La Comissió del Pacte de Toledo ha tancat avui un acord majoritari perquè les pensions tornin a revaloritzar-se conforme a l'IPC "real" i sense supeditar aquesta pujada a cap altre paràmetre, seguint així la recomanació aprovada el 2011, han confirmat fonts parlamentàries.

Els portaveus parlamentaris de la comissió han tancat avui per fi un acord perquè l'actualització de la pensió torni a vincular-se a la inflació com el mecanisme que ha de servir per conservar el poder adquisitiu de les pensions.

L'acord l'han tancat PP, PSOE, Unidos Podemos, Ciutadans, PDeCAT, PNB i Compromís. Això és, tots els grups representats, a excepció de Esquerra Republicana.

Dos anys de negociacions

Després de gairebé dos anys de negociacions, els partits polítics han consensuat que la recomanació recordi, tal com preveu la de 2011, que la revalorització ha de ser diferenciada de qualsevol altra acció de millora encaminada no a conservar, sinó a augmentar el poder adquisitiu -quan ho permeti la situació econòmica i amb l'oportuna cobertura legal.

La comissió afirma que la sostenibilitat del sistema exigeix ​​que només es financin amb càrrec als recursos de la Seguretat Social les despeses corresponents a l'estricte manteniment del poder adquisitiu de les pensions i que tota pujada per sobre de l'IPC sigui sufragada amb càrrec a altres recursos financers.

Poder adquisitiu

Assenyala que el Pacte de Toledo, com ha vingut fent en el passat, defensa el manteniment del poder adquisitiu dels pensionistes, la seva garantia per llei i la seva preservació mitjançant l'adopció de mesures encaminades a assegurar l'equilibri social i financer del sistema de pensions en el futur.

Aquesta recomanació formarà part del conjunt de mesures que el Pacte de Toledo redactarà per garantir la sostenibilitat i suficiència del sistema de la Seguretat Social i que hauran de ser debatudes i votades posteriorment en el Ple del Congrés. Una vegada que siguin aprovades per la cambra baixa, el govern espanyol és qui ha de legislar seguint previsiblement les directrius del Pacte de Toledo, que no són vinculants