Després de 16 anys, els socialistes s'han convertit aquest 28 de maig en el partit més votat en les eleccions municipals a Catalunya, amb uns resultats que no es donaven des del 2007, quan els socialistes es van imposar en les quatre capitals. Salvador Illa ha celebrat aquests resultats, mentre que els militants del partit celebraven la victòria amb crits de "president" i "visca, visca, visca Catalunya socialista". La quàdruple victòria del 2007 enguany no s'ha tornat a repetir per l'excepció de Jaume Collboni, segon a Barcelona. En canvi, Rubén Viñuales, Félix Larrosa i Silvia Paneque sí que han guanyat les eleccions en vots a Lleida, Tarragona i Girona, amb la incògnita de si finalment esdevindran batlles o un pacte entre els altres partits ho evitarà, com podria passar a Girona, on Panque ha empatat a 8 regidors amb Guanyem, la candidatura de Lluc Salellas.  

 

 

🔴 Resultats Eleccions 2023, DIRECTE | Escrutini de Municipals i Autonòmiques

🗳️ Resultats de les Eleccions Autonòmiques 2023: escrutini en directe

🗳️ Resultats Eleccions Municipals 2023 per municipis: escrutini en directe

A aquesta victòria a tres de les quatre capitals, amb la dolorosa segona posició de Jaume Collboni a Barcelona, també se li ha de sumar un cinturó roig que surt reforçat d'aquestes eleccions. Per exemple, tot i que ha perdut uns 3.000 vots, Núria Parlon continuarà sent alcaldessa de Santa Coloma amb majoria absoluta per tercer cop consecutiu, igual que Antoni Balmón a Cornellà del Llobregat o Lluïsa Moret a Sant Boi. En canvi, tot i que Núria Marín s'ha imposat clarament a l'Hospitalet del Llobregat, ha perdut un regidor i la majoria absoluta a la segona ciutat de Catalunya. A Granollers, capital del Vallès Oriental, els socialistes també han passat de 14 a 13 regidors. 

Noves majories absolutes a l'àrea metropolitana 

En canvi, a Sabadell, Marta Farrés, alcaldessa en aquests últims quatre anys, ha aconseguit millorar significativament els resultats, passant de 10 regidors el 2019 a 14 aquest 2023, una xifra que li dona majoria absoluta. També a Cerdanyola del Vallès. En canvi, a Terrassa, tot i aconseguir millorar resultats, el PSC ha quedat molt lluny dels 11 regidors de la candidatura de Jordi Ballart. 

Pel que fa a les capitals de comarca, el PSC ha aconseguit superar a ERC, els grans perdedors de la nit, a Vilanova i la Geltrú, mentre que han mantingut el triomf al Vendrell, capital del Baix Penedès i també a Mataró, tot i que en aquest cas, David Bote ha empitjorat els resultats respecte del 2019 i Vox ha entrat amb força al consistori de la capital del Maresme. A Vielha e Mijaran, capital de l'Aran, la candidatura socialista també ha vist reduïda la representació, tot i que en aquest cas sí que han aconseguit conservar la majoria absoluta.