Seguim en directe l'última hora després de la mort de la reina Elisabet II d'Anglaterra aquest dimecres a la tarda als 96 anys, així com la proclamació de Carles III com a rei d'Anglaterra. Les alarmes sobre la salut d'Elisabet II saltaven al migdia, quan els metges de la reina d'Anglaterra decidien que la monarca romangués sota supervisió mèdica després d'una avaluació. La seva mort a Balmoral, Escòcia, deixa el món consternat i ara queden diverses qüestions a resoldre, com ara la proclamació de Carles III com a rei d'Anglaterra o com es procedirà amb el "London Bridge" un cop acabin les cerimònies i funeral de la reina Elisabet II d'Anglaterra.
Fins aquí la cobertura d'ElNacional.cat de la jornada en què el rei Carles III ha pronunciat el seu primer discurs com a monarca, just l'endemà de la mort de la seva mare, Elisabet II. Aquest dissabte, Carles serà proclamat oficialment nou cap d'Estat i hi haurà nou dies més de dol fins al dilluns 19 de setembre, quan tindrà lloc el funeral d'Elisabet II.
Un dels anuncis —ja previsible— que ha fet Carles III és que traspassa el títol de príncep de Gal·les al seu fill Guillem, qui alhora es converteix en l'hereu al tron. La dona de Guillem, Caterina, també esdevé princesa de Gal·les.
Carles III ha assenyalat que "renova" la "promesa de servei" que la seva mare va complir durant 70 anys i s'ha compromès a servir els ciutadans amb "amor, lleialtat i respecte".
Carles III ha centrat bona part del seu discurs en elogiar la tasca realitzada per Elisabet II durant les set dècades en què va regnar. Visiblement afectat, però amb l'emoció continguda, el ja expríncep de Gal·les s'ha mostrat molt agraït a la seva mare per "l'amor dedicat a la nostra família i la família de nacions".
El rei Carles III d'Anglaterra ha pronunciat el seu primer discurs, una intervenció televisada en què ha volgut reivindicar el llegat de la seva mare, Elisabet II, i ha volgut subratllar que assumeix la corona "fins al dia que Déu" li permeti.
"A la meva estimada mare no li puc dir res més que gràcies, que es torni a reunir amb el meu estimat pare", diu el rei Carles III per acabar el seu primer discurs com a monarca, després de la mort de la reina Elisabet II.
"També voldria expressar el meu afecte per l'Enric i la Meghan mentre continuen construint la seva vida a l'altra banda de l'oceà. En aquests dies ens unirem com a Commonwealth per enterrar la reina. En nom de tota la meva família no puc fer una altra cosa que oferir el nostre agraïment pel vostre condol".
"La meva vida canviarà. Ja no podré fer la feina benèfica que feia, però això queda en mans d'altres. Compto amb l'ajuda de la meva estimada dona, la Camil·la. Ha estat amb mi des que ens vam casar fa 17 anys i sé que complirà amb el seu rol i el seu deure. El meu hereu, Guillem, em succeeix com a duc de Cornualla".
"Els nostres valors s'han mantingut i s'han de mantenir constants. Els de la monarquia, també. En aquesta fe i els valors inspira l'església d'Anglaterra és com m'han educat. Com la mateixa reina va fer amb tanta devoció, jo també prometo solemnement que durant la resta del temps que déu em permeti mantenir el dret constitucional. Prometo servir-vos amb lleialtat, respecte i amor".
"Va combinar aquestes qualitats amb la calidesa, l'humor i la qualitat per veure el millor de les persones. Vull homenatjar el record de la meva mare i honrar la seva vida pel país. Comparteixo la pèrdua més enllà del que us pugueu imaginar. Quan la reina va arribar al tron, Gran Bretanya i el món havien de fer front a les conseqüències de la Segona Guerra Mundial. Hem vist com la nostra societat es convertia en una de multicultural".
"Va prometre que dedicaria tota la seva vida, tant si era curta com llarga, al servei dels seus pobles. Va ser un compromís personal profund que va marcar la seva vida. La seva devoció com a sobirana mai va flaquejar, en èpoques d'alegria i en èpoques de tristesa".
Comença el primer discurs del rei Carles III: "La reina Elisabet II va viure una bona vida, una promesa complerta amb el destí i la plorarem de la manera més profunda".
D'aquí a deu minuts està previst que el rei Carles III s'adreci a la nació, en el seu primer discurs públic com a monarca després de la mort de la reina Elisabet II.
Ambaixades britàniques d'arreu del planeta s'omplen de flors per acomiadar la reina Elisabet II. Aquí, l'edifici de Tòquio (Japó).

La família reial britànica s'ha fet ressò a les seves xarxes socials de la "càlida" rebuda que ha tingut el rei Carles III al palau de Buckingham.

El rei Carles III del Regne Unit ha mantingut aquest divendres al palau de Buckingham la seva primera audiència amb la primera ministra britànica, Liz Truss, abans d'oferir aquesta tarda un missatge televisat a la nació. La reunió d'avui entre Truss i Carles III ha estat la primera de les entrevistes setmanals que tradicionalment mantenen el cap de Govern i el cap d'Estat del Regne Unit.
Les veles de l'òpera de Sídney s'han il·luminat la nit d'aquest divendres en homenatge a la reina Isabel II, que era la seva cap d'Estat i que va inaugurar l'icònic edifici el 1973.
L'antiga companyia estatal de correus del Regne Unit, Royal Mail, ha confirmat aquest divendres que els actuals segells que porten la imatge de la reina Elisabet II continuaran sent vàlids després de la seva mort i que no hi haurà nous anuncis sobre noves emissions fins i tot passat el funeral.
També des d'Àsia, el president xinès, Xi Jinping, ha enviat avui les seves condolences en "el seu nom i el del poble xinès" al nou rei britànic, Carles III, per la mort ahir a la nit de la reina Elisabet II, recullen avui mitjans estatals. Xi, que va ser rebut per la reina al palau de Buckingham el 2015, ha expressat les seves "profundes condolences" a "la família reial, al Govern i al poble britànics" per la defunció d'Elisabet.
Les reaccions a la notícia no paren d'arribar. L'emperador Naruhito del Japó ha expressat aquest divendres "el seu més profund dolor i condolences" per la mort d'Elisabet II d'Anglaterra, de qui va dir sentir "respecte i gratitud pels seus èxits i contribucions". Per la seva part, el primer ministre japonès, Fumio Kishida, ha traslladat també avui les seves condolences per la mort de la reina Elisabet II d'Anglaterra, i ha enaltit les seves contribucions per fonamentar els llaços entre el seu país i el Regne Unit durant el seu llarg regnat.
El ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, ha afirmat que la mort de la Reina Isabel II "ha estat un cop terrible per a tot el poble britànic i per a la gent de tots els seus regnes i la Commonwealth". "Ella era la nostra força i resistència, la nostra roca en moments difícils", ha afegit.
La Cambra dels Comuns ret un homenatge massiu a la reina Elisabet II. Ha estat la nova primera ministra britànica, Liz Truss, l'encarregada d'inaugurar la tarda d'honors a la monarca en el parlament britànic, amb fins a 650 discursos diferents: un per cada diputat que ho hagi desitjat. La sessió parlamentària ha començat a les 12.00 hores (hora britànica) amb un minut de silenci i s'allarga fins a les 22.00 hores, per reprendre's dissabte. Els membres acordaran un "humil" discurs de condolença al nou rei Carles III, que serà presentat dilluns a Westminster Hall (l'edifici parlamentari). La mateixa Cambra dels Comuns emet en directe a Twitter tots els discursos:
The House of Commons is now meeting to pay tribute to Her late Majesty Queen Elizabeth II, starting with a one minute's silence. https://t.co/65UaFIBwWo
— UK House of Commons (@HouseofCommons) September 9, 2022
Davant de la mort de la reina Isabel II, el Banc d'Anglaterra ha posposat aquest divendres la reunió del seu Comitè de Política Monetària prevista per a la propera setmana, en la qual s'esperava una nova pujada de tipus d'interès. A causa del període de dol nacional després de la defunció de la sobirana britànica, el banc central anunciarà la seva decisió el proper 22 de setembre.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anirà aquesta tarda a les 20.30 hores a la residència oficial de l'ambaixador britànic a Espanya per firmar al llibre de condolences per la mort de la Reina Isabel II.
El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha recordat aquest divendres el "fort interès personal" de la reina Elisabet II en la seguretat transatlàntica. Les banderes dels estats membres a la seu de l'aliança militar, a Brussel·les, romanen a mig pal en honor a la monarca morta.
El cantant dels Sex Pistols, John Lydon, ha reaccionat a la defunció d'Elisabet II. Recordem que el seu grup va crear la cançó punk "God Save The Queen" ("Déu salvi la reina").

La reina Margarida de Dinamarca ha suprimit part del programa d'actes previstos per a aquest cap de setmana en ocasió del 50 aniversari del seu accés al tron en senyal de dol per la mort aquest dijous d'Elisabet II d'Anglaterra. Ara, la reina Margarida de Dinamarca és l'única dona al capdavant d'una monarquia.
L'ONU arria la bandera a mig pal en homenatge a la reina Elisabeth II. La seu europea de les Nacions Unides a Ginebra ha penjat avui la bandera de l'organització a mig pal i ha retirat les dels països membres.
Sobre la figura de la reina Elisabeth II, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha destacat la “fermesa dins de la tranquil·litat”. "És el que hem de tenir nosaltres en moments difícils i complicats", ha afirmat.
Robles ha posat èmfasi que la reina Elisabet II era un "personatge històric" que ha viscut una guerra mundial. Segons la ministra de Defensa, destacar això és "molt important” ara que s'està vivint “un panorama molt complicat”.
En aquests moments, centenars de persones fan cua a l'exterior del palau de Buckingham per poder retre homenatges florals a la difunta reina Elisabet II.
Fotografia del rei Carles III observant els homenatges florals a la seva difunta mare i reina Elisabet II durant la seva arribada aquesta tarda al palau de Buckingham.

El compte de Twitter de la Família Reial britànica ha fet una piulada anunciant les instruccions sobre el dol i com signar el llibre de condol online.

Fotografia dels homenatges florals que fa la ciutadania a l'exterior del castell de Balmoral (Escòcia) per la mort de la reina Elisabet II.

El president francès, Emmanuel Macron, ha visitat l'ambaixada britànica a París per signar un llibre de condol en homenatge a la reina Elisabet II.
Macron ha escrit en francès: “Aquí, a París, que ella estimava tant, com a tot França, el dolor dels nostres compatriotes és immens. "Durant 70 anys, Elisabet II va ser una reina de coratge i valor, amiga de França. Estem al teu costat. La meva amistat i suport, Emmanuel Macron".

Imatges de l'arribada del rei Carles III acompanyat per la reina Camilla al palau de Buckingham.
Membres del Regiment de Reserves d'Artilleria Reial durant el 'Gun Salute' (Salutació d'Armes) per commemorar la mort de la reina Elisabet II al castell d'Edimburg.

El rei Carles III està entrant al palau de Buckingham acompanyat de la reina Camilla.
La mort de la reina d'Anglaterra Elisabet II ha destapat una incògnita sobre si entre totes les personalitats i monarques de tot el món hi haurà el rei emèrit espanyol, Joan Carles I, al funeral.
El cotxe de Carles III s'ha aturat a les portes del palau de Buckingham i ell i la reina Camilla han sortit per saludar la gent que s'ha reunit fora.
Les monarquies espanyola i britànica comparteixen vincles de sang i, en concret hi ha un parentiu entre la reina Elisabet II i Joan Carles I.
El rei Carles III arriba a Buckingham Palace. El rei Carles III ha arribat al palau de Buckingham, on s'ha de reunir amb la primera ministra Liz Truss.
Milers de ciutadans s'han adreçat al Palau de Windsor per retre homenatge a la reina Elisabeth II.

El dol de la cort: el rei Carles III decidirà la durada del dol reial o de la cort per als membres de la família reial i les cases reials. Es preveu que duri fins a una setmana després del funeral. Pel que fa al dol nacional, el govern confirmarà la durada del dol nacional, que és probable que sigui d'almenys 10 dies, com a mínim, des del dia de la defunció fins a l'endemà del funeral de la reina.
El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, han signat el llibre de condolences del consolat britànic de Barcelona per la mort d'Elisabet II aquest divendres al migdia, amb la presència del cònsol del país anglosaxó, Lloyd Milen.

A les 10 h del matí del dissabte, el Consell d'Adhesió es reuneix normalment al Palau de St. James de Londres per proclamar formalment Carles com a nou sobirà.
A les 19 h de la tarda, el rei Carles es dirigirà a la nació en el seu primer discurs des de la mort de la seva mare, la reina. En aquest, rendirà un homenatge a la reina i es comprometrà amb el seu deure al seu servei com a nou sobirà.
L'avió de Carles III i la reina consort aterren en la base militar de Northolt, a l'oest de Londres.
La primera ministra britànica, Liz Truss, ha inaugurat aquest dimarts els homenatges a Isabel II amb una sessió especial en la Cambra dels Comuns, una sesions en què els diputats que ho desitgin, de 650, podran recordar-la fins a les deu de la nit Truss ha assegurat que la reina morta "va ser un dels més grans líders que el món ha conegut" i que "va reinventar la monarquia" per adequar-la a la modernitat.
The House of Commons is now meeting to pay tribute to Her late Majesty Queen Elizabeth II, starting with a one minute's silence. https://t.co/65UaFIBwWo
— UK House of Commons (@HouseofCommons) September 9, 2022
Una vegada el rei Carles III hagi prestat jurament o tindrà lloc la Proclamació Principal, que es llegirà les 10.00 GMT des del balcó que dona al pati Friary Court al palau de St James. Aquesta proclamació serà llegida, conforme als plans, pel Rei d'Armes de la Lligacama, acompanyat pel comte mariscal, Edward Fitzalan-Howard, altres oficials d'Armes i els Sergents d'Armes. Serà la primera lectura pública de la Proclamació. Posteriorment hi haurà una segona lectura a l'edifici de l'antiga Borsa en la City de Londres, a les 11.00 GMT de dissabte, i també es farà el mateix a Escòcia, Irlanda del Nord i Gal·les diumenge vinent.
El Consell d'Ascensió, al qual assistiran membres del Consell Privat, estarà dividit en dues parts, i en la segona el nou monarca farà una declaració i el seu jurament. "En la primera part, el Consell Privat -Privy Council-, sense el rei present, proclamarà el sobirà i aprovarà formalment diverses ordres resultants, com les disposicions per a la proclamació," es detalla en la nota. S'agrega que "la segona part és la celebració del rei del seu primer Consell Privat. El rei farà la seva declaració i llegirà i firmarà un jurament per mantenir la seguretat de l'Església a Escòcia i aprovar les ordres en el Consell, que faciliten la continuïtat del Govern."
Carles III serà el dissabte proclamat rei en el Consell d'Ascensió, segons acaba de confirmar el Palau de Buckingham. "Sa Majestat, el rei, serà proclamat en el Consell d'Ascensió a les 09.00 GMT demà al matí als anomenats Apartaments d'Estat del palau de Saint James, a Londres," resa el comunicat.
Després de les mostres de condol espontànies del passat dijous, les autoritats angleses han habilitat diversos espais perquè els britànics pugui mostrar els seus respectes, dur ofrenes i signar els llibres de condol per la mort de la reina Elisabet II.
El Govern de Catalunya ha fet aquest divendres una ofrena floral a Buckingham Palace en homenatge a la reina Elisabet II.

En aquest moment es produeixen els trets de 96 salves, una per cada any de vida de la difunta reina, a Hyde Park i a la Torre de Londres.
Entre els missatges deixats en honor a la morta monarca, algunes persones li agraeixen el seu "serveis a la nació", d'altres "la seva dedicació i el seu regnat" i alguns ressaltaven que Elisabet II va ser "una font d'inspiració".
La policia escocesa ha permès avui, des de primeríssima hora, als ciutadans romandre en espera a les portes del castell escocès per presentar els seus respectes a la monarca, morta ahir als 96 anys.
El palau de Buckingham, la residència oficial d'Elisabet II a Londres, i el castell de Balmoral, a Escòcia, on aquesta va morir ahir, han començat aquest divendres des de primera hora a omplir-se de visitants, que van deixar flors i missatges en homenatge a la reina.
El director executiu de la Premier League, Richard Masters, ha insistit que volien "retre homenatge al servei perllongat i infrangible" d'Elisabet II durant els seus més de 70 anys de regnat. "Ha estat una inspiració i deixa un llegat increïble després d'una vida de dedicació", ha afegit
Els clubs de la Premier han decidit aquest divendres ajornar tots els partits corresponents a la jornada 7 de la competició, els quals s'havien de disputar aquest cap de setmana i dilluns, com a "mostra de respecte" per la defunció de la reina Elisabet II.
Emmanuel Macron ha subratllat aquest divendres, en un missatge en anglès dirigit al poble britànic, l'afecte mutu entre Elisabet II i França, i com això va contribuir a les bones relacions entre els dos països.
Així és Camil·la Parker Bowles, la nova reina consort d'Anglaterra. Parker Bowles és la nova reina consort, després que la mateixa Elisabet II expressés que volia que ostentés aquest títol. Per Judit Pellicer
El rei Carles III és a punt de pujar a l'avió per volar cap a Londres.
Aquesta és la nova línia de successió britànica després de la mort de la reina Elisabet II:

El primer ministre italià, Mario Draghi, ha lamentat la mort de la reina Elisabet II als 96 anys, i ha indicat que ha estat "una figura destacada en la història del món durant els últims setanta anys".
El comiat de la reina Elisabet II: deu dies de dol i un funeral d'estat. L'adeu a la reina Elisabet II s'allarga fins al dilluns 19 de setembre quan tindrà lloc el funeral. Per Jordi Tubella
El canceller alemany, Olaf Scholz, ha destacat aquest divendres l'aportació d'Elisabet II a la reconciliació entre el Regne Unit i Alemanya després de la II Guerra Mundial i ha dit que això serà una cosa que no serà oblidada.

La Premier League posposa la jornada de futbol per la mort de la reina Elisabet II.
Carles i la seva esposa, la reina consort, que s'havien desplaçat com altres membres de la família reial al castell escocès de Balmoral en empitjorar l'estat de salut de la reina, torna a Londres avui, divendres.
L'Ambaixada del Regne Unit a Madrid obrirà un llibre de condolences tant a la seva seu a Madrid com en els consolats britànics que hi ha repartits per tot Espanya perquè aquells que així ho desitgin puguin firmar.
El rei Carles III deixa el palau de Balmoral per viatjar a Londres i reunir-se aquesta tarda amb la primera ministra Lizz Tuss.
Operaris desmonten els decorats que estaven preparats pel rodatge de la sèrie The Crown a Barcelona:

S’ha suspès aquest divendres el rodatge de The Crown a Barcelona per la mort d’Elisabet II. De fet, la sèrie de Netflix s’havia de rodar aquest divendres als Jardinets de Gràcia de Barcelona i finalment s’ha suspès, segons ha avançat la Ser Catalunya i ha confirmat l'ACN de fonts de les productores Palman Pictures i Left Bank.
Casado en segones núpcies amb Camil·la, duquessa de Cornualla, Carles arriba a regnar quan ja és avi i durant aquest temps d'espera ha batut diversos rècords, els primers dels quals és haver estat l'hereu de més edat
Carles III, el nou rei del Regne Unit, va plorar aquest dijous la mort d'"una sobirana estimada i una mare molt estimada", en la seva primera reacció després de la mort de la reina Elisabet II, als 96 anys d'edat.
El Palau de Cibeles, seu de l'Ajuntament de Madrid, i la font homònima s'il·luminaran aquest divendres a la nit amb els colors de la bandera del Regne Unit en homenatge a la reina Elisabet II.
La imatge de la reina es troba a tots els racons de Londres com per exemple a les estacions de tren:

La torre Eiffel, un dels monuments més reconeguts mundialment, s'ha apagat durant aquest dijous a la nit per retre homenatge a la reina Elisabet II, morta dijous als 96 anys i després de 70 de regnat
A les 13.00 hores (hora local) d'aquest mateix divendres es dispararan salves reials a Hyde Park i a la Torre de Londres. "Es farà un tret per cadascun dels anys de vida de la Reina", ha apuntat el Palau de Buckingham a través del comunicat, publicat en el portal oficial de la Casa Reial britànica.
Les portes del palau de Buckingham estan repletes de flors i missatges de condol que deixen els centenars de britànics que estan apenats per la mort de la seva reina.

La catedral de San Pau de Londres acollirà avui una missa per la mort d'Elisabet II.

El Govern de Gibraltar ha decretat dol oficial per la mort de la Reina Isabel II i onejaran les banderes a mig pal, tret del moment temporal per a la proclamació d'accessió del nou Rei, fins al dia que es faci el funeral d'Estat a Anglaterra. A més, una de les primeres mesures també ha estat suspendre les celebracions del tradicional National Day de Gibraltar, que s'havia de celebrar aquest cap de setmana
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha destacat l'esperit de servei i el "patriotisme" de la reina Elisabet II d'Anglaterra, que va morir dijous als 96 anys. "Era una dona que la movia l'esperit de servei, i si em permet l'expressió, amb una paraula que ara no està tant de moda, el patriotisme", ha assegurat en unes declaracions a la Xarxa recollides per Europa Press.
Per la seva banda, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha destacat que la monarca "va ser una líder que mai va fallar a l'hora de mostrar la importància de valor com el compromís i la tradició". Segons el dirigent belga, la Unió Europea "sempre recordarà la seva contribució a la reconciliació entre nacions després de la Segona Guerra Mundial i la Guerra Freda".
Els màxims representants de les principals institucions de la Unió Europea (UE) han destacat el llegat de la reina d'Anglaterra, Elisabet II, després de la seva defunció aquest dijous als 96 anys. En un comunicat publicat a les xarxes, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha posat de manifest el seu "coratge i devoció" per servir un país i l'ha definit com "una àncora d'estabilitat en temps difícils".
Felip VI ha destacat el compromís i el sentit del deure de la reina Isabel II en un telegrama dirigit al nou monarca del Regne Unit, en el qual expressa les seves més sentides condolences, en nom seu, i també en nom del govern espanyol i del poble d'Espanya.
El patriarca de l'Església Ortodoxa Russa (IOR), Kiril, ha expressat aquest divendres les seves condolences per la mort de la reina Elisabet II, que ha definit com un "símbol d'estabilitat" de tradicions seculars a Europa.
Una imatge de la reina es projecta a les famoses pantalles de Piccadilly Circus, un dels punts més concorreguts de Londres:

Aquests són els països que han trencat amb la corona britànica sota el regnat d'Elisabet II. Per Joan Tardà
Elisabet II va ser la primera cap d'Estat de primeríssim nivell que va visitar el palau de la Generalitat, cosa que era un reconeixement de l'autogovern català. Mai cap president francès hi ha estat. La visita d'Elisabet II va ser amb motiu d'una estada de la reina d'Anglaterra a Barcelona el 1988.
La reina Elisabet II només tenia 25 anys quan va ser coronada reina després de la mort del seu pare, Jordi VI.
Milers de persones passen pel palau de Buckingham i deixen flors i missatges a la tanca per mostrar la seva tristesa per la mort de la reina:

El taüt de la reina Elisabet II es quedarà 24 hores a la catedral escocesa de St.Giles.
La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha indicat que la mort aquest dijous de la reina Isabel II representa "un moment extremadament trist per al Regne Unit, la Commonwealth (mancomunitat d'excolònies i protectorats britànics) i el món".
The death of Her Majesty, Queen Elizabeth is a profoundly sad moment for the UK, the Commonwealth and the world.
— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) September 8, 2022
Her life was one of extraordinary dedication and service.
On behalf of the people of Scotland, I convey my deepest condolences to The King and the Royal Family. https://t.co/o2XqGJMF2S
Quan Isabel II va arribar al tron, el 1952, era la màxima autoritat de 32 nacions. El seu fill, el nou rei Carles, hereta només la direcció d'Estat a 15 països, inclosos Austràlia i el Canadà, i afronta el repte de preservar les cendres de l'Imperi britànic i la influència global del Regne Unit.

Elisabet II era a Balmoral dimarts passat quan va haver de rebre la nova primera ministra, Liz Truss, per encarregar-li la formació d’un nou govern un cop els conservadors la van escollir com a nova líder del partit. Va ser un fet excepcional que la rebuda d’un nou primer ministre no se celebrés al Palau de Buckingham.
La reina dels britànics decideix morir a Escòcia. Elisabet II no va amagar mai la seva predilecció per la residència de Balmoral. Per Marta Lasalas
El matrimoni format pels ducs de Sussex -Enrique i Meghan-, que resideix actualment als Estats Units juntament amb els seus dos fills petits, Archie i Lilibet, es trobava aquesta setmana en una gira per Europa i havia planejat, en principi, haver-se desplaçat ahir a la nit a Londres per participar en un acte que es va cancel·lar arran de la notícia.

El príncep Enric, fill menor del nou rei britànic, Carles III, ha abandonat aquest matí a primera hora el castell de Balmoral (Escòcia), on ahir va morir la seva àvia, Elisabet II, als 96 anys.
El nou rei d'Anglaterra, Carles III, comença aquest divendres els seus actes oficials com a nou cap de l'Estat britànic. El rei viatjarà del castell de Balmoral, a Escòcia, a Londres, on es reunirà amb la nova primera ministra, Liz Truss, abans de dirigir-se a la nació a través d'un discurs televisat en el qual recordarà la seva mare.
Entre altres detalls que es van donant avui a conèixer relatius als preparatius per als propers dies, fins al funeral, s'ha informat que no hi haurà llibres físics de condolences en cap de les residències oficials de la família reial i, en canvi, s'habilitarà un lloc web a la pàgina oficial online de la monarquia.
Des que es va anunciar la mort de la reina Elisabet II milers de persones passen i es concentren al Palau de Buckingham com a mostra de dol.
La defunció de la monarca als 96 anys es va produir ahir dijous en la seva residència d'Escòcia, al castell de Balmoral, on va estar envoltada del seu equip mèdic i alguns membres de la seva família, com el seu primogènit i nou rei, Carles.

El Regne Unit seguirà a partir d'ara un període de "dol reial" fins a set dies després de la celebració del funeral de la reina Elisabet II, la data del qual es confirmarà "en el seu degut moment", ha informat aquest divendres el Palau de Buckingham.
La família reial espanyola està emparentada amb la britànica; unides genealògicament per la reina Victòria. Aquesta és una imatge d'arxiu del rei emèrit Joan Carles I amb la reina Elisabet II.

La mort de la reina d'Anglaterra Elisabet II ha destapat una incògnita sobre si entre totes les personalitats i monarques de tot el món hi haurà el rei emèrit espanyol, Joan Carles I, al funeral.