Compte enrere per a una de les festes més alegres i els menys actualitzats ens preguntem quan és Carnestoltes 2023 i on és festiu, per saber si podrem allargar i fer pont o on podrem anar a gaudir de la festivitat, una de les més antigues i arrelades en una gran quantitat de localitats. Ja sigui a la teva ciutat d'origen o si vols viatjar a una de les icòniques destinacions conegudes per la seva festa, t'expliquem quan és Carnestoltes 2023 i les seves dates, on és dia festiu i els detalls de la celebració.

Dates de Carnestoltes 2023 i per què són al febrer

El Carnestoltes és una tradició que es remunta a tradicions romanes en honor als déus i que han arribat a l'actualitat. Les dates de Carnestoltes s'estableixen partint de la Quaresma i el calendari lunar, variant cada any. Se celebra 7 setmanes després de la primera lluna plena després del solstici d'hivern, que en aquest cas va ser dimecres 21 de desembre de 2022. A més, el calendari de la festa ve marcat per la Setmana Santa, ja que Carnestoltes se celebra 40 dies abans del Dijous Sant, que és el 6 d'abril aquest 2023. Així, el Carnestoltes 2023 cau entre el dijous 16 de febrer —Dijous Gras— i el dimecres 22 de febrer, Dimecres de Cendra, després de dimarts de Carnestoltes.

On és festiu per Carnestoltes 2023? És festiu a Barcelona i Catalunya?

Malgrat ser una festa estesa per tota la península i comptar amb grans celebracions en ciutats com Cadis o Tenerife, el dia festiu per Carnestoltes no és habitual. De fet, l'únic lloc de l'estat en el qual és festiu és a Extremadura, que disposa d'un dia de festa regional dimarts 21 de febrer. Encara que a nivell estatal no hi ha més dies festius previstos, sí que hi ha províncies i municipis amb dies de festa local, a consultar al calendari laboral de cada localitat. Exemple d'això és el Carnaval de Cadis, que compta amb dia festiu dilluns de Carnaval, el 20 de febrer de 2023; així com Tenerife, on el Carnaval té gran importància i que té dimarts 21 de febrer de 2023 com a dia festiu.

En el cas de Catalunya tampoc no estan previstos dies festius per Carnestoltes 2023 a nivell general, encara que es pot destacar la festivitat de Vilanova i la Geltrú, que té com a màxim exponent diumenge 19 de febrer, La Comparsa de Carnestoltes. Tampoc no hi haurà dies festius ni ponts pel Carnestoltes de Sitges ni pel de Sabadell, així com es treballa en el Carnestoltes de Barcelona el 2023. D'altra banda, Roses celebra amb dies festius el seu Carnestoltes, amb el divendres 17 de febrer i el dilluns 20 de febrer com a dies no feiners a causa de dia festiu local.

🗓️ Calendari laboral 2023 a Catalunya: tots els dies festius, ponts i vacances
 

Principals festes de Carnestoltes 2023

Si bé Carnestoltes és una festa estesa per tot l'estat i cada ciutat o localitat ho celebra a la seva manera, es pot destacar el Carnaval de Santa Cruz de Tenerife i el Carnaval de Cadis, declarats Festes d'Interès Turístic Internacional. La primera compta amb esdeveniments tan esperats com l'elecció de la Reina del Carnaval de Santa Cruz de Tenerife, que es canvia cada any, així com la Cavalcada Anunciadora, dissabte i diumenge de pinyata i els concursos de murgas, agrupacions musicals, comparses i carrosses.

Per la seva part, la segona, una de les banderes de la festa a Andalusia, genera grans expectatives amb el seu Concurs Oficial d'Agrupacions del Carnaval de Cadis (COAC), que atreu cuartetos, chirigotas, comparsas i coros de tot el país, i que s'allarga durant les setmanes prèvies a la festivitat i culmina a la gran final que se celebra divendres de Carnestoltes, que aquest any cau 17 de febrer.

carnaval cadiz coac
El COAC del Carnaval de Cadis és un dels estendards / Foto: Europa Press

En el cas de Catalunya destaquen el Carnestoltes de Sitges, Carnestoltes de Barcelona, Carnestoltes de Vilanova i la Geltrú, de Solsona, Torelló, Roses, Sabadell i moltes altres localitats que fan de la festivitat una icona de la diversió i la festa al país gràcies a les seves carrosses, desfilades, la guerra de caramels de Vilanova i moltes altres activitats.