Canvi de cicle a Barcelona. Victòria de Xavier Trias, que s’ha imposat a les eleccions municipals 2023 aquest diumenge a la capital de Catalunya. Si a l'any 2015 Colau es va endur la victòria, vuit anys després Trias ha tornat a la cursa electoral i ara és ell qui s'endú la primera posició. Abans de les onze de la nit, Trias ha comparegut exultant: "Qui s'anava a imaginar que estaríem així fa sis mesos i qui s'ho anava a imaginar fa tres hores, és un èxit total!". "Vaig explicar que em presentava per guanyar les eleccions i que em presentava per ser alcalde de Barcelona: seré alcalde de Barcelona!", ha exclamat. En una intervenció posterior dirigida als seus companys de candidatura, Trias ha fet una crida a allargar la mà tant al PSC com a Esquerra Republicana: "Per fer pinya, haurem de governar amb altres", ha subratllat.
 

🔴 Eleccions Barcelona, 2023, DIRECTE | Resultats i reaccions al triomf de Xavier Trias
 

🟡 Resultats Eleccions Barcelona 2023, DIRECTE | Última hora de l'escrutini del 28-M
 

🔵 Resultats Eleccions 2023, DIRECTE | Escrutini de Municipals i Autonòmiques
 

Amb tot, s'ha mostrat "conscient" dels resultats obtinguts i ha volgut felicitar tots els partits que han obtingut representació a l'Ajuntament. "Els vull dir que tindran un alcalde, si ells volen, que serà un alcalde que col·laborarà estretament amb tothom per fer una Barcelona millor", ha afirmat. Xavier Trias ha aprofitat la seva compareixença per fer un agraïment als partits de la seva candidatura (Junts, PDeCAT, Demòcrates i Moviment d'Esquerres) i ha fet una reflexió, a la vista del resultat obtingut: "Només sumant serem més forts per canviar les coses i fer que el nostre país vagi endavant".

 

Trias, acompanyat de la plana major de la seva candidatura i de Jordi Turull i Laura Borràs, ha clos la seva primera intervenció després dels resultats indicant que els seus esforços se centraran ara a "aconseguir fer govern" i amb una "dedicació plena" a la ciutat barcelonina: "Farem que sigui la ciutat de tots, que no anem uns contra els altres, hem de ser capaços de col·laborar i fer que el benestar s'estengui a la ciutat". "Ens queda molta feina per fer", ha finalitzat el guanyador dels comicis a Barcelona.

El resultat de les eleccions municipals 2023 a Barcelona

Amb el 98,9% escrutat, en contra del que deien les enquestes quan han tancat els col·legis electorals, el candidat de Trias per Barcelona ha guanyat els comicis amb un 22,42% dels vots (quasi 150.000 sufragis), que s’ha traduït en 11 regidors. Trias ha vençut a Jaume Collboni, que és segon (a l'espera que acabi l'escrutini) amb 10 regidors i a 2,6 punts percentuals de distància; mentre que Ada Colau ha estat tercera amb 9 escons, però més allunyada en vots (19,75%). La distància entre Collboni i Colau és de 300 vots.

Completen el ple de l'ajuntament de Barcelona per al mandat 2023-2027 Esquerra Republicana, que s'ha quedat amb un tímid 11,23% (5 edils), el PP (9,22% i 4 regidors) i Vox (5,7% i dos actes). Amb aquest resultat, els regidors que formaran el grup de Trias per Barcelona a l’Ajuntament són Xavier Trias, Neus Munté, Jordi Martí Galbis, Victòria Alsina, Damià Calvet, Joana Ortega, Josep Rius, Joan Rodríguez, Titon Laïlla, Ramon Tremosa i Francina Vila.