Quan ja entrem a la recta final de la campanya per a les eleccions municipals 2023, cada cop sembla que hi ha menys marge per a la novetat. En el cas d’Ada Colau, però també en els dels seus rivals, els eixos principals de cada acte acostumen a ser els mateixos, com la denúncia d’un eventual pacte entre els seus dos principals oponents, Xavier Trias -Trias per Barcelona- i Jaume Collboni -PSC- i la crida a votar-la a ella com a “garantia d’un nou govern entre forces progressistes”. Si alguna cosa canvia entre mítings, pot ser el to dels actes polítics, i aquest diumenge, a la plaça de la Marina, al districte de Sants-Montjuïc, ha tingut lloc el més comunista de tots.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

Val a dir que els convidats ja marcaven aquesta derivada, amb la secretària d'Organització de Podemos, Lilith Vestrynge i el ministre i coordinador federal d'Izquierda Unida, Alberto Garzón com a teloners de luxe, en un exercici de compensació i forçada equidistància amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz, convidada estrella de dos actes a l’espera d’un tercer. La diferència s’ha pogut veure en els detalls, com els punys alçats o els crits de l’eslògan de Podemos per excel·lència, el ‘Si se puede’, entonat en la llengua dels dos Pablo Iglesias. Per moments semblava que tornàvem a ser l'any 2015, també per un projecte del mandat Trias que ha sortit a la palestra.

“Tornarem a lluitar…”

Vestrynge ha estat la primera dels dos teloners en parlar, precedida de l’activista veïnal i candidata Xènia Morgado i el regidor i candidat Marc Serra, i ha sorprès amb un discurs contundent que ha reblat amb una cita prou coneguda del president Lluís Companys. Després de comparar la Barcelona de Colau amb el Madrid d’Almeida, que “vol seguir mantenint la llei de la selva mentre a Barcelona ja ho teniu tot llest per aplicar la nova llei d’habitatge”, i assegurar que “Barcelona seria un lloc pitjor si no existís Ada Colau”, Vestrynge no ha trobat millor forma d’il·lustrar la lluita que representen podemites i comuns que repetint les cèlebres paraules de Companys i en català: “Tornarem a lluitar, tornarem a sofrir, tornarem a vèncer”. Això sí, si era una picada d’ull a Esquerra Republicana, el públic no l’ha acabat d’entendre. 

ada colau marina foto miquel muñoz (8)
Punys alçats en l'acte d'Ada Colau al barri de la Marina del Port / Foto: Miquel Muñoz

Pel que fa a la candidata dels comuns barcelonins, Ada Colau, aquest diumenge des del barri de la Marina del Port ha volgut recordar un fallit projecte del mandat de Trias, la construcció en allò que abans coneixíem amb el genèric de ‘la Zona Franca’ d’una pista d’esquí artificial, un projecte “fora de la realitat, coincident amb el negacionisme climàtic” que Colau atribueix cada dia a Trias i a Collboni. Davant aquell projecte fallit, l’encara alcaldessa ha presentat una nova promesa electoral, un Parc Solar municipal amb el qual “podríem abaixar la factura de 130.000 llars a Barcelona”, a còpia d'instal·lar plaques solars a pèrgoles ja existents i la creació d’un nou operador públic de producció d’energia renovable afegit a la ja actual Barcelona Energia.