Catalunya es va convertir ahir en un dels pocs territoris de l'Estat que es va tenyir de vermell en la nit electoral enmig d'un mapa del color blau del Partit Popular. Aquests resultats dolents del PSOE i també de les formacions d'esquerres arreu d'Espanya a les eleccions municipals han precipitat la convocatòria d'eleccions generals, una decisió de Pedro Sánchez que el primer secretari del PSC ha beneït, titllant-la de "valenta, encertada i profundament democràtica". Amb tot, la compareixença d'Illa aquest dilluns a la seu del partit era, inicialment, per valorar el bon resultat dels socialistes a les eleccions municipals, amb un cinturó roig reforçat i també aconseguint la victòria en tres de les quatre capitals catalanes: a totes menys a Barcelona, tot i que a Girona Sílvia Paneque ha empatat en regidors amb la candidatura Guanyem de Lluc Salelles. 

🔴Resultats Eleccions Barcelona 2023, DIRECTE | Última hora del triomf de Xavier Trias
🔴 Eleccions municipals 2023, DIRECTE | Resultats, guanyadors i escrutini

Ara bé, la segona posició de Jaume Collboni a Barcelona per darrere de la candidatura de Xavier Trias no hauria de ser impediment perquè el socialista fos el nou alcalde de Barcelona. Tal com va advertir l'alcaldable després de conèixer els resultats, el líder de l'oposició ha assegurat que a la capital catalana "no es pot descartar res", tampoc una alcaldia de Collboni en coalició amb altres partits. Aquestes paraules durant la nit electoral i l'endemà de les eleccions contrasten dràsticament amb el que havia anat repetint un cop i un altre durant la campanya electoral, quan el fins al febrer primer tinent d'alcalde, assegurava que si no guanyava els comicis, aniria a l'oposició. Ara, Illa li ha donat un "gran marge de maniobra" a Collboni per aconseguir fer un "govern progressista i estable" a la capital, recordant que amb els resultats del 28-M no hi ha cap formació que pugui governar en solitari. 

Illa donarà marge de maniobra a Collboni per negociar l'alcaldia  

De moment, qui s'hi ha mostrat a favor és Ada Colau, tercera en aquestes eleccions i que serà alcaldessa en funcions de la ciutat fins a la constitució del nou ajuntament el 17 de juny. Aquest matí, el número dos de la seva candidatura, Joan Martí Grau, ja ha obert la porta a fer alcalde al socialista, permetent un govern "progressista i d'esquerres". La suma dels 10 i 9 regidors dels comuns i socialistes, però, no basta per a la majoria absoluta, fixada en 21 regidors i s'hi hauria de sumar ERC, una possibilitat que sembla complicada. Maragall va assegurar ahir nit que qui havia de liderar l'ajuntament era Trias, guanyador de les eleccions i durant la campanya electoral hi ha hagut retrets creuats entre Collboni i Maragall per les polítiques LGTBI i també pel llegat de Pasqual Maragall, que el socialista ha fet volgut fer seu, cosa que li ha valgut les crítiques del seu rival electoral i gran derrotat d'aquestes municipals.  

Illa ha insistit en diferents ocasions durant la roda de premsa en la importància de tenir un govern progressista a Barcelona i preguntat per si Xavier Trias formava part d'aquest col·lectiu s'ha limitat a fer referència a la fotografia de després de guanyar els comicis, on apareixia al costat de Laura Borràs, presidenta suspesa del Parlament. Els socialistes han anat criticant durant tota la campanya al candidat de Trias per Barcelona pels seus vincles amb l'independentisme, especialment als barris de Sarrià-Sant Gervasi, però el seu esforç ha estat en va, ja que l'exalcalde s'hi ha imposat de forma clara.

El PSC, de moment, no demana eleccions al Parlament

El líder de l'oposició també ha estat preguntat per si després de la gran patacada d'ERC, que ha passat de primera a quarta força a Barcelona i també perdria l'alcaldia a les ciutats de Tarragona i Lleida on ha governat els últims quatre anys, fan que pugui plantejar unes eleccions al Parlament de Catalunya. I Illa ha allunyat aquesta possibilitat, assegurant que el seu partit està "centrat a generar una alternativa", guanyadora a les municipals, "sense pressa". "Quan arribi el moment, els catalans podran triar", ha insistit. De cara a les eleccions generals convocades el 23 de juliol per Pedro Sánchez, ha demanat que, entre el camí del diàleg i la política útil contra el del retrocés i la confrontació, escullin el primer. També ha descartat la possibilitat que se celebrin eleccions primàries per escollir els candidats a les generals, per una manca de temps fins al 23-J, tal com ja preveuen els estatuts en cas d'una convocatòria extraordinària.