar-te la vida als fogons i que no hagis de passar-te hores extra decidint què cuinar. És per això que aquesta setmana la cuinera catalana es concentra en els tomàquets d'amanir i les 3 receptes boníssimes que es poden cuinar a partir d'aquest exquisit producte. Para atenció al vídeo i no et perdis cap detall —pas a pas, ingredients i molt més— per esbrinar com cuinar una coca de tomàquet, una amanida de tomàquet, cigrons i albergínia rostida i un carpaccio de tomàquet i remolatxa.
3 plats amb tomàquets d'amanir
1. Coca de tomàquet
Ingredients:
- 1 pasta de full rectangular
- 200 g de tomàquet de jardí de tres colors
- Una cullerada de sèsam blanc
- Un manat petit de romaní
- 50 g de formatge parmesà en làmines
- Sal en escates
- 1 ou per pintar
Per a la crema:
- Una burrata
- 100 g de formatge parmesà
- Un grapat de nous
- Sal i pebre

Elaboració:
Estirem la massa i la tallem a rectangles. Fem una mica de vora. Punxem la base amb una forquilla. Pintem amb l’ou i hi posem sèsam blanc a les vores. Enfornem 15 minuts a 180 °C. Triturem la burrata amb el formatge parmesà, les nous, sal i pebre. Triturem fins a aconseguir una crema fina. Tallem els tomàquets cherry en quatre parts. Escampem la crema de burrata per sobre la pasta de full cuita. Posem els tomàquets cherry per sobre, amanim amb un raig d’oli i sal en escates. Acabem amb unes làmines de formatge parmesà i unes branquetes de romaní. Aquesta coca s’ha de muntar al moment, perquè sinó la pasta de full es remullarà i perdrà tota la gràcia.
2. Amanida de tomàquet, cigrons i albergínia rostida
Ingredients:
- 4 tomàquets
- 1 albergínia grossa
- 150 g de cigrons cuits
- 100 g de formatge feta
- 1 culleradeta de pebre vermell dolç
- 1 pessic de pebre vermell picant
- 1 culleradeta d’herbes mediterrànies
- Sal
- Pebre
- Oli d’oliva

Elaboració:
Pelem l’albergínia i la tallem a daus. La posem a un recipient que pugui anar al microones, salpebrem i afegim un raig d’oli. Tapem, procurant que la tapa tingui un forat per deixar escapar el vapor, i coem a potència màxima durant 5 minuts. Triturem amb un raig generós d’oli per emulsionar. Reservem. Amanim els cigrons amb pebre vermell dolç i el picant, herbes mediterrànies, sal, pebre i oli d’oliva. Barregem bé. Tallem els tomàquets a grills. A la base del plat posem una bona cullerada de puré d’albergínia, els tomàquets a sobre i amanim amb els cigrons. Acabem amb el formatge feta esmicolat.
3. Carpaccio de tomàquet i remolatxa
Ingredients:
- 2 tomàquets grossos i ferms
- 1 remolatxa cuita
- 1 ceba tendra
- Un grapat de festucs
- Un grapat d’avellanes
- Un grapat de tàperes
- Unes branques de farigola fresca
- Unes branques de julivert
- Oli d’oliva
- Sal en escates

Elaboració:
Piquem els festucs, les avellanes, les tàperes, el julivert, la ceba tendra i separem les fulletes de la farigola. Barregem i ho cobrim amb oli d’oliva. Tallem els tomàquets tan prims com puguem. Tallem la remolatxa a daus petits. Al plat anem superposant les làmines de tomàquet fent un rosetó. Amanim amb la barreja de fruita seca i oli. Acabem amb la remolatxa i sal en escates.