El restaurant Disfrutar s'ha erigit aquest dimarts en el millor restaurant català del món. La gala dels The World's 50 Best Restaurants celebrada a la Ciutat de les Arts i les Ciències, a València, ha atorgat aquest privilegi al restaurant de Barcelona (carrer de Villarroel, 163) per quarta edició consecutiva, després que la proposta catalana quedés en tercera posició el 2022. D'aquesta manera, el restaurant català ha pujat una posició respecte a ara fa un any. Així, el Disfrutar compta novament amb el privilegi i l'honor de ser el millor restaurant de Catalunya. El 2019 va ser el primer restaurant català posicionant-se dins del top 10 (9è lloc); el 2021, 5è; i el 2022, 3r. D'altra banda, el restaurant Central, al Perú, ha sigut guardonat com el millor del món, mentre que el madrileny DiverXO ha quedat en tercera posició.

🥇 The World's 50 Best Restaurants: aquest és el millor restaurant del món el 2023
 

🏆 The World's 50 Best Restaurants 2023: la llista amb tots els guanyadors i premis
 

Disfrutar: una experiència 'gastro' que supera el límit del món

El restaurant Disfrutar és una de les experiències gastronòmiques més delicioses, sorprenents i que superen els límits del món. Va debutar al número 18 dels 50 millors restaurants del món el 2018, recollint el premi més alt per a la nova entrada, i des de llavors va escalar fins a arribar al podi l’any passant, assolint el número 3 el 2022. Es tracta d'un espai descrit com a un testimoni de la naturalesa constantment al·lucinant amb la seva oferta gastronòmica: "Un emocionant passeig ràpid i en muntanya russa d'una experiència culinària d'altíssim nivell", segons els membres avaluadors de la cerimònia gastronòmica més important del món.

interior restaurant disfrutar
L'interior del restaurant Disfrutar / Foto: Disfrutar

Situat a la Eixample, just davant del Mercat del Ninot, l'establiment també sorprèn pel seu disseny. El respecte per la història i l'herència del Mediterrani en són la inspiració i la ceràmica el fil conductor que marca l'espai interior. La zona d'accés està inspirada en Barcelona, en els forjats del Mercat del Ninot i en els colors de la ceràmica mironiana. El passadís central, fet de ceràmica amb els colors i textures de l'argila, travessa la cuina que queda totalment a la vista del client i dóna pas al menjador principal, que està inspirat en els petits pobles de pescadors i destaca per ser un espai lluminós i blanc, que transporta fora de la ciutat i enllaça amb la terrassa; un espai que pica l'ull al restaurant Compartir.

 

El llegat d’El Bulli

Quins són els rostres que s'amaguen al darrer d'aquesta obra d'art? Els xefs Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch van començar a treballar al mític El Bulli (ara membre del grup de restaurants Best of the Best) amb un any de diferència, entre 1996 i 1998. Després que el restaurant tanqués el 2011, van unir esforços per obrir el local Compartir a Cadaqués el 2012 i, posteriorment, el premiat Disfrutar, que representa el seu projecte més ambiciós, el 2014.

Xefs restaurant Disfrutar
Els tres xefs del restaurant Disfrutar / Foto: Disfrutar

Tècniques contemporànies, combinacions atrevides i la voluntat de sorprendre els comensals són algunes de les característiques que Castro, Casañas i Xatruch adopten a Disfrutar, tal com ho van fer a El Bulli. Plats com el panchino farcit de caviar i crema agra, o el pesto multiesfèric amb festucs tendres i anguila. Tots els plats estan pensats per agradar, sorprendre i, sobretot i especialment, emocionar. L'any 2021, l'equip va donar a conèixer un nou tipus de taula a la seva cuina creativa: durant l'experiència gastronòmica cobren vida, mostrant compartiments secrets, delicioses mossegades amagades a les seves entranyes. En definitiva, estem parlant d'un local sorprenentment únic i mediterrani, amb un tracte proper i acollidor, i amb una cuina creativa pensada per disfrutar.

El darrer premi d'un envejable reconeixement mundial

El premi que ha rebut el Disfrutar a València aquest dimarts se suma al 3r lloc al The World's 50 Best Restaurants el 2022. També compta amb dues Estrelles a la Guia Michelin des del 2018 i va tenir l'honor de ser el Millor Restaurant de Barcelona a la Guia Macarfi des del 2016 fins al 2021, així com l'entrada al Top of the Tops a partir del 2022. Més premis són el The Best Chef Top 100 Awards 2019, 2020, 2021 i 2022; Tres Sols a la Guia Repsol des del 2018; Millors xefs estrangers a la guia italiana Identità Golose 2017; Premi al Millor Nou Restaurant Europeu 2016 i entrada a la llista Top 100+ European Restaurants OAD dels millors restaurants d’Europa des del 2016; Millor restaurant de l'any per l'Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició 2015; Primer premi a la categoria d’Interiors als Restaurant and Bar Design Awards 2015.