Al Japó, asseure's a la taula no és només un moment per gaudir del menjar, sinó també una oportunitat per demostrar respecte als qui ens acompanyen i a la tradició. El xef @stevenbosen, en un vídeo compartit juntament amb el compte @senomakase, ho explica amb claredat: hi ha cinc gestos que poden semblar insignificants a ulls d'un estranger, però que al Japó són vistos com a autèntiques faltes d'educació. Són detalls que marquen la diferència entre integrar-se amb respecte en una cultura tan refinada o deixar una mala impressió.
Les cinc coses de mala educació al Japó
Com veuràs, són molt diferents del que podem pensar a priori, però en cas que viatgis el Japó t'ajudaran a integrar-te al país asiàtic.
No utilitzis l'Oshibori com a tovalló
Un dels errors més comuns és confondre l'Oshibori, aquesta tovalloleta humida que es lliura a l'inici del menjar, amb un tovalló. En realitat, la seva funció és clara: netejar les mans abans de començar a menjar, mai el rostre ni de bon tros la taula. Utilitzar-lo de manera incorrecta transmet una falta de comprensió cap a l'etiqueta japonesa, on cada element té un significat concret i un ús específic.
Els escuradents no van clavats en l'arròs
Un altre gest que cal evitar és deixar els escuradents clavats verticalment en l'arròs. Pot semblar una simple distracció, però al Japó s'associa immediatament amb els rituals funeraris en els quals l'arròs s'ofereix als difunts d'aquesta forma. Per als japonesos, veure els escuradents així pot resultar pertorbador, i es percep com una falta de respecte envers la taula i els comensals. Sempre s'han de col·locar recolzats en l'hashioki (descansa-escuradents) o a la vora del plat.
Espera a la persona de més rang
En menjars formals, la jerarquia és fonamental. Començar a menjar abans que la persona més gran o de més rang es considera un acte de gran descortesia. El protocol dicta que hem d'esperar que aquesta persona iniciï el primer mos per acompanyar-la després. Aquest gest reflecteix consideració i respecte, valors profundament arrelats en la societat japonesa i que s'expressen fins i tot en la manera de compartir la taula.
La jerarquia és fonamental en la cultura japonesa
No deixis propina
Per als japonesos, el bon servei està inclòs en l'experiència i no necessita recompensa extra. Per això, deixar propina no només és innecessari, sinó que pot interpretar-se com un insult. El més apropiat és mostrar gratitud amb paraules com a "gochisousama deshita", que significa "gràcies pel menjar". Al Japó, un gest sincer d'agraïment val molt més que unes monedes deixades sobre la taula.
Compte en compartir menjar
Quan hi ha un plat comú, mai no s'ha de prendre menjar directament amb els mateixos escuradents. El correcte és utilitzar la part posterior dels escuradents o esperar que ens ofereixin escuradents de servei. I una cosa que mai no s'ha de fer és el "pas" de menjar d'escuradents a escuradents, ja que també evoca pràctiques funeràries. Aquest detall, potser el més desconegut per als estrangers, mostra fins a quin punt la taula al Japó és plena de simbolisme i ritualitat.