Xavier Trias s'acosta a l'alcaldia. Després de la contundent victòria del candidat de Junts a Barcelona aquest diumenge, tot sembla indicar que l'exalcalde de la ciutat repetirà quatre anys més al capdavant del govern municipal. Només la configuració d'una aliança alternativa capitanejada per Jaume Collboni i amb el suport d'ERC i els comuns seria capaç d'evitar la investidura del juntaire. I les darreres paraules del candidat republicà, Ernest Maragall, en entrevistes a TV3 i La 2 semblen desmarcar-se d'aquesta possibilitat, alhora que aplanen el camí de Trias cap a l'alcaldia. Maragall s'ha pronunciat aquest matí sobre els resultats dels comicis, clarament negatius per als interessos del seu partit, i no ha deixat entreveure cap voluntat d'arrabassar la victòria de les mans de Junts, sinó que tot el contrari. "Hem de respectar la voluntat majoritària de la ciutadania", ha sentenciat.

🔴 Eleccions Barcelona, 2023, DIRECTE | Resultats i reaccions al triomf de Xavier Trias

Una voluntat popular que ha decantat la balança clarament a favor de Trias, a qui Maragall ha assenyalat com a responsable de "prendre la iniciativa". "Li correspon entrar en matèria com a candidat guanyador", ha subratllat, i el republicà s'ha mostrat disposat a entrar en converses, "amb Trias especialment", al llarg dels pròxims dies i setmanes. En tot cas, Maragall ha optat per passar la pilota a l'exalcalde i demanar-li que esbossi el seu projecte de ciutat si vol aconseguir els suports dels cinc regidors d'ERC. "El nostre  dependrà del contingut de les converses", ha revelat. "És evident que no només hi ha una qüestió personal i de relació entre partits, sinó que també hi ha una relació dels compromisos que hi ha sobre la taula per a la ciutat".

L'aliança progressista, un miratge

Per contra, Maragall ha preferit per desmarcar-se d'una hipotètica aliança alternativa que permeti a Jaume Collboni arribar a l'alcaldia. Si bé no hi ha tancat la porta, sí que ha advertit que passar de l'aritmètica a la realitat política "exigeix un punt de responsabilitat i serenitat, i no de precipitació i frivolitat". La suma dels regidors del PSC, els comuns i ERC seria suficient per desbancar Trias, però no sembla l'opció preferida del candidat republicà. Maragall ha assenyalat que l'actual govern de coalició a Barcelona es caracteritzava per les constants picabaralles partidistes, i que ara la ciutat necessita "un govern estable i fort". I també ha recuperat l'experiència de la darrera investidura de Colau, que tot i no ser la candidata més votada va arrabassar l'alcaldia a Maragall. "Recordo com va ser això fa quatre anys, i jo no faré el mateix", ha conclòs.

D'altra banda, el republicà no ha perdut l'oportunitat de reconèixer que els resultats obtinguts per la seva formació a Barcelona i a tot Catalunya no han estat bons —ERC ha perdut la meitat dels regidors a la capital i 300.000 vots al conjunt del país—. Però aquest fenomen no és exclusiu al partit de Maragall, segons el candidat. "És una onada de dretanització a Barcelona, Catalunya i Espanya", ha alertat. "Més val que en prenguem nota". Maragall ha reivindicat ERC com el "partit central de la política a Catalunya", malgrat la derrota d'aquest diumenge, i tampoc s'ha donat personalment per vençut, descartant deixar la política a curt termini. "Més que mai, la meva obligació és aguantar, i conduir el partit el millor possible durant aquests dies i setmanes", ha explicat.