El centre BCN PrEP Point de Barcelona, dedicat a l’atenció de les persones que es prenen la pastilla PreP per prevenir el VIH, ha decidit reduir les visites mèdiques -de quatre a dues l’any- als més de 4.000 usuaris que s’hi fan el control i seguiment, que fins ara hi acudien trimestralment. El director del centre, Ferran Pujol, ha explicat a ElNacional.cat que a partir d’ara, en lloc de fer controls rutinaris cada tres mesos es faran cada sis. Pujol justifica el canvi “per intentar reduir la càrrega assistencial” i també fer “més fàcil” el tractament als usuaris, reduint d'aquesta manera el nombre de visites que es veuen obligats a fer al centre. En defensa de la mesura, Pujol explica que fins i tot les persones amb VIH i que estan estabilitzades tenen menys visites mèdiques als centres on se'ls fa el seguiment. 

La decisió de reduir les visites mèdiques al centre s’ha pres després d’haver comprovat que sistemes semblants han funcionat en centres similars a Amsterdam. Segons Pujol, ha quedat demostrat que fer quatre visites anuals “és innecessari”. En aquestes visites, als usuaris se’ls fan anàlisis i se’ls recullen mostres per comprovar si tenen alguna Infecció de Transmissió Sexual (ITS). Les experiències han demostrat fins ara que una reducció de visites no implica que hi hagi més diagnòstics d'ITS posteriorment.

La reducció en les visites que ja s’ha començat a aplicar, comenta Pujol, podria tenir un impacte en les persones que el centre pot acceptar en els seus programes. Ara mateix, el centre -impulsat per l'ONG Projecte dels Noms-, que subministra la PreP i ofereix controls i seguiment als usuaris, es veu limitat pel personal mèdic del qual disposa. Actualment, el BCN PrEP Point té unes 4.000 persones en espera, pendents de començar el tractament i el temps per poder accedir-hi ja és de més de dos anys, fins a 26 mesos, precisa Pujol.

Infeccions a la llista d'espera

Recentment, el centre ha fet un estudi amb el qual ha pogut determinar que 20 persones es van infectar l’any passat amb el VIH mentre estaven esperant accedir al tractament de la PreP. Amb aquests resultats, ja esperen que entre les 4.000 persones que tenen a la cua, hi hagi entre deu o 12 persones que es contagiïn aquest 2025. És per això que Pujol reclama a la Generalitat una política més activa en aquest àmbit i denuncia que d’ençà que la PreP va arribar a Catalunya, fa cinc anys, les coses no han fet més que “anar a pitjor” perquè la llista de persones que volen accedir al tractament ha crescut, però les autoritats sanitàries no han posat els recursos idonis per poder absorbir tota aquesta demanda.

“No hi ha resposta per part governamental”, adverteix Pujol, en ser qüestionat per aquest empitjorament de la situació. Des del BCN PrEP Point lamenten que des del Departament de Salut no s’hagi convocat mai ni una sola reunió, ni tan sols de forma telemàtica, entre els diferents centres i unitats que subministren la PreP a Catalunya. Pujol denuncia que el país està “encallat” en aquesta qüestió i que els polítics s’escuden en la manca de pressupostos davant les crítiques per la falta d’estratègies que permetin escurçar les llistes d’espera per un tractament que està cobert per la sanitat pública. Això ha fet que, a hores d'ara, segons Pujol, Catalunya sigui la comunitat de l'estat espanyol amb la pitjor llista d'espera.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!