La London Stock Exchange ha seleccionat 13 pimes catalanes entre les 1.000 més inspiradores d’Europa. Segons ha explicat el Director de Relacions Governamentals a la Borsa de Londres, Xavier Solano, es tracta de petites i mitjanes empreses d’”alt creixement” però en molts casos poc conegudes, que han estat seleccionades per connectar-les amb inversors europeus. Per ell, “és important entendre que aquestes empreses tenen una manera de fer que les situa entre les que tenen major creixement a Europa” i el fet de destacar-les a la llista els ofereix “molta visibilitat” davant la comunitat inversora global.
Entre les pimes catalanes seleccionades que han assistit a l’acte de presentació a Brussel·les hi ha una empresa de Tarragona (Fruselva), una de Lleida (Torrons Vicens) i una de Barcelona (Kpsport), aquesta última escollida per segona vegada. Els seus representants valoren el reconeixement i confien que haver estat seleccionades els permetrà trobar finançament i nous clients a l’estranger.
"Inspiradores"
Un miler de pimes europees han rebut aquest dimecres l’etiqueta d’”inspiradores” per la Borsa de Londres, que per segon any consecutiu ha presentat al Parlament Europeu la llista de les companyies seleccionades. Segons Solano, l’objectiu és “intentar identificar les que tenen un major creixement” perquè això vol dir que són “prou bones” per rebre finançament alternatiu. Per incloure-les a la llista, la Borsa de Londres té en compte el marge de creixement anual i el nombre de llocs de treball creats en els darrers tres anys així com també que les empreses destaquin dins del seu sector.
Alhora, Solano considera que hi ha empreses que tenen problemes estructurals per accedir a finançament i amb la publicació d’aquesta llista volen demostrar que petites i mitjanes empreses “poc conegudes” poden obtenir capital d’inversió per “no dependre exclusivament” del finançament bancari.
Les empreses
En l’edició anterior, el nombre d’empreses catalanes de la llista també va ser 13. “Enguany Catalunya manté la seva competitivitat. Són tretze empreses espectaculars, molt potents”, assegura Solano. A més, una d’elles, Kpsport, repeteix al rànquing. “Només el 15% d’empreses repeteixen a la llista”, ha emfatitzat. L’empresa, distribuïdora que es dedica a importar productes tecnològics, va ser fundada el 1997 i compta actualment amb 65 treballadors. El director corporatiu de Kpsport, Arturo Roche, afirma que per l’empresa suposa “un honor” repetir, ja que mostra que estan fent “una molt bona feina”. “Per a nosaltres representa una gran recompensa la possibilitat de fer networking, conèixer altres empreses europees, poder tenir més projecció i buscar el suport institucional i financer que necessitem”, assegura.
Per la seva banda, el propietari de Torrons Vicens, Àngel Velasco, explica que per la seva empresa i d’altres empreses familiars “és un reconeixement molt important” i “una gran satisfacció”. En el seu cas, remarca, no els fa falta el finançament, ja que la banca “és a la seva disposició” però confia que aparèixer a la llista els permeti fer associacions amb altres països i obrir més botigues fora de les fronteres .
L'adjunt a direcció general de Go Fruselva, Xavier Salvador, una empresa especialitzada en el desenvolupament i la manufactura de sucs en formats de vidre i pouch, afirma que la distinció “és important” perquè els reconeix “més enllà de les fronteres”. Un fet que, espera, els permeti tenir nous clients a l’estranger i algú “pensi en ells” per obrir nous mercats.
La visió política
Per a l’eurodiputat Ramon Tremosa, que ha participat en l’acte de presentació, la llista visualitza que “en països del sud d’Europa hi ha molt poques alternatives al finançament bancari”. Segons Tremosa, al sud d’Europa el crèdit bancari representa entre el 80% i el 95% del total del crèdit mentre que als Estats Units és un 20%. El parlamentari del PDeCAT ha explicat també que des de l’Eurocambra s’està treballant per desenvolupar la Unió del mercat de capitals europea. Segons ell, ha de servir perquè una pime catalana que no trobi finançament a Catalunya pugui trobar-lo en un banc o en fons d’inversió d’un altre país. “Són empreses d’èxit i no voldríem que el seu creixement quedin escanyat perquè no hi ha crèdit. Volem que a la UE les empreses puguin finançar-se de manera més barata”, afirma.
A l’acte hi han assistit també el vicepresident de la Comissió Europea encarregat de serveis financers, Valdis Dombrovskis, el director general del grup de la Borsa de Londres, Xavier Rolet, i diversos eurodiputats, entre els quals també hi havia Jordi Solé (ERC). També hi han assistit diverses empreses de diferents països de la UE, incloent-hi les catalanes.