Tot just unes hores després de la jornada electoral, els principals partits comencen a posar les seves cartes sobre la taula, tot i que de moment, cap per avall. En aquest context, el número dos de la candidatura de Barcelona en Comú, Jordi Martí Grau, s’ha afanyat aquest dilluns al matí a obrir la porta a fer alcalde el candidat del PSC, Jaume Collboni, que en les eleccions municipals d’aquest diumenge ha quedat en segon lloc a les eleccions per darrere de Xavier Trias de Junts. En línia amb el missatge d’Ada Colau tot just finalitzat el recompte, Martí Grau ha assenyalat, en una entrevista a TV3, que hi ha una majoria àmplia que permetria un govern "progressista i d'esquerres" format per BComú, PSC i ERC com les tres forces que han permès el conjunt de transformacions dels últims 4 anys sota el mandat d'Ada Colau. 

🔴 Resultats Eleccions Barcelona 2023, DIRECTE | Última hora del triomf de Xavier Trias
🔴 Eleccions municipals 2023, DIRECTE | Resultats, guanyadors i escrutini

En aquest context, Martí Grau ha defensat que un acord d'aquests tres partits seria "més estable" i suposaria una "majoria més sòlida" amb una "sintonia més provada". I ha afegit que l'alternativa seria, probablement, un govern "en minoria i inestable". Així mateix, ha admès que els 9 regidors aconseguits, un menys que el 2019, quedant en tercera posició, "no són els resultats esperats", i preguntat per si s'imagina Collboni d'alcalde amb Colau de primera tinent d'alcaldia, Martí Grau no ha volgut entrar en "escenaris concrets". I s'ha limitat a dir que estan obligats a explorar possibilitats "sense cap dibuix definit".

Així mateix, el número dos de Colau ha subratllat que comuns i PSC pràcticament han empatat a vots, amb una diferència inferior a 200. I ha explicat que s'ha d'analitzar i veure si hi ha algun àmbit en el qual s'ha de demanar repàs del recompte. Una situació que, segons ha dit, passa sempre quan els resultats són ajustats. Cal tenir en compte que el PSC ha aconseguit 131.735 i un 19,79% dels vots i BComú, 131.594 i un 19,77% dels vots. És a dir, una diferència de 141 vots i tot just dues centèsimes percentuals.

"Les matemàtiques canten"

“Les matemàtiques canten, hi ha una majoria àmplia que permetria un govern progressista i d’esquerres entre les tres forces", ha sostingut, i ha qualificat la proposta de conseqüent amb la campanya electoral d’Ada Colau, que sempre ha defensat l’articulació d’un govern progressista, tot i que amb la diferència que la candidata dels comuns aspirava a liderar-lo, una posició que ara pertocaria al candidat socialista, Jaume Collboni. Per això ha defensat la necessitat d'"explorar possibilitats sense posar per davant cap dibuix definit, sinó amb els resultats en una mà i amb la millor disponibilitat” a l’altre.