La nit gloriosa a Génova ha contrastat amb la nit de terror que han viscut les forces que queden a l’esquerra del PSOE. Podemos, Izquierda Unida i les sigles vinculades al projecte Sumar de Yolanda Díaz, que han perdut bous i esquelles en les eleccions autonòmiques i municipals. El forat que han deixat en ajuntaments i parlaments autonòmics obliga l’esquerra alternativa a deixar de banda les divisions i les discrepàncies per buscar fórmules d’unitat de cara a les eleccions generals convocades per Pedro Sánchez per al 23 de juliol. En una piulada, la vicepresidenta i líder de Sumar, Yolanda Díaz, s’ha proposat “fer les coses d’una altra manera”. La direcció de Podem també colla per “la unitat de les forces progressistes amb el motor de Podemos”.

Les urnes han alliçonat l’esquerra a l’esquerra del PSOE. Els morats deixaran de formar part dels governs del País Valencià, l’Aragó, les Illes Balears, les Illes Canàries i la Rioja. Tan sols podran conservar l’executiu a la Comunitat Foral de Navarra, es mantenen a Extremadura i Múrcia, per bé que una de les derrotes més doloroses l’han patit a la Comunitat de Madrid, on han desaparegut de l’Assemblea legislativa després que Pablo Iglesias aconseguís 10 diputats el 2021. A Madrid, això sí, Més Madrid ha consolidat el seu projecte al parlament regional i a l’ajuntament de la capital espanyola. Per la seva banda, Yolanda Díaz també ha patit un correctiu sever perquè havia posat moltes esperances en Ada Colau a Barcelona, on ha perdut davant de Xavier Trias. Altres aliats com Compromís al País Valencià també s’han estavellat perquè es deixaran l’alcaldia de la capital i el govern de la Generalitat valenciana. Als municipis, Podemos no ha entrat ni a Madrid ni a València ni tampoc a Saragossa.

Yolanda Díaz: “S’han de fer les coses d’una altra manera”

Després de la convocatòria anticipada d’eleccions i la davallada a les urnes, la vicepresidenta del govern i líder de l’espai Sumar, Yolanda Díaz, s’ha proposat “fer les coses d’una altra manera”. En una piulada, Díaz ha afirmat que “el missatge rebut ahir a la nit va ser molt clar”. “Des d’aquest mateix moment estem treballant per guanyar el proper 23 de juliol. Assumeixo el repte”, ha assegurat Díaz. La direcció de Podemos va deixar la valoració dels mals resultats als seus dirigents regionals. “Es constata la necessitat de la unitat de les forces progressistes amb el motor de Podemos”, ha dit aquest diumenge la candidata a la Comunitat de Madrid, Alejandra Jacinto.

“A vegades avancem i a vegades retrocedim, però sempre seguirem empenyent”, va assenyalar la candidata a la Comunitat de Madrid, que va demanar formar un bloc “fort, unit i valent”, en al·lusió a la futura llista per a les eleccions generals.