El cap de llista dels comuns a les europees i mediador clau per l'acord per l'amnistia, Jaume Asens, ha avisat el president Carles Puigdemont, candidat de Junts a les eleccions del 12-M, que la política catalana i l'espanyola són dues esferes diferenciades i que els partits progressistes han de "fer un esforç" per treballar conjuntament i evitar que la dreta i l'extrema dreta governin. "Ha de tenir clar que o s'entén amb el govern de coalició de Madrid o amb el PP i Vox", ha assegurat, des d'un acte a Nou Barris (Barcelona) per a commemorar la II República. Asens ho ha afirmat així després que el líder juntaire hagi amenaçat, en una entrevista amb El Nacional, de retirar el suport a Sánchez "si Illa fa un Collboni" després dels comicis del 12-M.

Jaume Asens s’ha mostrat crític amb les paraules de Carles Puigdemont i l’ha advertit que l’actual escenari polític a l’Estat no dona molt marge d’actuació: en aquest sentit, ha remarcat que si Puigdemont i Junts posen traves al govern de coalició del PSOE i Sumar (a on es troben integrats els comuns en l'àmbit estatal), l’única alternativa que li quedaria a Madrid seria "entendre’s amb el PP i Vox".

Aprofitat per entrar de ple en retòrica de campanya pel 12-M, Asens ha assegurat que ara mateix a Catalunya hi ha dos projectes: "El de tres homes, tres partits, que pensen que el país és un parc temàtic amb macroprojectes com el Hard Rock, o la Catalunya de les lluites socials, com els qui han sortit aquests dies a protestar contra les retallades en Sanitat d'ERC o la seva gestió nefasta de la sequera". 

Reivindica la República i el llegat "de Companys, Seguí i el PSUC"

Asens ha fet aquestes declaracions en una atenció a la premsa en el marc d’un acte per a commemorar la II República que s’ha celebrat a Nou Barris, Barcelona. En aquest context, ha recordat que els comuns se senten orgullosos “del llegat de la República, les conquistes socials, drets i llibertats que es van guanyar en aquell període” i ha lamentat que altres formacions com ERC i el PSC hagin deixat de banda les lluites socials i el llegat de la República i vulguin “ocupar l’espai ideològic de CiU”. Tot seguit, el candidat dels comuns a les europees ha reivindicat el llegat de Lluís Companys, Salvador Seguí i el PSUC.

Tot i reconèixer que l’horitzó de la República és “llunyà”, Asens ha assenyalat que és un objectiu al qual els comuns no renuncien. També ha admès que actualment no hi ha els consensos adequats i ha indicat que mentre el PSOE segueixi avalant la monarquia no es podrà avançar en aquesta direcció. “Ens agradaria que ells se sumessin a les nostres crítiques”, ha dit el cap de llista dels comuns a les europees. Alhora, ha recordat que en els darrers anys han impulsat diverses lleis perquè la monarquia hagi de rendir comptes i per evitar "que mai més torni a passar el que va passar en el discurs del 3 d’octubre”.

Interpel·la Illa per reconvertir la comissaria de Via Laietana en espai de memòria

Des de l'acte per a commemorar la II República a Nou Barris, Asens ha aprofitat per demanar a Salvador Illa i el PSC que els ajudin a "convèncer els seus companys de Madrid, el senyor Marlaska", per convertir la comissaria del Cos Nacional de Policia de Via Laietana en un espai de memòria democràtica: "Els represaliats, les persones que van lluitar per la democràcia, es mereixen que deixi de ser un espai de l'horror i la tortura", una demanda, diuen que és àmpliament compartit per la societat civil catalana.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!