La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha descartat "absolutament" un avançament electoral encara que no s'aconsegueixi aprovar el pressupost per al 2019. "Jo veig treballant el president a mitjà termini i no el veig en cap plantejament d'avançar les eleccions, tenim molts projectes per endavant amb pressupostos o sense", ha manifestat a Espejo Público.

En clau econòmica, ha mantingut que s'actualitzaran les pensions segons l'IPC tot i les advertències que l'FMI feia dimecres a l'Estat que aquesta mesura podia fer perillar el sistema. A més, ha dit que estan a punt de tancar el pacte amb Podemos per a la proposta de pressupostos que presentarà el proper 15 d'octubre i que preveu gravar l'IRPF i les rendes de capitals a partir de 140.000 euros.

L'avançament electoral, descartat

La ministra d'Hisenda ha descartat que el president espanyol, Pedro Sánchez, estigui valorant un avançament electoral, tal com publiquen diversos mitjans aquest dijous. Segons Montero, el govern espanyol té "molts projectes per endavant" i el president està treballant "per solucionar coses del dia a dia però també a mitjà termini". 

Montero està convençuda que podrà convèncer la majoria suficient de grups al Congrés per aprovar els pressupostos del 2019 i, especialment, els que els van donar suport a la moció de censura. Amb Podem hi ha una intensa negociació des de fa setmanes, però serà determinant la posició dels partits independentistes que condicionen el seu suport a mesures polítiques com l'alliberament dels presos o un referèndum d'autodeterminació. 

"Estem treballant uns pressupostos bonics, recuperadors de drets, que impulsen noves oportunitats econòmiques i serà difícil resistir-s'hi, a no ser que permanentment algú estigui instal·lat en el no", ha dit en referència explícita a Cs i PP. 

Sobre la polèmica amb la societat interposada del ministre Pedro Duque, Montero ha reconegut que li consta que "estava mal assessorat" perquè amb la societat va haver "de pagar més impostos" i que està a temps de "corregir" allò que no s'hagi fet bé. Ha negat que hi hagi cap mena de delicte perquè, segons afirma, no hi ha rendiments del treball inclosos en aquesta societat. 

Pensions i IPC

La ministra també ha confirmat que el govern espanyol no pensa fer marxa enrere amb el tema de l'actualització de les pensions a l'IPC real (tal com es va acordar al Pacte de Toledo) i que al 2019 hi haurà una paga si no s'ha aconseguit igualar les pensions a l'increment real dels preus. Aquest dijous, l'FMI advertia Espanya que aquesta mesura per si sola posava en risc el sistema. 

Montero ha donat la raó a l'FMI i ha dit que, en el marc del Pacte de Toledo, treballaran en mesures a més llarg termini per impulsar un paquet global de mesures d'ingrés. Entre d'altres, s'ha referit a apujar les cotitzacions si el salari mínim augmenta o a generar ocupació de més qualitat i més ben remunerada. 

Avança el pacte amb Podemos per l'IRPF

La titular d'Hisenda també ha dit que estan molt a prop de tancar un pacte amb Podemos per presentar mesures incloses en els pressupostos del 2019, que el proper 15 d'octubre es remetrà a Brussel·les. 

Montero ha afirmat que mantenen la mesura d'augmentar quatre punts l'IRPF a les rendes a partir de 140.000 euros (Podemos volia que fos a partir de 120.000) i també ha anunciat que gravaran les rendes del capital (o estalvi) també a partir d'aquest llindar dels 140.000 euros. 

Aragonès és "lleial"

La ministra també ha defensat que en la bilateral de la setmana passada s'acordés eixugar 1.500 milions que l'Estat devia a la Generalitat i ha dit que es fa en compliment de la sentència ferma del Suprem sobre la disposició addicional tercera de l'Estatut. "Soc la primera que dic que la llei s'ha de complir, doncs aquí també", ha manifestat. 

Preguntada per com se sent per haver pactat amb Aragonès i que Torra hagi respost amb un "ultimàtum", la ministra ha desviat l'atenció cap a ERC i ha dit que el vicepresident, Pere Aragonès, sempre ha estat "lleial" i hi té una relació "fluida" tot i tenir posicionaments diferents