Els comuns demanen a ERC que "esmeni el seu error" i tiri enrere el Pla Director Urbanístic (PDU) del Hard Rock i ho condicionen a la negociació de pressupostos. Dos dies abans que es debati la llei de pressupostos al Parlament, el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, ha assegurat que aquest macroprojecte "l'inclouen per imposició del PSC i d'Illa". Així, ha demanat un "compromís" dels republicans de "no tramitar el pla director i, per tant, de descartar-lo". Mena també ha lamentat que ERC hagi amenaçat de no aprovar els pressupostos de l'Estat si els comuns no donen llum verda als catalans. "No entenem que un partit que apel·la a la sobirania de Catalunya vulgui que els pressupostos de Catalunya es decideixin a Madrid", ha manifestat el portaveu.

Mena ha volgut desvincular les negociacions dels pressupostos de l'Estat amb els comptes de la Generalitat de Catalunya. "No té res a veure", ha dit Mena, que, en el cas dels pressupostos estatals, els tocarà decidir sobre aquest aspecte als grups parlamentaris del Congrés. A més, el portaveu dels comuns ha assegurat que la seva formació no ha rebut "cap contraproposta" per part del Govern de Pere Aragonès a la seva exigència que descarti el Pla Director Urbanístic (PDU) del Hard Rock, i ha reiterat que la seva formació no es planteja una abstenció en els comptes.

Descarta una abstenció

"Continua no sent una opció. Ja hem dit més d'una vegada que volem aprovar aquests pressupostos i que no estarem en una abstenció", ha subratllat Mena, que ha insistit que els republicans no poden esperar més temps a prendre una decisió sobre el projecte del Hard Rock. Ha demanat a ERC que decideixi si vol un model de país "fonamentat en les antigues idees de Convergència" o per un que centri els seus esforços a transformar la indústria i que aposti per la innovació, la ciència i la tecnologia.

En la mateixa roda de premsa per repassar l'actualitat informativa, Mena ha qualificat l'eventual aprovació de l'amnistia dijous vinent de "gran pas de país per acabar amb la desjudicialització". Els comuns han subratllat que ara s'obre una "nova etapa a Espanya i a Catalunya on el diàleg i la política tindran un espai central que permetin treballar un nou futur entre Catalunya i Espanya". Preguntat per si ara es podrà obrir la porta a un referèndum acordat amb l'Estat, Mena ha afirmat que és el moment que "tothom posi els seus plantejaments sobre la taula".

Nova trobada sense fruits

El Govern d'Esquerra Republicana necessita a hores d'ara el vot de dos diputats per poder tirar endavant els comptes. Ho necessitarà abans del ple d'aquest pròxim dimecres, on començarà la tramitació parlamentària del projecte de llei aprovat fa dues setmanes al Consell Executiu. A hores d'ara, Aragonès només compta amb els 33 vots d'Esquerra Republicana i els altres 33 del PSC. Els altres grups parlamentaris, tant Junts, com els comuns, han presentat una esmena a la totalitat, que es poden retirar a l'últim minut. En les pròximes hores seguiran les converses entre republicans i comuns, mentre que el Govern i Junts apunten a un desacord. 

De fet, aquest mateix dilluns l'executiu i els comuns s'han tornat a reunir al Palau de la Generalitat. Segons fonts dels comuns, la trobada no ha provocat "cap avenç significatiu", malgrat que les dues parts s'han instat a seguir negociant. A la trobada, hi ha assistit la secretària general de Presidència, Núria Cuenca; el secretari general d'Economia, Josep Maria Aguirre; i el director general de coordinació interdepartamental, Marc Ramentol

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!