Elisabet II va ser la primera cap d'Estat de primeríssim nivell que va visitar el palau de la Generalitat, cosa que era un reconeixement de l'autogovern català. Mai cap president francès hi ha estat. La visita d'Elisabet II va ser amb motiu d'una estada de la reina d'Anglaterra a Barcelona el 1988. Va ser només 8 anys després de les primeres eleccions catalanes de la Generalitat recuperada. La monarca britànica es va trobar amb el president Jordi Pujol, que li va recordar que Catalunya i Anglaterra comparteixen Sant Jordi com a patró. I Pujol li va regalar una estatueta de plata de Sant Jordi mentre li recordava que al palau de la Generalitat n'hi ha vàries. "Jo mateix me'n dic", va deixar anar. La reina va entendre amb petits gestos que Catalunya no era una de les 17 autonomies, sinó que s'assemblava més aviat a Escòcia. La premsa espanyola va arronsar el nas, i va intentar presentar la visita de la reina d'Anglaterra al palau de la Generalitat com a carrinclona, mentre mirava de potenciar la modernitat que llavors veia en els Jocs Olímpics que s'havien de celebrar el 1992.

🔴 Mor la reina Elisabet II d'Anglaterra | DIRECTE

Reina Isabel II Anglaterra Jordi Pujol Palau Generalitat Barcelona 19881021 estatua Sant Jordi Plata / Foto: Efe
Reina Isabel II Anglaterra Jordi Pujol Palau Generalitat Barcelona 1988 estàtua Sant Jordi Plata / Foto: Efe

Elisabet II, a qui escortaven els monarques espanyols, Joan Carles i Sofia, va anar acompanyada del duc d'Edimburg, que va protagonitzar una anècdota amb el llavors secretari general d'ERC, Joan Hortalà. Quan el duc d'Edimburg va saber que Hortalà era republicà va quedar parat, perquè a Londres republicà volia dir llavors violència armada irlandesa. "Sí, republicà i d'un partit molt important", va deixar anar el dirigent d'ERC, al·ludint al partit que havia governat Catalunya durant la República.

Després la reina d'Anglaterra va visitar el llavors alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, que va explicar-li el significat dels murals del Consell de Cent amb els gremis de la ciutat. Maragall li va regalar un original de la Mascareta reial, una col·lecció d'estampes del 1764 que commemoraven l'arribada a Espanya del rei Carles III. No era encara el Maragall sobiranista de quan va esdevenir president.

La jornada es va tancar, després d'una visita al Museu Picasso, amb una recepció oferta per la reina d'Anglaterra al vaixell Britannia, ancorat al port de Barcelona.

L'actitud d'Elisabet II respecte a Escòcia no té res a veure amb la que han tingut els reis espanyols respecte a Catalunya. Durant la discussió sobre la independència i el referèndum escocès del 2014, la monarca britànica es va mostrar escrupolosament neutral i no va fer cap comentari antiindependentista o antiescocès. Això s'ha traduït en diverses enquestes, que assenyalen que els escocesos voldrien mantenir-la de reina tot i la independència, seguint el model del Canadà o Austràlia. Una enquesta de The Sunday Times, sobre la continuïtat d'Isabel II com a cap d'estat, recollia el 2021 uns resultats molt favorables cap a la seva persona a Escòcia: un 47% dels enquestats volia un cap d'estat reial, davant d'un 35% que preferiria un cap d'estat escollit. Mentre que el 18% no estava segur de la seva decisió.