Espectacular erupció d'un volcà a Islàndia, per dotzena vegada en els últims cinc anys. Segons ha informat aquest dimecres al matí l'oficina meteorològica d'aquest país nòrdic (IMO, en anglès), l'erupció ha tingut lloc a la península de Reykjanes (al sud-oest), més concretament en el cràter de Sundhnúk. El cràter s'ubica al nord de la localitat de Grindavík i prop de la capital islandesa, Reykjavík, així com del famós Llac Blau. Es tracta d'una fissura volcànica d'entre 700 i 1.000 metres de longitud que expulsa lava i cendra, que s'expandeix cap al nord. Tanmateix, la lava no amenaça cap infraestructura, de moment.
🌋 El volcà d'Islàndia que va paralitzar Europa fa una dècada: el precedent de l'Eyjafjalla
L'erupció ha començat cap a les quatre de la matinada (les sis a Barcelona) d'aquest dimecres, i ha obligat a evacuar tant el Llac Blau com el càmping de Grindavík. Les autoritats han activat el nivell d'alerta de protecció civil, segons la radiotelevisió islandesa RÚV —que ha publicat vídeos del fenomen geològic. L'erupció ha estat precedida d'una pluja de magma, que ha començat poc abans de la mitjanit després d'una intensa successió de terratrèmols. Quatre hores després de l'erupció, la fissura volcànica s'havia expandit cap al nord-oest i assolia uns dos quilòmetres de longitud.
Fyrstu myndirnar af eldgosinu úr þyrlu.
— Fréttastofa RÚV (@RUVfrettir) July 16, 2025
🔴Minnum á fréttavaktina okkar á https://t.co/xE5Uqc8BMH pic.twitter.com/q3bNHazyC0
Alerta per gasos tòxics
Segons mitjans de comunicació islandesos, la contaminació per gasos tòxics a la zona és notable, motiu pel qual les autoritats han recomanat als habitants tancar les finestres i vigilar de prop la qualitat de l'aire. A la localitat de Stapaskóli —pròxima a l'aeroport de Reykjavík—, els nivells de diòxid de sofre excedeixen àmpliament els límits sanitaris i superen els 5.000 micrograms per metre cúbic. Tot i la proximitat amb Reykjavík, el trànsit aeri no s'ha vist afectat per la columna de fum i les cendres.
Benedikt Ófeigsson, geofísic de l'IMO, ha afirmat a RÚV que l'esdeveniment volcànic no sembla gaire gros, en comparació amb erupcions anteriors. De la fissura emergeixen entre 500 i 700 metres cúbics de magma cada segon, molt per sota dels 3.000 metres cúbics als quals van arribar les erupcions del cràter Sundhnúk de fa un any. Ara bé, Ófeigsson ha apuntat que el fenomen encara trigarà una mica a remetre, davant la deformació del sòl i l'activitat sísmica posteriors a l'erupció, tot i que no veu probable que hi hagi nous focus volcànics. L'alcalde de Grindavík, Fannar Jónasson, ha afirmat que l'erupció ha estat sorprenent, ja que els científics l'esperaven a la tardor. Alguns perfils de xarxes socials han difós vídeos virals de l'erupció:
What a sight! 🌋🔥 Lava lights up the sky in jaw-dropping drone footage during a new eruption on Iceland’s Reykjanes Peninsula on Wednesday, prompting evacuations in the surrounding area. pic.twitter.com/T5fsmtltgG
— AccuWeather (@accuweather) July 16, 2025