El Regne Unit es prepara per encarar uns dies de molta activitat nacional i institucional després de la mort de la reina Elisabet II. Tot el que ha de passar els pròxims deu dies, des de la publicació de la mort de la reina Isabel II a la tanca del Palau de Buckingham, i també a la del Palau de Holyrood, a Edimburg, fins al seu enterrament a la capella de Sant Jordi del castell de Windsor, fa dècades que està programat. El nom clau de l'operació és London Bridge, tot i que només incorpora una part de la també anomenada Operació Unicorn, el pla de contingència en el cas que la reina Isabel II, com ha passat, morís a Escòcia. A continuació, el relat del dia a dia del que s'espera que passi, que condueix al funeral de la reina d'aquí el dilluns 19 de setembre.

Mort de la reina Elisabet II d'Anglaterra i proclamació de Carles III, última hora | DIRECTE

 

Divendres 9 de setembre

Carles s'ha unit als altres fills de la monarca, la princesa reial, el duc de York i el comte de Wessex, i el duc de Cambridge, ara hereu del tron, amb el duc de Sussex també viatjant-hi. També a Balmoral hi ha Camil·la, la nova reina consort, i la comtessa de Wessex. El rei i la reina consort han romàs a Balmoral aquest dijous i tornen a Londres aquest mateix divendres. Així doncs, aquest divendres té lloc el D+0. Un cop el rei Carles i la reina hagin arribat a Londres, tindrà lloc l'audiència amb la primera ministra: malgrat el dol per la defunció d'Elisabet II, s'espera que la seva primera audiència com a monarca amb Liz Truss es faci tan aviat com sigui possible. Confirmant els plans del funeral, el fins ara príncep Carles es reunirà amb el Comte Mariscal, el duc de Norfolk, que s'encarrega de l'adhesió i el funeral de la reina, per aprovar el programa acuradament coreografiat per als dies entrants. Els arranjaments, amb el nom en clau London Bridge, s'han planificat durant molt de temps en consulta amb el Govern del país.

El dol de la cort: el rei Carles III decidirà la durada del dol reial o de la cort per als membres de la família reial i les cases reials. Es preveu que duri fins a una setmana després del funeral. Pel que fa al dol nacional, el govern confirmarà la durada del dol nacional, que és probable que sigui d'almenys 10 dies, com a mínim, des del dia de la defunció fins a l'endemà del funeral de la reina. També anunciaran que el dia del funeral serà festiu en forma de Dia de Dol Nacional. Com ja està ocorrent, les banderes de la unió als edificis reials onegen a mig pal. El Royal Standard mai vola a mig pal. Representa el sobirà i el Regne Unit, i és un símbol de la continuació de la monarquia. La bandera de la Unió també onejarà a mig asta sobre les Cambres del Parlament. Segons informa, Downing Street va expressar la seva preocupació en el passat perquè el govern s'enfrontés a una onada d'ira pública si no baixava les seves banderes en un termini de 10 minuts després de l'anunci de la mort de la reina.

A les 19 h de la tarda, el rei Carles es dirigirà a la nació en el seu primer discurs des de la mort de la seva mare, la reina. En aquest, rendirà un homenatge a la reina i es comprometrà amb el seu deure al seu servei com a nou sobirà. A més a més, hi haurà un servei a la catedral de St. Paul: la primera ministra i els ministres principals assistiran a un servei públic de record a St. Paul's, al centre de Londres, amb la planificació de l'acte com si fos improvisat.

Dissabte 10 de setembre

A les 10 h del matí del dissabte, el Consell d'Adhesió es reuneix normalment al Palau de St. James de Londres per proclamar formalment Carles com a nou sobirà. En primer lloc, el Consell Privat es reuneix sense el rei per proclamar el nou monarca i organitzar els assumptes relacionats amb la proclamació. Aleshores, el rei Carles celebra el seu primer Consell Privat, acompanyat de Camil·la, la nova reina consort, i William, que també són consellers privats, i fa la seva declaració i jurament personal. La primera proclamació pública del nou sobirà es llegeix des del balcó de la Cort del Convent del Palau de St. James pel rei d'armes de la Lliga. Es fan proclames per la ciutat i arreu del país. Les banderes de la Unió tornen a pujar a tot pal a les 13.00 hores i hi romanen 24 hores coincidint amb les proclames abans de tornar a mitja asta.

Diumenge 11 de setembre

En morir a Balmoral, es durà a terme l'operació Unicorn. El pla és que el seu cos sigui vetllat al seu palau menor, Holyroodhouse, a Edimburg, Escòcia. A continuació, el cos es dirigirà a la catedral de St. Giles per a una missa, abans de ser traslladat al tren. Les proclamacions es llegiran als parlaments d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord.

Dilluns 12 de setembre

S'espera una processó al llarg de la Royal Mile fins a la catedral de St. Giles. Hi haurà un servei i la Vigília dels Prínceps per part de membres de la família reial. Encara a Escòcia, el públic pot tenir l'oportunitat de passar per davant de la capella ardent de la reina. S'espera que la Cambra dels Comuns i la Cambra dels Lords es reuneixin a Westminster per a una moció de condol, a la qual el rei hi podria assistir. Després de deixar Anglaterra i visitar Escòcia, el rei Carles viatjarà en algun moment a altres països del Regne Unit, Gal·les i Irlanda del Nord, coneguts com l'Operació Spring Tide.

Dimarts 13 de setembre

S'espera que el taüt sigui traslladat des d'Escòcia a Londres. Es preveu que estigui en repòs al palau de Buckingham. Té lloc un assaig per a la processó del taüt des del palau de Buckingham fins al palau de Westminster.

Dimecres 14 de setembre

S'espera que la capella ardent de la reina comenci al Westminster Hall - Operation Marquee - després d'una processó cerimonial per Londres. Durarà quatre dies complets. L'arquebisbe de Canterbury realitzarà un breu servei després de l'arribada del taüt. Centenars de milers de persones passaran davant del taüt i presentaran els seus respectes. La gestió de les cues a l'exterior és l'operació Ploma. També s'espera que els reials majors facin el seu propi homenatge commovedor, fent guàrdia en algun moment al voltant del taüt, la tradició coneguda com la Vigília dels Prínceps.

Dijous 15 de setembre

La capella ardent continua i és probable que es faci un assaig per a la processó fúnebre estatal.

Divendres 16 - Diumenge 18 de setembre

Segueix la capella ardent, acabant el diumenge. Els caps d'estat comencen a arribar al funeral.

Dilluns 19 de setembre

S'espera que el funeral d'estat de la reina tingui lloc a l'abadia de Westminster, al centre de Londres. Els plans originals són que el taüt de la reina es processi en un carruatge d'armes fins a l'abadia, arrossegat per les forces navals utilitzant cordes en lloc de cavalls. S'espera que els membres més grans de la família els segueixin de manera commovedora, com ho van fer per al funeral de Diana, la princesa de Gal·les i el duc d'Edimburg. Els militars recorreran els carrers i també se sumaran a la processó. Caps d'estat, primers ministres i presidents, reials europeus i personatges de la vida pública seran convidats a reunir-se a l'abadia, que pot contenir una congregació de 2.000 persones.

El servei serà televisat i s'espera que es mantingui un silenci nacional de dos minuts. El mateix dia del funeral, el taüt de la reina serà portat a la capella de Sant Jordi al castell de Windsor per a un servei televisiu. Més tard al vespre, hi haurà un servei d'enterrament privat amb membres majors de la família reial. El lloc de descans final de la reina serà la capella commemorativa del rei Jordi VI, un annex a la capella principal, on van ser enterrats la seva mare i el seu pare, juntament amb les cendres de la seva germana, la princesa Margarida. El taüt de Felip es traslladarà de la volta reial a la capella commemorativa per unir-se a la de la reina.