L'alimentació és un dels pilars fonamentals de la salut d'una persona. No només pels aliments que es consumeixin, sinó també per la manera com es manipulen. De la mateixa manera que no ens menjaríem un tall de carn caducat de fa dues setmanes, hi ha altres detalls més subtils que, si no els tenim en compte, poden posar en risc la nostra salut a la cuina. Un dels dubtes més habituals és saber quins productes s'han de rentar abans de consumir-los.
🥫 Netejar la llauna de refresc amb un tovalló abans de beure: això és el que passa
Productes que hem de rentar
Alguns dels aliments que fem servir a la cuina s'han de rentar. Però de vegades no tenim gaire clar ni quins, ni de quina manera. Per això avui t'expliquem quins aliments has de rentar a la cuina abans de consumir-los. El primer pas és comprar productes de qualitat i en bon estat. A la teva fruiteria, peixateria o carnisseria de confiança segur que no tindràs problemes; tampoc als mercats municipals, que venen producte degudament certificat. Un cop tinguis els productes que necessitis, convé saber què has de rentar i què no.

Com a norma general, només hauràs de rentar algunes fruites i verdures fresques, però no totes. Fruites com les cireres, maduixes, figues o prunes, que es mengen senceres, s'han de rentar amb un raig d'aigua abans de consumir-les. No és absolutament necessari si les fruites s'han conservat degudament, però és molt recomanable per evitar qualsevol impuresa o resta que pugui quedar a la superfície. Altres fruites com la poma o la pera només les hauràs de rentar si te les menges amb pela. D'altra banda, productes com el meló, la síndria, el plàtan o la mandarina no s'han de rentar perquè la pell sempre es descarta.
Per la seva banda, les verdures que has de rentar són les que segueixen la mateixa norma que les fruites. Hortalisses com l'enciam o el tomàquet, que es mengen senceres i fresques, convé rentar-les amb un raig d'aigua. En cap cas cal fer servir sabó, només aigua freda per eliminar impureses que pugui tenir la fruita o la verdura. Altres com l'albergínia, el pebrot, la ceba o el porro, com que, o bé tenen pela, o bé es mengen cuites, no cal rentar-les.

Productes que no hem de rentar
A més de saber què rentar, també cal saber què no s'ha de rentar de cap manera. Productes envasats al buit, com alguns talls de carn o embotits, no cal rentar-los. Altres productes frescos que ja hagi manipulat un professional, com el peix, ja te'ls vendran llestos per consumir (prèvia cocció en la majoria dels casos, és clar). Tampoc cal rentar productes secs, com el pa o la pasta, ni els làctics, com el formatge o els iogurts. En alguns casos sembla evident; ningú posa un iogurt sota l'aixeta. Però convé recordar-ho, perquè hi ha altres casos que no són tan clars.
És el cas dels ous, que no s'han ni de rentar ni de congelar. Rentar els ous és innecessari; rentar-los pot facilitar que es contamini l’aliment que preparem o d’altres aliments presents a la cuina. En cas de congelar-los, només s'ha de fer si ja els hem obert, en cap cas amb la closca.