Les monarquies espanyola i britànica comparteixen vincles de sang i, en concret hi ha un parentiu entre la reina Elisabet II i Joan Carles I, rei emèrit que es convertia en el centre de polèmica durant el funeral de la reina d'Anglaterra, quan va seure al costat dels reis d'Espanya, Felip i Letícia.

La família Borbó i els Windsor sempre han mantingut relacions molt estretes. Per endinsar-se en el llinatge del rei emèrit Joan Carles I d'Espanya, però, cal traslladar-se a unes generacions enrere. El rei emèrit, com molts monarques d'Europa, té una relació llunyana amb la reina Elisabet II. Joan Carles I també és descendent de la reina Victòria -monarca d'Anglaterra des de 1837 i fins al 1901-. El rei emèrit és fill de l'infant Joan de Borbó, comte de Barcelona, ​​que alhora era fill de Victòria Eugènia de Battenberg. Eugènia de Battenberg era filla de la princesa Beatriu, coneguda com la princesa de Battenberg. Beatriu del Regne Unit era la filla petita de la reina Victòria. I aquí arriba la relació familiar amb la reina Elisabet II, ja que la reina Victòria era la rebesàvia de la reina Elisabet II, morta el passat 8 de setembre a l'edat de 96 anys.

El parentiu entre la reina Elisabet II i Joan Carles I

Felip d'Edimburg, que va morir l'any passat, i la reina Sofia guardaven una relació similar. El pare de la reina era cosí germà de Jordi I, avi de Felip. És a dir, Felip d'Edimburg era l'oncle segon de Sofia. Joan Carles I i la reina Sofia no són els únics que han mantingut uns estrets vincles amb la monarquia britànica. De fet, des que van ser anomenats reis d'Espanya, Felip VI i la Reina Letícia també han demostrat mantenir una gran relació d'afecte amb ells. Així ho demostra la seva estada al palau de Buckingham durant el seu primer viatge oficial com a monarques el 2017 o el lliurament de l'Ordre de la Jarretera el 2019 per part d'Elisabet II.

La relació entre el rei Felip VI i Elisabet II

Amb tot aquest entramat de parentesc, és rellevant subratllar la forma com el rei Felip VI d'Espanya, anomenava Elisabet II: “Tia Lilibet”. Precisament, d'aquesta manera afectuosa, Felip ha acomiadat la monarca britànica: “M'agradaria oferir a la vostra Majestat i al poble britànic, en nom meu i al del Govern i poble d'Espanya, les nostres més sentides mostres de condol”. Les relacions institucionals entre la família borbònica i els Windsor sempre han estat molt estretes i en els moments importants encara més. Així ho han demostrat durant el pas dels anys, amb situacions com la primera visita oficial dels Reis d'Espanya al Regne Unit el 2017 o l'encara mort recent del príncep Felip d'Edimburg. 

En un comunicat, el monarca espanyol s'ha mostrat “profundament afligit per la trista notícia de la mort de Sa Majestat la Reina Elisabet II”, i ha assegurat que “l'estranyarem molt”. “La Reina Letícia i jo enviem a sa majestat i a tota la família el nostre amor i oracions. Esteu tots al nostre cor i pensaments. La trobarem molt a faltar”. Per finalitzar, el monarca ha recordat que “la seva majestat la reina Elisabet ha estat un testimoni indubtable, escriptor i membre de la majoria dels capítols més rellevants en la història del nostre món durant les últimes set dècades. El seu sentit del deure, el compromís i tota una vida dedicada a servir els anglesos és un exemple per a tots nosaltres i romandrà com un sòlid llegat per a futures generacions”, ha explicat el rei.