El Carnaval 2023 ha engegat motors aquest dijous 16 de febrer. Es tracta de set dies de festes, disfresses i un ambient popular a molts municipis de Catalunya. Però al llarg d'aquesta setmana, hi ha algun plat tradicional per posar a la taula? Per exemple, per Nadal tothom coneix plats típics com els canelons o la sopa de galets.

5 plats tradicionals per Carnestoltes

Tot i que segurament no són tan coneguts com els plats de Nadal, a Catalunya tenim alguns plats tradicionals per Carnestoltes. Com la majoria de celebracions, aquesta festa té atribuïts un seguit de productes característics. La gastronomia i la gresca sempre van de bracet!

Botifarra d'ou

La botifarra d’ou és el producte per excel·lència de Carnestoltes. Consisteix en un reaprofitament que es va crear per utilitzar les reserves que tenien les famílies després de la matança del porc. Allò que sobrava es barrejava amb ous i cansalada, i així va ser com va sorgir aquest plat deliciós. El color de l’exterior de la botifarra és groguenc pàl·lid i la intensitat del color depèn de la quantitat i la qualitat dels ous utilitzats. Es tracta d’un aliment ric en proteïnes d'alt valor biològic, ja que conté tots els aminoàcids essencials de l'ou i vitamines del grup B, vitamina A i ferro.

botifarra d'ou
Per Carnestoltes el plat més tradicional és la botifarra d'ou 

👉 La millor botifarra d'ou del 2023 es fa en aquesta carnisseria

Coca de llardons

La coca de llardons, una de les receptes més conegudes de Dijous Gras i l'inici de Carnestoltes, s'acostuma a consumir, precisament, abans de la Quaresma i, sobretot, per Sant Joan. Els ingredients són 500 g de planxes de pasta de full, 250 g de llardons, 1 ou per pintar, un bon grapat de pinyons i sucre. L'elaboració és senzilla, de només 20 minuts. Fent un clic en aquest enllaç pots seguir pas a pas la recepta per fer la coca de llardons, de la mà del xef Albert Vilas.

coca llardons
La coca de llardons és una de les receptes més conegudes per Carnestoltes

Farcit de carnaval

El farcit de Carnaval és un embotit típic dels Pirineus que es prepara omplint l’estómac del porc amb carn del cap, papada, cansalada, pa, ous, panses, arròs, all, pebre i julivert. Una de les claus del sabor del farcit és la seva cocció, que es fa molt a poc a poc. El 2022, Xavi Bou Bosch, de Xarcuteries Bosch, amb parada al Mercat del Clot, va guanyar la categoria ‘Farcit de Carnaval’ del Concurs Nacional de Botifarra d’Ou Artesana.

farcit de carnaval
Farcit de Carnaval

Bunyols de vent

Els bunyols de vent són boles de massa elaborades amb farina de blat, llard o mantega i ous que es fregeixen en oli ben calent. Tenen forma de bola i en fregir-los s'inflen, poden arribar a doblar el seu volum, és per aquesta raó que se'ls denomina de vent (és a dir, inflats). Els bunyols de vent poden estar farcits de crema, xocolata o xantillí, entre altres. Són unes postres que es mengen per Carnestoltes, però que també apareixen a les pastisseries a començaments de novembre, ja que tradicionalment se serveixen en les celebracions de Tots Sants. Per conèixer tots els ingredients i les passes a seguir, només has de fer clic en aquest enllaç!

bunyols vent
Bunyols de vent

Orelles de Carnestoltes

I acabem amb aquestes postres per al Carnestoltes 2023. Són les orelles de Carnestoltes, un plat més desconegut entre els joves, però que també és tradicional per aquestes èpoques de l'any. Per elaborar-ne 30 unitats, necessitarem 250 grams de farina de blat, 50 grams de mantega, 25 ml de licor d’anís, 100 ml aigua tèbia, sucre glacé, un ou, ratlladura de llimona i sal. Barregem tots els ingredients menys la farina (mantega fosa, licor d’anís, aigua, sucre, ou, ratlladura de llimona) fins a formar una massa homogènia. Hi afegim la farina fins a aconseguir una massa lleugera. La deixem reposar una hora. Agafem petites quantitats de la massa i li donem forma d’orella (ha de quedar tot ben finet). Finalment, posem les orelles en una paella amb força oli d’oliva. Després, hi afegim el sucre glacé.

orelles carnestoltes
Les orelles de Carnestoltes són unes postres tradicionals per aquestes dates