Prepara't per submergir-te a la gresca del Carnaval 2024! Aquest febrer l'alegria s'apoderarà de tots nosaltres i el Rei Carnestoltes arribarà a les nostres vides. Els carrers s'ompliran de disfresses creatives, rues i diversió. Vols saber quan és Carnaval 2024? En aquest article et descobrim totes les dates clau i t'expliquem on és festiu. Prepara't per a aquesta experiència inoblidable!

🥳 Carnaval 2024 a Catalunya: 9 rues que has de viure almenys un cop a la vida

🎉 Carnaval de Sitges 2024: programa, dates, rua i recorregut
 

Quan és Carnaval 2024?: Dates i calendari

El Carnaval és una tradició que es remunta a tradicions romanes en honor als déus i que han arribat a l'actualitat. Les dates de Carnaval s'estableixen partint de la Quaresma i el calendari lunar, variant cada any. Se celebra 7 setmanes després de la primera lluna plena després del solstici d'hivern, que en aquest cas va ser dimecres 27 de desembre de 2023. A més, el calendari de la festa ve marcat per la Setmana Santa, ja que Carnaval se celebra 40 dies abans del Dijous Sant, que és el 28 de març aquest 2024.

Així doncs, el Carnaval 2024 cau entre el dijous 8 de febrer —Dijous Gras— i el dimecres 14 de febrer, Dimecres de Cendra, després de dimarts de Carnestoltes.

🍽️ Dijous Gras 2024: quan és, què es menja i tradicions de Dijous Llarder
 

Dies festius del Carnaval 2024

Sentim comunicar-te que, tot i que el Carnaval és una festa enorme i que se celebra a tot el món, a Catalunya no hi ha establerts dies festius a escala general. De fet, l'únic lloc de l'estat en el qual és festiu és a Extremadura, que disposa d'un dia de festa regional el dimarts 13 de febrer.

Encara que a nivell estatal no hi ha més dies festius previstos, sí que hi ha províncies i municipis amb dies de festa local, a consultar al calendari laboral de cada localitat. Exemple d'això és el Carnaval de Cadis, que compta amb dia festiu dilluns de Carnaval, el 12 de febrer de 2024; així com Tenerife, on el Carnaval té gran importància i que té dimarts 13 de febrer de 2024 com a dia festiu.

Que esperar del Carnaval d'aquest any?

Si bé Carnaval és una festa estesa per tot l'estat i cada ciutat o localitat ho celebra a la seva manera, es pot destacar el Carnaval de Santa Cruz de Tenerife i el Carnaval de Cadis, declarats Festes d'Interès Turístic Internacional. La primera compta amb esdeveniments tan esperats com l'elecció de la Reina del Carnaval de Santa Cruz de Tenerife, que es canvia cada any, així com la Cavalcada Anunciadora, dissabte i diumenge de pinyata i els concursos de murgas, agrupacions musicals, comparses i carrosses.

Per la seva part, la segona, una de les banderes de la festa a Andalusia, genera grans expectatives amb el seu Concurs Oficial d'Agrupacions del Carnaval de Cadis (COAC), que atreu cuartetos, chirigotas, comparsas i coros de tot el país, i que s'allarga durant les setmanes prèvies a la festivitat i culmina a la gran final que se celebra divendres de Carnaval, que aquest any cau 17 de febrer.

carnaval cadiz coac
El COAC del Carnaval de Cadis és un dels estendards / Foto: Europa Press

En el cas de Catalunya destaquen el Carnaval de Sitges, Carnaval de Barcelona, Carnaval de Vilanova i la Geltrú, de Solsona, Torelló, Roses, Sabadell i moltes altres localitats que fan de la festivitat una icona de la diversió i la festa al país gràcies a les seves carrosses, desfilades, la guerra de caramels de Vilanova i moltes altres activitats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!