El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat aquest dilluns de forma anticipada eleccions generals per al 23 de juliol, uns comicis que s'esperava que se celebressin d'aquí a mig any, el mes de desembre. Així ho ha afirmat en una declaració institucional des del palau de La Moncloa, l’endemà de la desfeta del PSOE a les eleccions autonòmiques i municipals del 28-M, en les quals el PP d’Alberto Núñez Feijóo va guanyar-ho pràcticament tot i el PSOE va perdre gairebé tots els territoris que tenia.

🔴 Eleccions municipals 2023, DIRECTE | Pedro Sánchez convoca eleccions anticipades a Espanya 2023
 

Ha estat una compareixença a porta tancada en la qual la premsa no hi ha tingut accés, i ha servit per donar resposta al fracàs del seu partit el passat diumenge. De fet, ha volgut deixar ben clar que assumeix la derrota electoral tan contundent que va patir el PSOE, i és per això que ha informat que ha parlat amb el rei espanyol, Felip VI, per comunicar-li la convocatòria d'un Consell de Ministres extraordinari i la dissolució de les Corts espanyoles. "Assumeixo els resultats", ha dit el president de l'executiu, que ha optat per sotmetre's al "mandat democràtic i a la voluntat popular".

El PSOE ja va sortir ahir a la nit a valorar en calent els resultats tan nefastos. La primera reacció de Ferraz, però, era més prudent; i es limitava només a admetre una "derrota" davant l'aclaparadora victòria del PP d'Alberto Núñez Feijóo, que va arrasar tant en els comicis municipals com en els autonòmics. “Assumim que cal fer millor les coses i esforçar-nos més per tenir la confiança en les properes eleccions” es va limitar a dir la portaveu del partit i també ministra d'Educació, Pilar Alegría. 

Ara, el temps per capgirar el marcador s'esgota. Si aquest diumenge a la nit semblava que la formació de Pedro Sánchez disposava de mig any per canviar la direcció de la política espanyola i guanyar les eleccions generals del desembre, ara disposa de només dos mesos per guanyar-se el seu electorat. "No és el resultat que esperàvem", manifestava des de Ferraz aquest diumenge Alegría, que emplaçava el seu partit a "reflexionar" de cara a les pròximes eleccions, que ara se celebraran d'aquí no res. 

 

Els pactes amb l'independentisme i l'associació amb Podemos ha passat factura al PSOE. Queda clar, per exemple, si es té en compte que l'únic baró socialista que ha mantingut la compostura ha estat Emiliano García-Page, que ha tornat a obtenir majoria absoluta a Castella-la Manxa. Es tracta, precisament, d'un dels barons més contraris a les tesis de Ferraz, més radicals, espanyolistes, anticatalanistes i anti Podemos. També es mantindrà segurament al poder el PSOE a Astúries, amb el suport d'Izquierda Unida i Podemos. A Navarra, la socialista María Chivite intentarà obtenir el suport d'una majoria progressista per conformar govern.