Aquest diumenge el focus estava en les eleccions municipals, en què Esquerra Republicana va patir un daltabaix. I en qüestió d’hores ha canviat l’escenari: la vista està posada en les noves eleccions espanyoles del 23-J. Un context electoral convuls que Oriol Junqueras ha aprofitat per passar ràpidament de pàgina, esquivant qualsevol autocrítica: “Si no ens han votat, si han anat a l’abstenció, és perquè no hem sabut explicar bé allò que hem fet bé”. Un Junqueras que ha aprofitat per revalidar la confiança en Gabriel Rufián com a cap de cartell a Madrid i que ha descartat un avançament electoral a Catalunya. El líder republicà ha insistit que ERC és el “vot útil” per frenar “l’onada conservadora” que amenaça l’estat espanyol. Pel que fa a Barcelona, ha descartat un tripartit amb Jaume Collboni d’alcalde.

🔴 Resultats Eleccions Barcelona 2023, DIRECTE | Última hora del triomf de Xavier Trias

🔴 Eleccions municipals 2023, DIRECTE | Resultats, guanyadors i escrutini

Els republicans han reunit l’executiva com cada dilluns i han analitzat els resultats d’aquest diumenge. En la roda de premsa posterior, Oriol Junqueras ha atribuït a un context complicat de crisi, i a “no saber-se explicar bé”, el fet que els seus votants “s’hagin quedat a casa”. Una “decisió” que ha considerat “legítima”. El president d’ERC ha assenyalat el camí: “intentar explicar-nos millor, intentar connectar millor”. Especialment ara, que hi ha eleccions anticipades a l’estat espanyol. “Segur que tenim feina a fer, especialment urgent”, ha reblat.

En aquest nou context, els republicans volen assumir les eleccions espanyoles “des del compromís de defensar el nostre país” i amb l’objectiu d’”aixecar una veritable onada republicana, independentista i progressista davant l’onada conservadora”. I Junqueras ha inaugurat la campanya electoral, venent ERC com “el millor antídot davant la dreta i l’extrema dreta”, perquè ells mai “han facilitat cap majoria ni per activa ni per passiva”. Ho ha contraposat amb el PSOE, que “almenys en una ocasió va facilitar una investidura” del PP. “ERC no ho ha fet mai. El vot útil és el vot a ERC”, ha reblat, que ha revalidat la confiança en Gabriel Rufián: “El millor candidat possible”. Preguntat sobre un possible avançament electoral a Catalunya, el dirigent republicà ho ha descartat.

vilalta maragall rdp   Eva Parey
Foto: Eva Parey

 

Descartat tripartit a Barcelona

A Oriol Junqueras, que ha estat acompanyat a primera fila per Ernest Maragall, també li han preguntat si fa autocrítica pels mals resultats a Barcelona i a la resta del país. I ho ha atribuït a l’abstenció, perquè “no hem sabut explicar bé allò que hem fet bé”. En aquest sentit, no mouen ni un mil·límetre la seva aposta estratègica pel diàleg amb l’estat espanyol. I no revisen la seva decisió d’aprovar els pressupostos de la Generalitat amb un acord amb el PSC. “Entre que hi hagués pressupostos o no n’hi hagués, era millor que n’hi hagués. És una factura que pagarem encantats”.

Pel que fa a l’escenari postelectoral, els republicans han volgut deixar clar que la seva aposta és pels pactes independentistes i que no tenen “cap interès ni voluntat” a facilitar una investidura de Jaume Collboni ni de plantejar un tripartit d’esquerres a la capital de Catalunya. Això sí, Junqueras ha posat en dubte si Xavier Trias vol pactar amb els socialistes o no.