La coca de llardons, una de les receptes més conegudes de Dijous Gras o Dijous Llarder i l'inici de Carnestoltes, s'acostuma a consumir, precisament, abans de la Quaresma i, sobretot, per Sant Joan. És una de les més bones, pel meu gust. Com altres vegades, si no teniu pràctica (o temps) en fer la pasta de full, podeu comprar-la a qualsevol gran superfície.

La veritat és que només us caldran 20 minuts per fer aquesta coca, jo diria que de totes les coques de Sant Joan, és la d'elaboració més senzilla. Si li poseu una segona capa de full amb crema pastissera cuita i pintada amb massapà fareu les típiques coques de Llavaneres. Però és clar, si aquesta de llardons ja és una bomba de calories, la de Llavaneres en té el doble, però està boníssima. Hi ha més coques que llonganisses!... que diuen. Us recomano visitar les receptes de la coca de fruita, de la coca de crema i la de cabell d'àngel.

Ingredients

500 g de planxes de pasta de full

250 g de llardons

1 ou per pintar

un bon grapat de pinyons

sucre

 

NOTA: Us sortiran dues coques mitjanes

Preparació
1.
coca llardons pas1

Comencem amb una planxa gruixuda de pasta de full. La traiem de la nevera i així anirà agafant temperatura.

2.
coca llardons pas3

... i els triturarem. Jo he utilitzat la "Baby Cook".

3.
coca llardons pas4

El gruix del llardó dependrà del vostre gust. A mi m'agrada força fi.

4.
coca llardons pas5

Ara, escampem una bona quantitat de llardons sobre el full. No us preocupeu massa per si queda millor o pitjor repartit ja que després ho estirarem amb el corró.

5.
coca llardons pas6

Ara li afegirem mitja capa més de full...

6.
coca llardons pas7

... i també li posarem llardons per sobre. Això només ho faig per a donar-li més quantitat de full a la massa final. No és que es tingui que fer sempre així.

7.
coca llardons pas8

Ara ho tancarem dels costats cap a dins...

8.
coca llardons pas9

... i amb el corró li donarem uns copets i començarem a estirar la massa.

9.
coca llardons pas10

Utilitzeu farina per evitar que s'enganxi la massa al taulell.

10.
coca llardons pas11

Un cop estirada una mica... veureu que el llardó s'ha fós amb el full.

11.
coca llardons pas12

Ara hi farem un plec.

12.
coca llardons pas13

I un altre. Vindria a ser un plec doble, però aquests plecs no són necessaris per a "fullar" la pasta de full que ja ha estat plegada i replegada en la seva elaboració. Això simplement es fa per a barrejar bé el llardó.

13.
coca llardons pas15

Fins a obtenir una capa fina com aquesta...

14.
coca llardons pas16

Li podeu donar més gruix, però a mi és una coca que m'agrada fineta.

15.
coca llardons pas17

La podeu fer quadrada, i tant que si. Però, per una altra de les meves manies, la farem ovalada. De fet així és com les fèiem a la pastisseria. La pasta sobrant no es llença, s'aprofita per a una altra coca gran o per fer coques petites individuals.

16.
coca llardons pas18

Amb aquesta safata, retallarem la coca.

17.
coca llardons pas19

Molt bé!

18.
coca llardons pas20

La recollirem amb el corró...

19.
coca llardons pas21

... i la col·loquem a sobre d'un paper cuisson en una safata per al forn.

20.
coca llardons pas22

Ara li donarem un acabat més professional. Jo utilitzo aquest cornet amb la punta fina, però ho podeu fer amb una cullera o un ganivet.

21.
coca llardons pas23

Es tracta de fer unes marques ondulades tot al voltant de la coca. Quedarà molt maca.

22.
coca llardons pas24

Això m'ha sobrat, però en faré més cosetes. Avui ho congelaré.

23.
coca llardons pas25

Preescalfeu el forn a 200ºC. Bateu un ou...

24.
coca llardons pas26

... i pinteu la coca amb generositat. L'ou ens servirà per a enganxar els pinyons.

25.
coca llardons pas27

Tireu-hi força pinyons...sense por...ja sé que van cars, però si ho feu amb ametlla no és la mateixa coca.

26.
coca llardons pas28

Així, que hi hagi pinyons per tot arreu.

27.
coca llardons pas29

Què ens queda?

28.
coca llardons pas30

Ensucrar. I molt, també.

29.
coca llardons pas31

Penseu que fins al moment aquesta coca no portava cap ingredient dolç (full, llardó, pinyó).

30.
coca llardons pas32

Per tant, si ha de quedar ben dolça ha de ser pel sucre que hi tirem per sobre.

31.
coca llardons pas33

Així. En aquesta ocasió, és molt millor passar-se de sucre que quedar-se curt.

32.
coca llardons pas34

L'enfornem a 220ºC, a la part baixa del forn, i de seguida abaixem la temperatura a 180ºC. Estarà cuita en uns 15-20 minuts, però control·leu bé el forn que cada forn és un món. Torreu-la al vostre gust.

33.
coca llardons pas35

I aquí la tenim cuita.

34.
coca llardons pas36

M'agrada molt aquesta coca. Ara n'agafaria un trosset.

35.
coca llardons pas37

Només ens quedarà emplatar-la sobre cartró i blonda.

36.
coca llardons pas38

Com us avançava abans, n'he cuit dues, de coques (és que tenia convidats). Però també podeu coure una i congelar l'altra.

37.
coca llardons pas39

Ha quedat molt cruixent i saborosa, com ha de ser.

38.
coca llardons pas40

I per sota?... ben cuita!

39.
coca llardons pas41

Bon Profit!