"Cal tancar serrells amb Junts, però soc optimista i crec que és una qüestió d'hores o dies", ha afirmat l'exdiputat d'En Comú Podem i ara negociador de Sumar amb l'independentisme català per a la investidura de Pedro Sánchez, Jaume Asens, que ha assenyalat aquest dimecres en una entrevista a Catalunya Ràdio que "les hores vinents són claus", ja que es troba a Madrid i estan treballant i tenint reunions amb els actors implicats. Així i tot, no vol donar-ho per fet, "perquè aquestes coses es poden torçar en qualsevol moment i mai se sap". L'acord sobre l'amnistia, afirma Asens, està en un 95%, i el que queda és una qüestió "del redactat", un element "menor i secundari" en el qual "ni el PSOE ni Junts es mouen", però que no veu suficient "perquè les coses es torcin", després d'haver arribat "molt lluny".

Preguntat sobre si podria haver-hi investidura de Pedro Sánchez la setmana vinent, Asens considera que és difícil de dir, però que podria ser si finalment se solucionen aquest "parell de qüestions que han quedat bloquejades". "Tenim a tocar un acord", ha assegurat, optimista, l'exdirigent dels comuns, que es mostra "convençut" que els actors implicats en les negociacions actuaran "amb responsabilitat", tot i que "no es pot descartar res" i no vol donar-ho per fet. 

La manca de discreció ha "distorsionat" les negociacions

En aquest sentit, Asens valora que la discreció i la prudència són importants i no ha volgut revelar el detall de les negociacions ni quins són els punts que hi ha ara mateix sobre la taula perquè, segons diu, seria "contraproduent", tot just apuntant a la publicació de certes notícies "a vegades no del tot certes, i a vegades sí" que, explica, han dificultat les negociacions, generat "falses expectatives i distorsió" entre els actors. El negociador de Sumar ha posat l'exemple del focus mediàtic sobre el cas de Tsunami Democràtic, "que ha tingut la conseqüència indesitjada que Vox en veure controvèrsia es va voler personar en la causa ara, tot i que fa 4 anys que està oberta", cosa que ha fet, afirma, que no passés per fiscalia i que el procés sigui ara més complex. "Per no ser prou discrets", retreu. 

Incloure Tsunami a l'amnistia ha estat "una dificultat"

En el cas de l'acord amb ERC, que s'ha anunciat aquest dimarts al vespre, Asens sí que ha explicat que el fet que s'inclogués als encausats pel Tsunami Democràtic a l'amnistia "va aplanar molt el camí" tot i que era una qüestió que el PSOE "inicialment no volia", i això "va estar una dificultat". El polític dels comuns ha afirmat que "ni ERC ni Junts han renunciat mai que això estigués en la llei d'amnistia", i que és una qüestió que han posat als seus esborranys i propostes des de l'inici de les negociacions.