Diputats dels grups parlamentaris de PSOE i Sumar en el Congrés presentaran aquest dimecres un recurs d'inconstitucionalitat, promogut per l'Obra Cultural Balear (OCB), contra el decret del govern de Marga Prohens que elimina el requisit del català per treballar en la sanitat de les Illes. El recurs serà presentat per 50 diputats de tots dos grups parlamentaris. L'OCB ha convocat una concentració davant la seu del Constitucional a Madrid, en un acte en el qual intervindran Antoni Llabrés en nom de la junta directiva de l'entitat, i els portaveus parlamentaris de PSIB i MÉS en el Parlament balear, Iago Negueruela i Lluís Apesteguia.

La supressió del requisit de català en l'accés a la sanitat pública era un dels punts de l'acord de governabilitat entre el PP de la presidenta Prohens i Vox a les Balears. Anava inclosa dins d'un pla de "mesures urgents per a captar i fidelitzar professionals sanitaris" en la Comunitat, i va ser una de les primeres mesures adoptades pel govern entrant. D'aquesta forma, el català torna a considerar-se un mèrit, revocant els canvis normatius que va introduir l'Executiu de Francina Armengol. A la fi de setembre el Parlament, amb majoria dretana, va validar el decret que recollia aquesta mesura, amb els vots en contra de PSIB, MÉS i Unides Podem.

Nova moció de Vox per aigualir el català a les Balears

Aquest mateix dimarts el ple ha aprovat una moció de Vox que sol·licita garantir que el desconeixement del català no penalitzi en l'accés a la funció pública —a tota, no només a la sanitat—. El diputat de Sa Unió (coalició participada pel PP a Formentera) s'ha desmarcat abstenint-se. Amb tot, el portaveu del govern balear, Antoni Costa, indicava fa uns dies que no està previst estendre la mesura a tota la funció pública a curt termini, i assegurava que l'acord no implica l'eliminació total del requisit de català en el conjunt de la funció pública: "No ho diu enlloc".

Concentració davant del TC

En aquesta convocatòria davant la seu del TC, a les 13.00 hores d'aquest dimecres, els partits que presenten la moció explicaran detalladament els motius jurídics en els quals es fonamenta el recurs. L'OCB ja va avançar en el seu moment que no troben prou justificada la utilització de la figura del decret llei, ja que s'afecta directament el del dret d'opció lingüística de l'Estatut. En l'acte d'aquest dimecres també seran presents el diputat de Sumar per les Balears, Vicenç Vidal (MÉS) i la diputada socialista d'Eivissa Milena Herrera, així com el secretari d'organització del PSIB, Cosme Bonet, i la diputada de MÉS al Parlament balear Maria Ramon.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!