Amb l’arribada de la tardor, el rebost es transforma i la cuina canvia de ritme. Els mercats deixen enrere els colors llampants de l’estiu i s’omplen de tons càlids i terres. És l’època en què la natura ofereix productes amb una forta identitat cultural i gastronòmica, capaços de marcar les taules familiars i inspirar cuiners i pastissers. Un dels símbols més esperats són els bolets. Des de rovellons fins a ceps, passant per llenegues o rossinyols, les muntanyes es converteixen en un escenari d’autèntica peregrinació boletaire. El seu aroma i versatilitat els fan imprescindibles: saltats amb all i julivert, incorporats a arrossos o protagonitzant guisats de cullera.

Els aliments que anuncien la tardor: què comprar per no errar amb la temporalitat

La carabassa és un altre dels grans pilars del moment. Amb la seva dolçor natural, es converteix en ingredient estrella de cremes, purés o risottos, però també en plats dolços com coques o pastissos. La seva presència és cada vegada més internacional gràcies a la influència de receptes anglosaxones, com la famosa “pumpkin pie”.

Galta de porc amb bolets de tardor Diego Alías
Galta de porc amb bolets de tardor / Foto: Diego Alías

Els moniatos i les castanyes evoquen una de les tradicions més arrelades a Catalunya: la Castanyada. Tot i que encara falten unes setmanes per celebrar-la, aquests aliments ja es poden trobar als mercats. El moniato, torrat o al forn, acompanya plats salats o dolços; la castanya, amb el seu sabor intens, és ideal tant per menjar sola com per enriquir sopes i guisats. La magrana simbolitza com cap altre fruit la tardor mediterrània. Amb els seus grans vermells i brillants, aporta frescor, vitamines i un punt d’acidesa que equilibra amanides, plats de caça o postres. De la mateixa manera, el raïm —protagonista de la verema— ens recorda que aquesta és també l’època dels vins novells i de l’inici del cicle vinícola.

La tardor és temps de bolets, castanyes, carbassa i raïm, productes que transformen la cuina i connecten amb la tradició i el paisatge

Boniato, ideal para el otoño
El moniato és un aliment ideal per a la tardor / Foto: Pixabay

Finalment, el codony tanca el cercle amb el seu paper històric en la rebosteria catalana. La melmelada i el codonyat continuen sent un recurs clàssic per acompanyar formatges, però també un ingredient amb potencial creatiu a la cuina actual. A mesura que les temperatures baixen, aquests aliments esdevenen confort gastronòmic. Ens allunyen de les amanides i plats lleugers de l’estiu i ens condueixen cap a una cuina més reposada, plena de brous, guisats i aromes de bosc. La tardor no és només un canvi d’estació: és una invitació a redescobrir el paisatge a través de la taula. En definitiva, els productes de temporada són molt més que ingredients: són memòria, cultura i territori. Incorporar-los a la cuina és una manera de connectar amb la natura i gaudir del que ens ofereix cada moment de l’any.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!