Després de les mostres de condol espontànies del passat dijous, les autoritats angleses han habilitat diversos espais perquè els britànics pugui mostrar els seus respectes, dur ofrenes i signar els llibres de condol per la mort de la reina Elisabet II.  Ajuntaments, esglésies, teatres i altres institucions a tot l'Estat han obert les seves portes. Fins i tot, la família reial britànica ha obert aquest divendres a la seva pàgina web un llibre de condols virtuals perquè ciutadans de tot el món puguin homenatjar la reina. El palau de Buckingham ha precisat en un comunicat que no hi haurà llibres materials a les residències reals i convida els interessats a deixar els missatges a internet.

🔴 Mort de la reina Elisabet II d'Anglaterra i proclamació de Carles III, última hora | DIRECTE

Flors i fotografies s'amunteguen a les portes del palau de Balmoral, on va morir la reina, i a Buckingham. Milers de persones han desfilat per aquestes dues residències reials empesos pel dolor o per la curiositat de presenciar el dol per la monarca més longeva que ha tingut mai el Regne Unit. 

palau de buckingham reina elisabet Europa Press

Les portes del palau de Buckingham repletes de flors / Europa Press

Per aquesta tarda està programada la celebració d'un servei d'oració a la catedral de Sant Pau a Londres a les 17 hores. Aquest esdeveniment s'emetrà en directe per la BBC o s'espera que acudiran diverses personalitats públiques, entre les quals la primera ministra britànica, Liz Truss. De cara a la cerimònia està programat que s'escolti un àudio del discurs televisat que aquesta tarda farà el nou rei Carles III a la nació en cas que tots dos esdeveniments se superposaren per horari.

Prèviament, en aquest temple, igual que l'Abadia de Westminster, a Londres, i el castell de Windsor, a 40 quilòmetres de la capital, s'han fet tocar les campanes a l'uníson a les 12 hores, hora local, alhora que s'han efectuat una salva de 96 canons, els anys que tenia la monarca - a Hyde Park i en altres enclavaments de la ciutat. 

El dolor per la mort de la monarca no es limita a les poques hores que han transcorregut des de la seva mort, sinó que hi ha un pla detalla al voltant de la mort d'Elisabet II. El Regne Unit seguirà a partir d'ara un període de "dol reial" fins set dies després de la celebració del funeral de la reina Elisabet II, la data del qual es confirmarà "en el moment oportú", ha informat aquest divendres el palau de Buckingham. El "dol reial" no afecta a tots els ciutadans sinó que està dirigit únicament els membres de la família reial, les institucions vinculades a la monarquia, personal i representants d'organitzacions monàrquiques que exerceixin funcions oficials, juntament amb les tropes assignades a tasques cerimonials.