El rei Carles III ha pronunciat el seu primer discurs com a monarca, en el qual ha reivindicat el llegat d'Elisabet II. "Us parlo avui amb sentiments de profund dolor. Durant la seva vida, Sa Majestat la Reina, la meva estimada mare, va ser una inspiració i un exemple per mi i per a tota la meva família, tenim amb ella el deute més sentit que una família pot deure a la seva mare. Pel seu amor, afecte, guia, comprensió i exemple", són les paraules amb les quals ha començat el missatge, marcat per la contenció que se li exigeix a un rei. Però al final, ha deixat de banda aquesta contenció i evolucionat cap a un to més emotiu: "A la meva estimada mama, que comences el teu últim gran viatge per unir-te amb el meu estimat papa, simplement vull dir-te: gràcies". "Gràcies pel teu amor i devoció a la nostra família i a la família de nacions a les quals has servit de manera tan diligent tots aquests anys. Que els vols dels àngels et cantin per al teu descans", ha conclòs.

Si bé la majoria del discurs ha estat adreçat a la figura de la reina, n'ha dedicat una part a parlar del seu futur i del de la seva família: "El paper i els deures de la monarquia també romanen, igual que la relació i responsabilitat particular del sobirà cap a l'Església d'Anglaterra, l'església en la qual la meva pròpia fe està tan profundament arrelada". És així com recull el relleu com a màxima autoritat de l'Església anglicana, alhora que també es compromet a "defensar els principis constitucionals" en el cor de la seva nació. Al principi del missatge ja havia avançat aquest compromís: "Aquesta promesa de servei de per vida (de la reina Elisabet) us la renovo a tots avui".

Paraules per Camil·la, Guillem, Caterina, Enric i Meghan

El monarca ha acceptat que la seva vida canviarà a mesura que assumeixi les seves noves responsabilitats. "Ja no em serà possible dedicar tant del meu temps i energies a les organitzacions benèfiques i els afers que tant m'importen. Però sé que aquest important treball continuarà en les mans confiables d'altres", ha detallat. De la mateixa manera, reconeix que aquest també és "un moment de canvi" per a la seva família. I és aquí on fa la primera referència a algú que no és ni ell ni la seva mare: la seva "estimada esposa, Camil·la (Parker Bowles)". Ha dit que sap que comptarà amb la seva "amorosa ajuda" i que es converteix en la reina consort, en reconeixement del seu "lleial servei públic" des que es van unir en matrimoni fa 17 anys. "Sé que aportarà a les exigències del seu nou càrrec la ferma devoció al deure en la qual he arribat a dependre tant", ha pronosticat.

També ha parlat del seu hereu, Guillem: "Assumeix els títols escocesos que han significat tant per a mi". "Em succeeix com a duc de Cornualla i assumeix les responsabilitats del ducat de Cornualla que he assumit durant més de cinc dècades. Avui m'enorgulleix nomenar-lo Príncep de Gal·les, Tywysog Cymru, el país el títol del qual he tingut el gran privilegi de portar durant gran part de la meva vida i el meu deure", ha anunciat. Així doncs, Caterina serà la Princesa de Gal·les. Més breu ha estat la referència al seu altre fill: "També vull expressar el meu amor per Enric i Meghan mentre continuen construint les seves vides a l'estranger".

La figura d'Elisabet II i un emotiu comiat

Tornem a Elisabet II. El rei Carles III ha recordat com l'any 1947, amb tan sols vint anys, la seva mare es va comprometre en una transmissió des de Ciutat del Cap a la Commonwealth a "dedicar la seva vida al servei dels seus pobles". "Això va ser més que una promesa: va ser un profund compromís personal que va definir tota la seva vida. Va fer sacrificis pel deure. La seva dedicació i devoció com a sobirana mai van cedir, en temps de canvi i progrés, en temps d'alegria i celebració, i en temps de tristesa i pèrdua", ha destacat. I ha rememorat que "en la seva vida de servei vam veure aquest amor perdurable a la tradició, juntament amb aquesta abraçada intrèpida al progrés, que ens fan grans com a nacions". Tot seguit, el nou monarca ha destacat que "l'afecte", "l'admiració" i "el respecte" van ser "el segell distintiu" del regnat de la seva mare. Uns atributs que cal sumar a "la calidesa", "l'humor" i "una habilitat infal·lible per veure sempre el millor de les persones".

Com hem dit, Carles III ha passat de la contenció a l'emoció. Ja cap a la meitat del discurs ha reconegut que la mort d'Elisabet II "porta una gran tristesa" i que comparteix aquesta sensació de pèrdua "més enllà de tota mesura". Després, ha agraït les paraules de condol que moltíssima gent els hi ha transmès: "Signifiquen més per mi del que mai podré expressar". És així com ha arribat a les últimes frases del seu discurs, les més emotives: s'ha referit a la reina com a la seva "estimada mama" i també ha parlat del seu "estimat papa". "Que els vols dels àngels et cantin per al teu descans", ha dit per tancar el seu primer discurs com a rei del Regne Unit.