L’Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona acull aquest dimarts 28 de novembre a les 19 h la Gala de la Guia Michelin Espanya 2024, l’esdeveniment gastronòmic més important de l’any. Els millors xefs de Catalunya i d’Espanya, representants d’alguns dels millors restaurants del món, assisteixen a la Gala que atorgarà les noves estrelles Michelin d’enguany. Avui sabrem els nous restaurants de 3 estrelles, 2 estrelles i els nous restaurants que aconsegueixin 1 estrella. També descobrirem qui s’endú el primer premi especial de sommelier, i si algú obté una estrella Michelin verda. És la primera edició en què no participen els restaurants de Portugal, i en la qual la Guia no ha avançat cap informació; ni a la premsa, ni als cuiners. Caldrà estar ben atent per saber, minut a minut, tota l’actualitat del que es visqui a la Gala de la Guia Michelin a Barcelona.
- Disfrutar, el restaurant de Barcelona, guanya la tercera estrella Michelin 2024
- Noves estrelles Michelin 2024: 31 restaurants entren a la Guia
- Guia Michelin 2024: llista de totes les estrelles i restaurants premiats
- Els 15 restaurants amb 3 estrelles Michelin 2024 d'Espanya
Fins aquí la cobertura d'ElNacional.cat i La Gourmeteria de la Gala de la Guia Michelin 2024, que s'ha saldat amb tres noves estrelles per a Barcelona. El restaurant Disfrutar s'ha unit al club de les tres estrelles, mentre que Quirat i Suto han aconseguit la seva primera estrella.
A la Gala de la Guia Michelin 2024, Barcelona ha aconseguit fins a tres noves estrelles: Quirat (de Víctor Torres) i Suto (de Yoshikazu Suto) han aconseguit la seva primera estrella, mentre que Disfrutar (d'Eduard Xatruch, Mateu Casañas i Oriol Castro) ha aconseguit la tercera. Fora de la capital catalana, els restaurants Empòrium (Castelló d'Empúries) i l'Algaldir del Delta (Amposta) han aconseguit l'estrella verda.
El club de les tres estrelles Michelin s'amplia, de 13 a 15 restaurants. Dels dos nous establiments que han aconseguit la tercera estrella, un és català: el barceloní Disfrutar, d'Eduard Xatruch, Mateu Casañas i Oriol Castro. L'establiment de la capital catalana era un dels preferits a les travesses per aconseguir aquest màxim reconeixement de la gastronomia.
🔴 Hi haurà un altre restaurant més amb tres estrelles Michelin! És el Disfrutar, de Barcelona. Eduard Xatruch, Mateu Casañas i Oriol Castro pugen a l'escenari per rebre la tercera estrella. El públic els aplaudeix amb més eufòria que a cap altre dels restaurants guardonats aquest vespre.
Vídeo: Júlia Gómez
Hi haurà un nou restaurant amb tres estrelles Michelin: Noor, de Paco Morales (Còrdova). Si això s'acaba aquí, Catalunya tampoc tindrà cap nou establiment amb tres estrelles (com tampoc n'ha tingut cap amb dues).
Els 13 establiments amb estrelles Michelin les mantenen un any més: ABaC, de Jordi Cruz (Barcelona); Akelarre, de Pedro Subijana (Sant Sebastià); Aponiente, d'Ángel León (Puerto de Santa María); Arzak, d'Elena Arzak (Sant Sebastià); Atrio, de Toño Pérez (Cáceres); Azurmendi, d'Eneko Atxa (Larrabetzu); Cocina Hermanos Torres, dels germans Jorge i Sergio Torres (Barcelona); Cenador de Amós, de Jesús Sánchez (Villaverde de Pontones); DiverXO, de Dabiz Muñoz (Madrid); el Celler de Can Roca, dels germans Roca; Lasarte, de Martín Berasategui i Paolo Casagrande (Barcelona); Martín Berasategui, de Martín Berasategui (Lasarte); i Quique Dacosta, de Quie Dacosta (Dènia).
🔴 Arriba el torn de les tres estrelles, el reconeixement més gran de la Guia Michelin.
Cap restaurant català aconsegueix la segona estrella a la Gala de la Guia Michelin 2024, que se celebra a Barcelona. A les travesses hi apareixia l'Enigma (Barcelona), que finalment no aconsegueix el prestigiós reconeixement i s'haurà d'esperar a l'any vinent per aconseguir-lo.
🔴 Comença l'entrega de les dues estrelles Michelin. De fet, només un restaurant guanya la segona estrella Michelin. Es tracta Venta Moncalvillo, d'Ignacio Echapresto (Daroca de Rioja).
Ara una nova actuació musical abans de continuar amb l'entrega de premis, a l'Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional.
Hi ha hagut un total de 12 estrelles verdes, dues de les quals per a establiments catalans: Emporium, de Màrius i Joan Jordà (Castelló d'Empúries); i l'Algadir del Delta, de Joan Capilla (Amposta).
Vídeo: Júlia Gómez
És el torn de les estrelles verdes, que són per Andreu Genestra, d'Andreu Genestra (Llucmajor); Carlos Casilla, de Barro (Ávila); Benet Vicens, de Béns d'Avall (Sóller); Maria Solivellas, de Ca na Toneta (Caimari); Nacho Manzano, de Casa Marcial (Arriondas); Samuel Moreno, d'El Molino de Alcuneza (Sigüenza); David Yárnoz, d'El Molino de Urdániz (Urdaitz); Màrius i Joan Jordà, Emporium (Castelló d'Empúries); Alvaro Sanz, d'Es Tragón (Sant Antoni de Portmany); Jorge Ramajo i Diego Carrero, d'Hábitat Cigüeña Negra (Valverde del Fresno); Joan Capilla, de l'Algadir del Delta (Amposta); i Xune Andrade, de Monte (San Feliz).
Més imatges de l'entrega de les primeres estrelles Michelin.
Vídeo: Júlia Gómez
En total, 31 noves primeres estrelles Michelin arreu de l'estat espanyol. D'aquestes, dues estrelles són per a restaurants catalans, els dos de Barcelona: Quirat, de Víctor Torres; i Suto, de Yoshikazu Suto.
Vídeo: Júlia Gómez
Quatre primeres estrelles per a restaurants de les illes Balears: Andreu Genestra, d'Andreu Genestra (Llucmajor); Omakase by Walt, de Walter Sigoravicius (Eivissa); Sa Clastra, de Jordi Cantó (Es Capdeià); i Unic, de David Grussaute.
Ja es reparteixen les primeres estrelles del sud i les illes Balears: Back, de David Olivas (Marbella); Malak, de Javier Jurado (Jaén); Radis, de Juanjo Mesa (Jaén); Tohqa, d'Eduardo Pérez (Puerto de Santa María); Vandel Viera, de Juan Carlos García (Baeza); Andreu Genestra, d'Andreu Genestra (Llucmajor); Bevir, de José Luis Espino (Las Palmas de Gran Canaria); Haydée, de Víctor Suárez (La Orotava); Omakase by Walt, de Walter Sigdoravicius (Eivissa); Sa Clastra, de Jordi Cantó (Es Capdeià); Taste 1973, Diego Schattenhofer (Playa de las Américas); i Unic, de David Grussaute (Sant Josep de sa Talaia).
Vídeo: Júlia Gómez
Mentre que Barcelona ha aconseguit dues noves estrelles Michelin, Madrid n'ha aconseguit sis: Desde 1911, de Diego Murciego; El Club Allard, de Martín Berasategui i José Maria Goñi; Osa, de Sara Peral i Jorge Muñoz; Santerra, de Miguel Carretero; i Toki, de Tadayoshi Motoa.
En el centre d'Espanya, la primera estrella Michelin és per Barro, de Carlos Casillas i Jaime Mondéjar (Ávila); Cebo, de Javier Sánchez i Javier Sahuquillo (Madrid); Desde 1911, Diego Murciego (Madrid); El Club Allard, de Martín Berasategui i José María Goñi (Madrid); Erre de Roca, d'Alberto Molinero (Miranda d'Ebre); Osa, de Sara Peral i Jorge Muñoz (Madrid); Santerra, de Miguel Carretero (Madrid); i Toki, Tadayoshi Modoa (Madrid).
🔴 Barcelona compta així amb dues noves estrelles Michelin, per als restaurants Quirat, de Víctor Torres; i Suto, de Yoshikazu Suto.
Ja s'entreguen les estrelles de Navarra, l'Aragó, Catalunya, el País Valencià...: Canfranc Express, d'Eduardo Salanova (Canfranc-Estació); Casa Bernardi, de Ferdinando Bernardi (Benissa); Fraula, de Roseta Félix i Daniel Malavía (València); Kabo, d'Aaron Ortiz (Pamplona); Orobianco, d'Andrea Drago (Calp); Quirat, de Víctor Torres (Barcelona); i Suto, de Yoshikazu Suto (Barcelona).
Primer s'entreguen les estrelles del nord d'Espanya, de Galícia al País Basc: Marcos, de Marcos Mistry (Gijón); NM, de Daniel Silvestre (Oviedo); Terra, de Brais Pichel (Fisterra); i Txispa, de Tetsuro Maeda (Axpe).
🔴 Comença l'entrega de les primeres estrelles Michelin.
Andreu Buenafuente comenta ara què són els restaurants Bib Gourmand i els establiments recomanats, que a l'estat espanyol sumen un total de 229 i 770, respectivament. Hi ha 23 nous Bib Gourmand i 91 restaurants recomanats nous.
Finalment, el premi a millor xef jove és per a Martina Puigvert, de Les Cols (Olot), que agraeix el guardó als pagesos i als cambrers.
Imatges de l'actuació musical abans de l'inici de l'entrega de premis:
Vídeo: Júlia Gómez
El premi a xef mentor d'enguany és per Juan Mari Arzak. Puja a recollir el premi la seva filla Elena Arzak, després d'un emotiu vídeo. "És un gran honor rebre el premi en el seu nom", diu.
Joan Carles Ibáñez, de Lasarte (Barcelona), s'emporta el premi al millor servei de sala. Dona les gràcies a la Guia Michelin i als comensals, així com als seus mentors al principi, entre els quals hi ha Ferran Adrià.
Vídeo: Júlia Gómez
🔴 El guanyador del primer premi especial de sommelier és Josep "Pitu" Roca, del Celler de Can Roca. "Il·lusió enorme", diu. A banda d'agrair a tothom aquest reconeixement, dedica unes paraules al cap de cuina del restaurant, Dani Redondo, mort el cap de setmana en un accident.
Vídeo: Júlia Gómez
Puja a l'escenari Quim Vila, fundador i propietari de Vila Viniteca, per donar el primer premi de la nit. Es tracta del primer premi especial de sommelier, "la figura clau i imprescindible entre la vinya i el client que gaudirà el vi".
Imatges de la intervenció de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, a la Gala de la Guia Michelin 2024.
Vídeo: Júlia Gómez
Abans de l'entrega dels primers premis de la nit, és hora d'una actuació musical, de la mà de Jorge Guillén (violinista i deixeble d'Ara Malikian).
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, reivindica el seu paper a l'hora de portar la Gala de la Guia Michelin 2024 a la ciutat. A més, Andreu Buenafuente preveu que la celebració de l'esdeveniment a la capital catalana serà una cosa "estable" i que caldrà preparar un pressupost per mantenir-lo.
És el torn de l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que es mostra orgullós que la ciutat rebi la gala gastronòmica. Andreu Buenafuente fa broma i li pregunta sobre els problemes de trànsit a la ronda de Dalt. També li pregunta sobre si cuina o no i Collboni respon que sí, tot aprofitant per reivindicar els mercats municipals.
La directora internacional de comunicació de la Guia Michelin, Elisabeth Boucher-Anselin, dedica unes boniques paraules a la ciutat de Barcelona i justifica l'elecció de la capital catalana com a escenari de la gala d'enguany per la seva alta cultura gastronòmica.
Puja a l'escenari la directora internacional de comunicació de la Guia Michelin, Elisabeth Boucher-Anselin, que es mostra encantada de ser a Barcelona en aquesta gala. A més, envia ànims a la família de Dani Redondo, cap de cuina del Celler de Can Roca, que va morir en un accident aquest cap de setmana.
La presidenta de Michelin Espanya, Mari Paz Robina, explica la relació existent entre l'empresa de pneumàtics i la guia gastronòmica. En resum, els fundadors de la companyia van decidir fer un catàleg perquè la gent sabés on viatjar amb les seves rodes.
Vídeo: Júlia Gómez
Andreu Buenafuente es munta una escenografia pròpia d'un dels seus programes de televisió sobre l'escenari de la Gala de la Guia Michelin 2024, amb una taula i un sofà. Convida la presidenta de Michelin Espanya, Mari Paz Robina, que assegura estar encantada de ser a Barcelona, una ciutat que brilla per la seva gastronomia.
Vídeo: Júlia Gómez
"Tinc un tema personal. Això em pilla fent dieta. La Sílvia, la meva esposa, i un metge amb el qual s'ha coordinat, m'han obligat. Però ja li he dit que avui no", diu Andreu Buenafuente, que agraeix els patrocinadors i socis que han fet possible la Gala de la Guia Michelin 2024.
Carme Ruscalleda i Jordi Cruz són dos dels xefs més importants de Catalunya. En aquest vídeo es fonen en una abraçada en els minuts previs a la Gala.
Vídeo: Víctor Antich / Mar Acero
Puja a l'escenari Andreu Buenafuente, presentador de la Gala de la Guia Michelin 2024, que s'ha presentat com "el còmic que imita Ferran Adrià". A més, s'ha mostrat molt content de presentar l'esdeveniment a Barcelona i que li fa "il·lusió" perquè l'ofici de cuiner i el d'humorista són similars perquè l'objectiu és fer feliç les persones.
🔴 Comença la Gala de la Guia Michelin 2024, amb un vídeo de presentació. A continuació, imatges prèvies a l'inici:
Vídeo: Júlia Gómez
Així és l'escenari de la Gala de la Guia Michelin 2024:
Un gran escenario para una Gala inolvidable. Muchos chefs y caras conocidas. Se notan los nervios y las ganas de conocer a los nuevos premiados de la #GuiaMICHELIN2024. ¡Esto empieza!#MICHELINSTAR24 #GuiaMICHELINESP pic.twitter.com/gJ2LWsl238
— La Guía MICHELIN (@GuiaMichelin_ES) November 28, 2023
La gent ja espera que Adreu Buenafuente pugi a l'escenari per presentar la Gala de la Guia Michelin 2024. Recordem que enguany és la primera edició en la qual no s'ha avançat cap informació, ni a la premsa, ni als cuiners. Caldrà estar ben atent per saber tota l'actualitat del que es visqui a l'esdeveniment gastronòmic més important de l'any.
Tothom ja és a lloc per a l'inici de la Gala de la Guia Michelin Espanya 2024.
Vídeo: Júlia Gómez
L'audiència de La Gourmeteria va dictar sentència i va predir que Disfrutar guanyaria la tercera estrella Michelin, mentre que l'Enigma aconseguiria la segona i el Divinum entraria a la guia amb la primera estrella.
Imatges dels xefs de Disfrutar (Barcelona) abans de l'inici de la gala. Són dels favorits per aconseguir la tercera estrella Michelin.
Vídeo: Júlia Gómez
Tot preparat per a l'inici de la Gala de la Guia Michelin Espanya 2024, a l'Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona. Els millors xefs de Catalunya i d'Espanya, així com representants d'alguns dels millors restaurants del món, assisteixen a l'acte que atorgarà les noves estrelles d'enguany. Sabrem els nous restaurants de 3 estrelles, 2 estrelles i els que aconsegueixen la seva primera estrella. Com a novetat, és la primera edició en què no participen els restaurants de Portugal.
El xef més estrellat d'Espanya, Martín Berasategui, ha explicat que aquest dimarts ha anat a dinar al restaurant Disfrutar i "ha estat l'àpat més deliciós i meravellós de la meva vida". Fortes declaracions i adjectius amables d'una de les veus més respectades del panorama culinari de l'Estat, amb 12 estrelles Michelin.
El xef Paco Pérez també és a la Gala de la Guia Michelin Espanya 2024.
Vídeo: Júlia Gómez
I, atenció, perquè els xefs Cruz, Sergio i Javier Torres i Paolo Casagrande han avançat alguns dels plats que se serviran aquesta nit al sopar de la Gala. En primer lloc, pèsols del Maresme amb salsa de pernil ibèric i migas de pastor. Després un tàrtar de calamar amb consomé d'au i caviar; seguit d'un brioix francès amb pa xinès amb anguila al delta rostit a la japonesa i una costella amb macadàmia. I, per últim, un royal de carabiner, api, poma, tomàquet i anguila. Aquests són només alguns dels plats que se serviran al sopar més estrellat de l'Estat.
Tots els il·lustres que van passant per la catifa vermell confirmen una tendència que no havia passat els darrers anys: "Ningú no sap res. L'hermetisme d'aquest any és extraordinari perquè els nervis estan a flor de pell", coincideixen alguns com Diego Herrera.
Més imatges dels germans Torres a l'Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona.
Vídeo: Júlia Gómez
La xef catalana Carme Ruscalleda, que compta amb 7 estrelles Michelin: "Hi ha molt frenesí i tensió. Espero abraçar noves estrelles Michelin, però no sé res i no puc avançar res".
Així és l'ambient a l'interior de l'Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona:
Vídeo: Júlia Gómez
Els germans Torres ja són a l'Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona, després que l'any passat rebessin la tercera estrella Michelin.
Vídeo: Júlia Gómez
Tot preparat per a la Gala de la Guia Michelin 2024, on els millors xefs de Catalunya i d'Espanya, així com representants d'alguns dels millors restaurants del món, assisteixen a l'acte que atorgarà les noves estrelles d'enguany.
Vídeo: Júlia Gómez
La gent ja comença a arribar a l'Auditori Fòrum del Centre de Convencions Internacional de Barcelona, que a les 19.00 hores acull la Gala de la Guia Michelin 2024, l'esdeveniment gastronòmic més important de l'any.
Vídeo: Júlia Gómez
Un sopar elaborat per 9 reconeguts xefs que seran els encarregats de preparar el sopar pels invitats de la Gala Michelin Espanya 2024. Els directors d'orquestra d'aquest àpat són principalment los Hermanos Torres, el català Jordi Cruz i el cuiner Paolo Casagrande.
Falten només 5 minuts perquè la gala arrenqui amb l'streaming que podràs seguir en directe aquí a La Gourmeteria d'ElNacional.cat. Pocs minuts, per tant, perquè a poc a poc anem descobrint tots els restaurants Michelin del país.
Per posar-ho en context i posar xifres damunt la taula, Catalunya va obtenir 69 estrelles Michelin de 310 i 53 restaurants van resultar guardonats de 250. Un 22% de les estrelles del total, doblant a la següent regió, la Comunitat de Madrid.
Catalunya centra les mirades aquesta nit a la Gala Michelin 2024. I no només perquè és la terra d'acollida del certamen, sinó perquè en l'edició anterior, es va convertir en la comunitat amb més estrelles Michelin i més restaurants premiats de tota la Península.
L'humorista català Andreu Buenafuente és l'encarregat de presentar una gala a la qual s'hi han acreditat més d'un centenar de mitjans de comunicació d'arreu de l'Estat i també premsa internacional.
Parlant de vins i de la Gala Michelin, dues setmanes abans de la cerimònia es va anunciar que 17 vins catalans valorats en més de 1240 € maridaran un sopar de primer nivell.
Una segona novetat important és la inclusió d'un nou premi per a sommeliers. Fins ara havien sigut els grans oblidats de les Michelin, però enguany es posa punt final, reconeixent-los amb un premi pioner.
La Gala Michelin 2024 es presenta amb novetats importants respecte a les últimes edicions. La primera d'elles és que Espanya i Portugal s'han separat gastronòmicament. És a dir, fins al darrer any, l'esdeveniment era conjunt amb els dos països de la península Ibèrica. Ara bé, per raons logístiques i organitzatives, s'ha decidit separar ambdues gales, una per a cada país.
D'aquí a pocs minuts, a les 18 h en punt començarà la catifa vermella on s'espera que passin els millors xefs catalans. Els germans Roca, els Torres, Jordi Cruz, Paolo Casagrande o, també, els tres xefs del restaurant Disfrutar, posicionat com el 2n millor de tot el món.
Una Gala de les Estrelles Mihcelin que, per cert, torna a Barcelona 12 anys després. L'última edició Michelin que va celebrar-se a la capital catalana va ser la del 2011.
La gala servirà per revelar els restaurants de Catalunya i Espanya que aconsegueixen les 3 estrelles Michelin, però també els locals que n'aconsegueixen dues i una.
Benvinguts i benvingudes a la retransmissió en directe de la Gala de la Guia Michelin Espanya 2024!